A 𝗱𝗼𝘂𝗮 𝘇𝗶 𝗱𝗲 𝗣𝗮𝘀̦𝘁𝗶 𝗠𝗶𝘁𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁ul 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗶 va resfinți bisericuța de lemn din curtea Complexul Muzeal Bistriţa
Vin, 05/03/2024 - 10:18
𝗟𝘂𝗻𝗶, 𝟲 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟰, 𝗮 𝗱𝗼𝘂𝗮 𝘇𝗶 𝗱𝗲 𝗣𝗮𝘀̦𝘁𝗶
𝗜̂𝗻𝗮𝗹𝘁𝗽𝗿𝗲𝗮𝘀𝗳𝗶𝗻𝘁̦𝗶𝘁𝘂𝗹 𝗔𝗿𝗵𝗶𝗲𝗽𝗶𝘀𝗰𝗼𝗽 𝘀̦𝗶 𝗠𝗶𝘁𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁
𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗶 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗶𝗰𝘂𝘁̦ va resfinți bisericuța de lemn din curtea Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud.
La ora 𝟏𝟎.𝟎𝟎 se va oficia Sfânta Liturghie tot în curtea muzeului.
Vă așteptăm cu drag!
Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud
Citiţi şi:
- E𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁̦𝗶𝗲 𝗱𝗲 𝗿𝗲𝗽𝘁𝗶𝗹𝗲 𝘃𝗶𝗶 la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
- Săgeata Dumbrăviţa face preselecţie pentru 𝗲𝗰𝗵𝗶𝗽𝗮 𝗱𝗲 𝗷𝘂𝗻𝗶𝗼𝗿𝗶! Duminică, 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟮:𝟬𝟬, 𝗹𝗮 𝗯𝗮𝘇𝗮 𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁𝗶𝘃ă!
- Consiliul Judeţean intenţionează să amenajeze un Muzeu al Satului, în zona Complexului Sportiv Polivalent de la Unirea
- Concursul de măiestrie “Arcaşul Ţinutului Nösnerland”
- Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud vă așteaptă la Noaptea Muzeelor, în 18 mai!
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Cine din generația anilor 50-60 nu își mai amintește de fascinantele povestiri științifico-...
Comentarii
Iuliu -
Joi, 17:01
Motto:
"Alea jacta est! (zarurile au fost aruncate)"
( Iulius Cezar)
Buletinele de vot pentru...
Opinia publică 3 -
Joi, 16:54
Ce rost mai au? Ca să ajungă directori, cu trăiască partidul! Unii se pricep bine la asta.
Marin Lefter -
Joi, 15:17
Un discurs curajos, dar prea direct. Discuțiile politice ar câștiga mai mult din tonuri...
Leon -
Joi, 11:06
Motto:
„Dar astfel de cazuri când ipocrizia
E asociata chiar cu poezia,
Crime moraliștii noștri...
Irina Mirauti -
Joi, 10:22
Buna ziua domnule Director,
Sunt Irina Mirauti din Cluj Napoca si Corul "Viva la Muzica". Va scriu...
Aniversări
La mulţi și binecuvântați ani doamnei DELIA CLAUDIA RUS, director general al DGASPC Bistriţa-Năsăud!
În ceas aniversar, adresăm calde urări de bine doamnei DELIA CLAUDIA RUS, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția...
În zi de naştere, îi dorim domnului REMUS RUS, manager TELE 21 Bistrița, multă sănătate, putere de muncă şi împliniri profesionale și personale.
La...
Este o zi specială pentru poeta Laura Cîrcu Munteanu din Bistrița, manager - editor la Editura "George Coșbuc" Bistrița, care își aniversează ziua...
Comentarii
Motto:
„Nimic nu e asa de tare ca trecutul. Pe acela nimeni si nimic nu-l poate schimba.”
(Lucian Blaga- Din duhul eresului <Aforisme şi însemnări>)
Istoricul bisericuței de lemn din curtea Muzeului Judeţean Bistrita-Nasaud, este în strânsă legătură cu Biserica Română unită cu Roma (Greco-catolică). După cum se stie, Biserica Română Unită cu Roma a luat ființă la 7 octombrie 1698, prin actul semnat de mitropolitul Atanasie Anghel și de 38 de protopopi ortodocși din Ardeal, care întruniți la Sinodul de la Alba Iulia, au declarat că se unesc de bunăvoie și sunt parte a Bisericii Romei, cu păstrarea tradițiilor și ritului Bisericii Răsăritului (greceşti). De atunci, în Ardeal au existat comunităţi compacte de credincioși români greco-catolici, în special în zona Maramureșului , Sătmarului și a Bistriţei-Năsăud. Asa se face că marginea Bistriţei, era menţionată la 1796 o biserică românească din lemn, construită în stil maramureşan.
Despre această biserică marele savant Nicolae Iorga în cartea sa intitulată „Neamul românesc in Ardeal si Tara Ungurească la 1906”, spunea următoarele: „Pe la 1870 românii n-aveau deloc „inteligenţa” in Bistrita şi credincioşii se închinau la bisericuta de lemn din capatul târgului. Dar, necontenit a crescut apoi bogaţia, însemnatatea, numarul suburbienilor din Maierişte şi din Stupini, cari traiesc din lucrul câmpului si din pomărit, al celor din „Hrube” unde cărămidarii gătesc cel mai bun material de clădire din Podeni, unde din iobagi (căci aceasta înseamna „podeni”, podani) s-au ales zidari neantrecuţi. Bisericuţa a fost strămutată în satul de luptă cu saşii al Lechinţei, iar în loc s-a căpătat de la catolici biserica de astăzi unde slujeste un PROTOPOP UNIT”.
Este vorba de Biserica greco-catolică din piata Unirii din Bistrita, cunoscută si sub numele de “Biserica de la Coroana”. Reamintim ca in 1893 biserica (fostă a minoritilor) impreună cu ansamblul mănăstiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini având in vedere că la acea vreme românii nu aveau voie să-şi construiască biserică in interiorul orasului. După cumparare, au fost efectuate ample lucrari de reabilitare interioară si de adaptare la nevoile cultului greco-catolic. De asemenea, porticul vestic a fost refăcut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică.
În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul de cult impreună cu toate bunurile sale au fost preluate în mod samavolnic de către ortodocşi.
In prezent bisericuţa de lemn se află în curtea Muzeului Judeţean Bistrita-Nasaud, urmând să fie resfințită de IPS 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗶 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗶𝗰𝘂𝘁̦ şi preluată de ortodocşi.
Adaugă comentariu nou