La noi

Un intelectual exemplar

Deunăzi a apărut la prestigioasa editură Eikon vol. I din „Pagini someşene” de Liviu Păiuş.
Pentru cei mai puţin avizaţi, vreau să fac câteva remarci: Autorul este o personalitate distinctă şi distinsă în domeniul istoriografiei şi etnografiei româneşti (asta chiar dacă locuieşte la Rodna şi e directorul muzeului din localitate). Nu întâmplător, în anul 2009, dl. academician Dumitru Protase i-a înmânat diploma de excelenţă din partea Comitetului Executiv al Societăţii Cultural-Ştiinţifice „Virtus Romana Rediviva”.
Studiile, cărţile publicate, pe o întindere de 20 de ani, conturează un demers ştiinţific exponenţial. Publicaţiile sale mediază acte şi nume ale culturii cu cititorul dornic de informaţie şi cercetare despre unele destine şi fapte culturale dintr-o zonă inconfundabilă: Valea Someşului Mare, de la poalele Munţilor Rodnei până la Reteag. Şi o face cu acribia cercetătorului exhaustiv.
Se remarcă în cărţile sale prin tonul prudent în emiterea judecăţilor de valoare, printr-o atitudine atent supravegheată în situarea dreaptă pe rafturile istoriei literare a etnografiei şi folclorului românesc. Portretul său capătă pregnanţă prin a remarca participarea sa constantă la viaţa culturală a judeţului, dar şi în alte spaţii ale arealului românesc: Dej, Cluj-Napoca, Bucureşti, Tulcea, Focşani.
Admiraţia mea pentru Liviu Păiuş e determinată de condiţia lui de cercetător: pe unde umblă, rade tot ! Îi văd cărţile şi studiile sale ca nişte parcele de păşune, poieni sau pădure, în perimetrul fiecăreia aflându-se o placă pe care e inscripţionat acelaşi enunţ: „Pe aici a trecut Liviu Păiuş”. Asta îmi aminteşte de un celebru vers din Dante: „Lăsaţi orice speranţă, voi, care intraţi !” Pe unde trece Liviu Păiuş totul e cules şi valorificat în plan cultural. Dacă află că a mai rămas undeva un brad, o poieniţă, repede le „confiscă” şi le regăsim într-o comunicare ştiinţifică.
Frumoasă lăcomie !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5