Un irlandez vrea să facă un amplu festival de tradiţii la Bistriţa
Pe irlandezul Peter Hurley, cel care a făcut drumul pe jos de la Sighetu Marmaţiei până la Bucureşti, îl cunoaştem de la lansarea la Bistriţa a volumului publicat de Muzeul Ţăranului Român ce prezintă experienţele uimitoare trăite în timpul acestei călătorii. Peter Hurley a trecut şi prin judeţul nostru vorbind despre Romuli, Coşbuc, Salva, Dumitra, Ardan, precum şi despre frumuseţea oamenilor de aici.
Îndrăgostit de tradiţiile româneşti, irlandezul organizează, an de an, în Maramureş, Festivalul „Drumul lung spre Cimitirul vesel”. În cadrul acestuia, zilele trecute, a avut loc şi spectacolul „Focul viu”, la care au fost prezente şi Teodora şi Lenuţa Purja, reprezentând folclorul autentic de pe Valea Ţibleşului, din vecinătatea Maramureşului. Bistriţencele au impresionat prin seriozitatea cu care se apleacă asupra cântecului popular din vatra satului românesc, având o colaborare frumoasă cu Peter. „Peter Hurley îşi doreşte să realizeze un festival folcloric la fel ca cel din Maramureş şi pe meleaguri bistriţene, în acest scop urmând să vină cu propuneri la cei care conduc cultura din judeţul nostru”, ne-a declarat Lenuţa Purja.
Pe Valea Stejarului, la biserica din deal, au interpretat pricesne Lenuţa şi Teodora Purja, dar şi Măriuca Verdeş.
„Am sculptat un eveniment care are 4 componente, primul se numeşte „Şcoala de vară Moş Pupăză”, în memoria lui Pătru Godja-Moş Pupăză, din Valea Stejarului. Este o săptămână de cursuri, activităţi pedagogice în satul lui natal cu o extensie la Săpânţa. Al doilea eveniment se numeşte festivalul satelor. Am făcut o hartă a evenimentelor, am cooptat toate satele din Ţara Maramureşului şi se găsesc toate informaţiile despre fiecare eveniment, sat după sat, numere de telefon, ce se întâmplă acolo, cine vorbeşte, informaţii în general pentru turişti”, a spus Peter Hurley.
Citiţi şi:
- Grigore Leşe şi Lenuţa Purja, recital la Bârsana
- Peter Hurley, irlandezul care a mers pe jos de la Săpânţa la Bucureşti îşi lansează Drumul crucilor la Biblioteca Judeţeană George Coșbuc din Bistriţa
- Teodora şi Lenuţa Purja, în cartea dedicată doinei, la Chişinău
- Teodora, Lenuţa şi Sergiu Purja, invitaţii lui Vaida
- Vocile tulburătoare a bistriţencelor Teodora şi Lenuţa Purja, la Clubul Ţăranului Român în spectacolul „România. Primii 100 de ani”
Adaugă comentariu nou