Un nou drum construit ilegal în Parcul Naţional Munţii Rodnei
Comisarii de mediu din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost sesizaţi de existenţa unui nou drum de acces în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Este vorba despre un drum linear de aproximativ 150 de metri, construit ilegal, fără autorizaţie de mediu, pentru a facilita accesul la stânele de oi ale proprietarilor din comuna Poiana Ilvei.
Ioan Borş, directorul coordonator adjunct în cadrul Comisariatului Judeţean de Mediu Bistriţa-Năsăud, a declarat, ieri, că autorităţile locale din comuna Poiana Ilvei au executat calea de acces, în prelungirea unui drum realizat cu fonduri europene, numai că autorităţile nu deţineau o autorizaţie de mediu.
„Garda de Mediu a fost informată de către administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei de existenţa unui drum de acces în zona de conservare durabilă, aşa numita zonă tampon, drum făcut pentru a facilita accesul la stânele de oi ale proprietarilor din comuna Poiana Ilvei (…) este vorba de aproximativ 150 metri de drum linear, pe nou, în zona Valea Blaznei, şi în rest o amenajare de drum mai vechi. Urmează să luăm măsuri de sancţionare, împotriva Primăriei din Poiana Ilvei, probabil şi împotriva administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, deoarece acest lucru s-a întâmplat în mai, şi noi aflăm abia acum. S-ar putea să fie şi alte sancţiuni, dar ne vom pronunţa, după ce cercetările vor fi finalizate”, a spus Ioan Borş, director coordonator adjunct Comisariatul Judeţean pentru Mediu Bistriţa-Năsăud.
Ioan Borş a mai spus că amenda aplicată Primăriei Poiana Ilvei s-ar putea să fie în jur de un miliard de lei vechi, ca şi în cazul Primăriei Romuli. Potrivit primarului comunei Poiana Ilvei, Constantin Tăutu, drumul a fost construit de Asociaţia Crescătorilor de Taurine prin fonduri APIA, iar proprietarul în acte e comuna Poiana Ilvei, mai puţin porţiunea din cadrul Parcului Naţional Munţii Rodnei. Primarul se disculpă şi spune că ştie foarte puţine date despre acest drum, şi nici măcar nu a fost invitat la recepţia lucrărilor.
În Parcul Naţional Munţii Rodnei se mai desfăşoară încă o anchetă cu privire la construcţia ilegală a două drumuri într-o rezervaţie ştiinţifică, în acest caz fiind cercetate autorităţile din comuna Romuli şi localitatea Borşa.
În luna septembrie, România risca procedura de infringement pe arii protejate, pentru că Executivul nu a aprobat suficiente arii care sa intre in sistemul Natura 2000. Un prim caz semnalat de Coaliţia Natura 2000, care a fost deja trimis atât autorităţilor române, cât şi Comisiei Europene, se referă la o situaţie din Parcul Naţional şi situl Natura 2000 „Munţii Rodnei”.
Conform Directivei Uniunii Europene 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de plante şi animale sălbatice transpusă în legislaţia românească prin Ordonanţa de Urgenta nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, orice activitate susceptibila de a avea impact negativ asupra sitului Natura 2000 sau a parcului naţional este interzisă sau se poate efectua numai după evaluarea impactului asupra mediului (OUG 57/2001 articolul 28).
Citiţi şi:
- Monografia caprei negre din Parcul Național Munții Rodnei
- Bani europeni pentru activităţi ilegale in Parcul Naţional Munţii Rodnei
- Lansarea volumului omagial ”Rezervația Biosferei Munții Rodnei – Laborator viu” – 41 ani de existență a rezervației biosferei (1980-2021)
- ”Poteca caprei negre din Rezervația Biosferei Munții Rodnei”, proiect „marca” Asociația Eco-Rodna
- Uciderea urşilor din Parcul Naţional Munţii Rodnei
Adaugă comentariu nou