Bani europeni pentru activităţi ilegale in Parcul Naţional Munţii Rodnei

Rezervaţia ştiinţifică Pietrosu Mare din Parcul Naţional Munţii Rodnei este afectată permanent de activităţi ilegale, actual fiind amplasată o stână în interiorul rezervaţiei ştiinţifice – zona Jneapănul Bătrânii, proprietate a comunei Romuli (Bistriţa-Năsăud).

Rezervaţia ştiinţifică Pietrosu Mare reprezintă nucleul de bază al Parcului Naţional Munţii Rodnei, una dintre cele mai vechi arii protejate din România, declarată în 1932 prin Jurnalul Consiliului de Miniştri 1149/1932, extinsă ca suprafaţă prin Decretul 127/1971 şi Decizia nr. 204/1977 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judeţean Maramureş, iar în 1980 este declarată Rezervaţie a Biosferei, alături de Retezat şi Delta Dunării.

Zona de amplasare a stânei este restricţionată la păşunat datorită diversităţii ridicate a florei şi faunei locale, habitatelor naturale cu valoare excepţională de conservare, specii şi habitate de interes comunitar pentru situl Natura 2000 Munţii Rodnei. Având în vedere că stâna este amplasată într-un habitat al speciei de cocoş de mesteacăn (Tetrao tetrix) foarte vulnerabilă la nivel naţional, existând doar câteva populaţii izolate, considerăm o acţiune cu impact semnificativ negativ asupra biodiversităţii locale ce ar trebui înlăturată.

Cu toate acestea, se folosesc fonduri europene (APIA) pentru amplasarea ilegală a stânei şi derularea actvităţii de păşunat, acţiuni ce contravin legislaţiei actuale de mediu, respectiv OUG 57/2007 Art. 22, alin. 2 conform căreia în zonele de protecţie strictă “se interzice desfăşurarea oricăror activităţi umane, cu excepţia activităţilor de cercetare, educaţie şi ecoturism, cu limitările descrise în planurile de management”. Cu toate că autorităţile responsanbile au semnalat gravitatea problemei, măsurile nu au fost aplicate iar zona este impactată negativ, ştirbind valoarea de unicitatea a rezervaţiei ştiinţifice Pietrosu Mare şi a Parcului Naţional Munţii Rodnei.

Claudiu Iuşan

Asociaţia Eco Rodna

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5