Un ofițer și un agent de poliție condamnați, cu suspendare, pentru infracțiuni de corupție

La data de 24.04.2019, Curtea de Apel Cluj a dispus condamnarea definitivă a unui număr de 5 inculpați, între care un ofițer și un agent de poliție din cadrul Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița,  cercetați pentru fapte de corupție într-un dosar instrumentat cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, sub coordonarea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj.

Astfel, Baciu Simion, la data comiterii faptelor ofițer de poliție în cadrul S.R.P.C.Î.V. Bistrița, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de 3 ani, la care se adaugă pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani și prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 65 de zile, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (3 acte materiale).

De asemenea, Lup Petru Claudiu, la data comiterii faptelor agent șef principal de poliție în cadrul S.R.P.C.Î.V. Bistrița, a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an și 10 luni închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe diferite termene de încercare, la care se adaugă pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani și prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 65 de zile, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită (2 acte materiale).

Alte 3 persoane fără calitate specială, respectiv Vartolomei IlieRus Gheorghe și Scurtu Vasile au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 1,6 și 2,10 ani închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe diferite termene de încercare, la care s-a adăugat pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani și prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de la 60, la 120 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită (2 acte materiale) și trafic de influență (2 acte materiale), în primul caz, respectiv dare de mită, câte un act material pentru următorii doi.

În fapt, în cursul anului 2015, inculpatul Baciu Simion, cu ajutorul inculpatului Lup Petru Claudiu, a pretins şi primit, direct sau prin intermediari, de la mai multe persoane, foloase necuvenite (printre care sume de bani şi material lemnos) pentru a facilita unor candidați, promovarea examenului practic pentru obținerea permisului de conducere, printre aceştia regăsindu-se şi inculpatul Rus Gheorghe.

Dintre foloasele necuvenite primite, cantitatea de material lemnos a fost pusă la dispoziția inculpatului Baciu Simion, de către inculpatul Vartolomei Ilie, împreună cu inculpații Scurtu Vasile și Rus Gheorghe, care au intervenit în favoarea a doi candidați.

Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistrița-Năsăud au efectuat acte procedurale în cauză, în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul competent al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj.

În activitatea procedurală s-a beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofițerilor D.G.A. – Centrul Operațional 3 Cluj-Napoca.

Hotărârea este definitivă.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE 

sursa: http://www.mai-dga.ro/arhive/45423

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5