Un primar cu proiecte – Ioan Mureşan – şi o comună – Nuşeni – bine gospodărită

         Ioan Mureşan poate fi numit primarul proiectelor. De 20 de ani de când se află în fruntea administraţiei locale, a implementat foarte multe proiecte, cu fonduri europene ori de la bugetul naţional şi local, proiecte care au schimbat în bine viaţa locuitorilor din satele: Nuşeni, Feleac, Viţa, Beudiu, Rusu de Sus, Malin şi Dumbrava. În sertarul primarului se găseşte mereu câte un proiect întocmit după toate rigorile, aşteptându-se doar oportunitatea pentru lansare şi derulare. Pe masa acestuia era deja pregătit un proiect, „aşteptâm doar să vină momentul când se lansează şi, ca atare, trebuie să fim pregătiţi”. Sunt câteva direcţii – proiecte – ce au fost finalizate în comuna Nuşeni în ultimii ani, proiecte ce au vizat: reţeaua de apă potabilă, reţeaua de gaz metan, infrastructura rutieră, aşezămintele culturale, de cult şi învăţământul.

Dumbrava este chiar minunată

         În urmă cu trei ani, am ajuns cu greu în „cătunul” Dumbrava, un sătuc cu 37 de familii. Doar cu un 4 x 4 am putut răzbate atunci. Drumul era total impracticabil, aşa că, cei de aici, veneau pe jos până în Malin. Situaţia s-a schimbat radical, este cu totul alta. Drumul este asfaltat şi te duce într-o zonă de basm, într-o Dumbravă minunată. Parcă te afli într-o staţiune. Nu degeaba s-au stabilit aici şi câţiva cetăţeni belgieni. Pomi fructiferi, viţă-de-vie, stupi cu albine, bovine şi ovine şi, nu în ultimul rând, gospodari harnici dau viaţă acestei zone de poveste.

14 km – drumuri agricole

         Modernizarea infrastructurii rutiere agricole a fost şi este o altă prioritate a executivului local – primar Ioan Mureşan, viceprimar Liviu Rusan – în satele Nuşeni, Beudiu şi Feleac şi nu numai. Vor fi modernizate şi asfaltate drumuri agricole pe o lungime de 14 km. În data de 25 aprilie, vom semna contractul de execuţie, ne spunea primarul, urmând ca apoi să se treacă la muncă. Şi modernizarea infrastructurii rutiere locale, prin fonduri europene, este în atenţia celor de la Nuşeni. Bunăoară, am amintit de asfaltarea drumului către satul Dumbrava. De asemenea, a fost modernizat în totalitate drumul către Mănăstirea cu hramul „Sfântul Ilie Tesviteanul”.

Apa potabilă, în toate satele

         În procent de peste 85% din gospodăriile populaţiei – 1200 de gospodării şi o populaţie ce depăşeşte 3000 locuitori – sunt racordate la reţeaua de apă potabilă. Paralel cu aceasta, se acţionează pentru lucrările de canalizare, existând finanţare pentru Nuşeni, Beudiu, Viţa, Feleac şi Rusu de Sus, cu descărcare la staţia de epurare Beclean. Proiectul este în implementare. Ceea ce este de subliniat este faptul că lucrările nu vor afecta partea carosabilă a drumurilor.

Extinderea reţelei de gaz

         Satele comunei beneficiază, fiecare, de gazul metan. În acest an şi în următorii, se va extinde reţeaua de distribuţie în aşa fel încât şi cele mai izolate gospodării să beneficieze de acesta.

Un dispensar uman modernizat

         Dacă în multe zone ale judeţului nu există niciun medic, aici, la Nuşeni, asistenţa sanitară este sănătoasă. În dispensarul ce se află în momentul de faţă într-un proces de modernizare şi extindere îşi desfăşoară activitatea patru medici, un cabinet stomatologic şi o farmacie. Este o lucrare importantă şi benefică pentru întreaga populaţie din comună şi din zonă, spunea primarul Mureşan. În momentul de faţă se aşteaptă predarea proiectului tehnic şi se speră că, după 15 aprilie, să demareze efectiv lucrările.

Mândria celor din Rusu de Sus

         Localitatea Rusu de Sus va beneficia de un Cămin Cultural modern, funcţional. În prezent, este un adevărat şantier, se lucrează în exterior, urmând ca obiectivul să fie predat beneficiarilor la mijlocul acestui an. Acest aşezământ cultural va fi dotat cu mobilier corespunzător, sonorizare şi, un fapt inedit, Primăria se angajează să cumpere şi costume populare. Primarul ne spunea, la Rusu de Sus tradiţia încă nu s-a pierdut, dansurile şi cântecele populare mai au încă viaţă. Costumele populare care vor înnobila aşezământul de cultură, poate, îi va antrena pe cei de aici în menţinerea unor tradiţii de o mare valoare.

Şcoli moderne, dar mai puţini elevi

         La capitolul unităţi de învăţământ este de menţionat proiectul ce vizează modernizarea şcolii din Viţa, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare. În prezent, în comună funcţionează două şcoli gimnaziale, respectiv la Nuşeni şi Viţa şi şcoli primare la Feleac şi Malin. Din păcate, şi în comuna Nuşeni populaţia şcolară este în continuă scădere, deşi condiţiile de studiu, prin dotările existente, sunt dintre cele mai bune. Se află în studiu un proiect ce vizează construirea unei grădiniţe la Nuşeni, sunt în faza avizării acestuia.

Biserici în construcţie şi reabilitare

         În spaţiul din vecinătatea Bisericii Ortodoxe vechi se află, într-un stadiu avansat de construcţie, un nou lăcaş de rugăciune. Administraţia locală, alături de părintele paroh şi enoriaşi acţionează în aşa fel încât în anul 2020, biserica să fie sfinţită. În acest areal se află şi Mănăstirea „Sfântul Ilie”, la hramul căreia, 20 iulie, participa, an de an, mii de credincioşi din toată zona înconjurătoare. Drumul este asfaltat şi iluminat pe toată lungimea de 2 km de la şoseaua judeţeană. În centrul satului Nuşeni se află şi Biserica Reformată, monument istoric, aflată în renovare, beneficiind de fonduri europene. Administraţia, prin bugetul local, a sprijinit şi o face în continuare, în limita resurselor financiare, toate bisericile, indiferent de confesiune.

Proiecte – 2019

         Pentru acest an, proiectele aflate în faze diferite de implementare vor continua să fie în centrul atenţiei, la care se adaugă modernizarea iluminatului în Malin, Feleac, Viţa, amenajarea unui parc în Nuşeni şi o bază sportivă, cu teren multifuncţional, spaţiul destinat acestuia se află în vecinătatea drumului ce duce către mănăstire.

Fermieri de top

         Din fericire, în comuna Nuşeni există fermieri care şi-au făcut din creşterea animalelor – bovine şi ovine – o sursă de venituri, un mod de a trăi. Deşi se confruntă cu unele greutăţi – preţul produselor – ei continuă să-şi menţină şi să-şi dezvolte exploataţiile. Din numărul mare de fermieri îi menţionăm pe cei cu cele mai mari efective de bovine şi ovine: Simişdean A., Boloş Petru, Şerban Ionică, Cristian Igna, Râpan Adrian, Boloş Iulian, Tarteş Valer, Pop Dănilă, Nechita Florin, Mărcan Doru, Mărcan Marinel, Părăuan Ioan, Bucşa Claudiu, Bucşa Grigore, Alexa Ioan, Mititean Anchidim, Pop Alin, Budacs Zaharia, Balint Arpad, Salak Zoltan, Kadar Ştefan, Moldovan Stelian şi Marton S.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5