Unde „a dispărut” Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti?!
Era o tradiţie, o necesitate privind pregătirea cântăreţilor bisericeşti, un fenomen mult aşteptat de candidaţii la frumoasa şi nobila meserie, o mândrie a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, un fenomen religios captivant şi mobilizator în cadrul celor trei Protopopiate – Bistriţa, Năsăud şi Beclean.
Am spus „era”, pentru că această competitivă şi performantă Şcoală de Cântăreţi Bisericeşti, care a avut o tradiţie şi aprecieri deosebite din partea forurilor bisericeşti ortodoxe, nu mai există, practic, „a dispărut”, nu ştim din ce motive, iar absolvenţii cursurilor, care primeau o diplomă de atestare, sunt mândria bisericilor din zona noastră, dând răspunsuri pertinente preoţilor, în cadrul Sfintei Liturghii şi a altor momente din viaţa Bisericii Ortodoxe.
Cursurile au fost susţinute de un super-expert în materie de cântare bisericească, recunoscutul şi apreciatul arhidiacon, prof. CORNEL POP, un împătimit şi exigent pedagog, psiholog şi care respectă cu stricteţe canoanele de interpretare a cântărilor în Sfânta Biserică a lui Hristos.
Am relatat acest aspect, deoarece am fost interpelat de foarte mulţi tineri din judeţ, care doresc, din inimă şi suflet, să participe, din nou, la Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti din Bistriţa, motivaţia fiind distanţa de deplasare şi posibilităţile de a urma cursurile de pregătire.
Este o justificare credibilă a celor dornici de a sluji în Sfânta Biserică şi o motivaţie în plus pentru a analiza situaţia de a reînfiinţa recunoscuta şcoală, care a fost un simbol şi o mândrie pentru judeţul nostru şi Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
Citiţi şi:
- O superbă promoţie de „Cântăreţi bisericeşti”
- „Realizarea actului artistic presupune şi o susţinere din partea forurilor diriguitoare”
- Cântăreţii bisericeşti, aşteptaţi la cursuri
- Istoria Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania.Cap.18
- Preot Ioan-Aurel Rus: Cântăreți de 2 bani OPRIȚI-VĂ! Nu batjocoriți colindele străbunilor din cauza slabei voastre culturi
Comentarii
Aceeasi soarta a avut o in anul 2009 si scoala de cantareti bisericesti din cadrul seminarului teologic din Bucuresti. Problema mare este ca marea majoritate a capelelor de institutii si a bisericilor nu folosesc cantaretii cu forme legale aceste contracte fiind distribuite prin "concurs" afinilor preotilor si celor mai mari din conducerea bisericeasca locala.practic ca sa fii cantaret bisericesc trebuie sa dai dovada de o smerenie egala cu dobitocia pentru ca in alta situatie in care ti ai impune opinia referitoare la propriile tale drepturi ai fi considerat de catre preoti un om fara smerenie. Foarte putini preoti trateaza cantaretii bisericesti cu respect si incearca sa ii stimuleze si financiar acei preoti fiind la randul lor cantareti pentru o lunga perioada de timp inainte de hirotonie. Pregatirea seminaristilor oferita la ora actuala este una foarte slaba din punct de vedere al calitatii procesului educational multi dintre ei nu ar reusi nici macar sa promoveze examenul de bacalaureat daca l ar sustine la probe ca matematiica, fizica, chimia.
Adaugă comentariu nou