Utilizarea suplimentelor cu omega 3 pentru tratarea osteoporozei
Osteoporoza este o afectiune delicata, determinata de pierderea unei cantitati majore de calciu din organism, rezultatul fiind sesizabil in constitutia oaselor. Acestea capata o structura poroasa, care le scade semnificativ din rezistenta, fiind predispuse cu usurinta fracturilor grave. Pierderea densitatii osoase este o trasatura comuna pentru majoritatea adultilor care depasesc varsta de 40 de ani, insa publicul feminin este o categorie mult mai vulnerabila. Principala latura negativa a acestei afectiuni este faptul ca ramane asimptomatica pe termen lung, iar din aceasta cauza depistarea ei timpurie este dificila. Cateva dintre simptomele care ar trebui sa produca un semnal de alarma sunt reprezentate de fracturarea facila a oaselor, chiar daca vorbim despre un traumatism minor, tasarea vertebrelor ce determina o curbura artificiala a coloanei, precum si durerile frecvente in zona toracala si lombara.
Exista si o serie complexa de elemente de risc, principalele fiind inaintarea in varsta si existenta unui caz similar in randul rudelor apropiate. De asemenea, ingerarea constanta a anumitor substante nocive pentru organism: alcool, tutun, droguri, sau lipsa unei diete echilibrate asimilata cu un stil de viata sedentar, inglobeaza o categorie importanta de stimuli cu actiune determinanta in declansarea unei afectiuni osoase grave, asa cum este osteoporoza. Printe cauze se numara si anumite aspecte legate de informatia genetica prestabilita sau celelalte afectiuni cronice de care suferiti: consumul corticoizilor pentru o perioada prelungita, tratament indispensabil pentru astm, artrita reumatoida sau un alt sindrom inflamator, tulburari ale metabolismului bazal, precum si apartenenta la rasa caucaziana sau asiatica.
Studiile efectuate in acest domeniu au demonstrat faptul ca o dieta echilibrata si o selectie atenta de suplimente nutritive pot reduce riscul de aparitie al acestei afectiuni, sau pot creste eficienta tratamentului medicamentos. Fiind o afectiune cauzata de pierderea masiva a calciului, achizitionarea unor suplimente bogate in aceasta substanta reprezinta unul dintre pasii initiali care pot genera un aport suficient de acum inainte. Combinatiile dintre calciu, vitamina D si anumiti acizi grasi din suplimente Omega 3 inglobeaza toate substantele principale pe care trebuie sa le avem in vedere in momentul in care ne decidem sa mizam pe un anumit supliment, insa de preferat este sa apelam la sfatul medicului specialist. Persoanele care nu reusesc sa asimileze o cantitate semnificativa de acizi grasi primari au nevoie de aceste complexe de substante care sa le intareasca densitatea osoasa.
Deseori, lipsa vitaminei D s-a remarcat si in contextul unei diete echilibrate, cantitati semnificative regasindu-se in alimente pe care nu le consumam frecvent. O sursa primara este uleiul natural din ficat de cod, pe care il putem consuma in cantitati limitate, insa aportul zilnic poate fi acumulat si din anumite suplimente achizitionate de la plafar sau dintr-un magazin de specialitate. Un alt studiu atasat acestor investigatii medicale atesta faptul ca un aport suficient de vitamina D determina eliminarea deficitului de calciu, fara sa fie necesara imbunatatirea regimului alimentar cu produse bogate in aceasta substanta. Pe de alta parte, chiar daca reusim sa gasim un echilibru alimentar care sa genereze o cantitate superioara de calciu, fixarea lui este dificila fara prezenta vitaminei D.
Citiţi şi:
- Prof. dr. Maria Pop: Osteoporoza este o boală a oaselor. Vezi remediile
- Prof. dr. Maria Pop: Menţinerea sănătăţii articulaţiilor şi a sistemului osos
- Prof. dr. Maria Pop: Fructoboratul de calciu şi proprietăţile sale
- Prof. dr. Maria Pop:Terapia cu plante în afecţiunii ale sistemului osos şi articular
- Prof. dr. Maria Pop: Ce sunt bolile reumatice
Adaugă comentariu nou