“ V-aţi spălat pe dinţi azi dimineaţă? Dar aseară ?! ”

…Acestea sunt două dintre întrebările puse săptămâna trecută elevilor din clasele I - IV şi V – VIII din şcolile generale Petriş, Dumitriţa şi Livezile, în cursul unor ore de educaţie pentru sănătatea orodentară. Aceste activităţi sunt prilejuite de proiectul „Voluntariat şi responsabilitate socială pentru sănătatea tinerilor bistriţeni”, proiect iniţiat de Asociaţia Ascendent în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Colgate-Palmolive România, cu sprijinul financiar al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bistriţa Năsăud.

Activităţile cu copiii şi tinerii din mediul rural au fost realizate de o echipă de voluntari - Doris Ernst, absolventă de medicină dentară, Alexandra Rusan, psiholog şi Sorin Lăcan, student la medicină -, astfel că informaţiile şi sfaturile au fost oferite de “tineri pentru tineri”, dar de către tineri…specialişti! În cadrul fiecărei ore s-a discutat cu elevii despre periajul corect al dinţilor, posibilele boli care pot afecta dinţii, importanţa periajului şi a igienei dentare şi s-au încurajat vizitele periodice la cabinetul stomatologic. Pentru ilustarea celor discutate, s-au făcut demonstratii pe mulaje şi s-a vizionat un filmuleţ oferit de Colgate, toate acestea aducând un plus de convingere şi atractivitate. Elevii au fost cuminţi şi au ascultat atenţi ceea ce le-a fost prezentat, răspunzând la întrebări şi punând, la rândul lor, întrebări pentru a lămuri diferite mituri legate de igiena orodentară.

Materialele educative şi promoţionale (KIT-urile sănătăţii orale - constând în pliante, orare şcolare, DVD-uri, periuţe şi pastă de dinţi) şi materialele demonstrative sunt asigurate prin contribuţia „Colgate-Palmolive Romînia”, aceasta reprezentând componenta de responsabilitate socială din proiectul nostru.

În această săptămână vor avea loc întâlniri cu elevii din Teaca, Lechinţa şi alte localităţi din mediul rural - acolo unde există doar o treime din numărul cabinetelor de medicină dentară din judeţ (!), unde nu prea există programe de profilaxie destinate copiilor şi tinerilor şi unde programele de educaţie pentru sănătate (inclusiv pentru sănătatea orodentară) sunt o raritate.

Rusan Alexandra, psiholog

Voluntar al Asociaţiei Ascendent

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5