Validarea supleanţilor USL, la a doua strigare?
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a solicitat ieri, în cadrul şedinţei extraordinare, suplimentarea ordinii de zi, cu patru proiecte de hotărâre care vizau validarea mandatelor celor patru supleanţi ai Uniunii Social Liberale. Democrat-liberalii, prin vocea liderului de grup Eugen Curteanu, s-au împotrivit invocând Legea 215/2001 reactualizată şi Regulamentul CJ, dar, finalmente, propunerea a trecut cu 15 voturi „pentru” şi 12 împotrivă.
Părea că algoritmul voturilor se va repeta şi pentru fiecare proiect în parte, fiind propusă modalitatea de vot electronic deschis, dar din 15 voturi …au mai rămas 13. Niciunul împotrivă, nicio abţinere. Deci un democrat-liberal sau un membru PP-DD a votat pentru validare…
Nimeni nu vrea să se pronunţe dacă mandatele lui Nicolea Lupşan, Vasile Puica, Szanto Arpad sau Mirela Cârcu au fost validate sau invalidate. Foarte probabil, tot la instanţa de contencios administrativ se va ajunge.
La finalul votului, consilierul judeţean Florin Urâte (PDL) a precizat că are îndoieli asupra fiabilităţii sistemului de vot electronic, pentru că de la o majoritate de 15 s-a ajuns la acel „13”.
Radu Moldovan: Rămâne ca juriştii să se pronunţe
Preşedintele Consiliului Judeţean s-a ferit să spună dacă hotărârile de validare au fost sau nu adoptate. „Rămâne ca juriştii să se pronunţe, aţi văzut că eu nu am făcut nicio precizare dacă proiectul de hotărâre a fost adoptat sau nu. Nu sunt un specialist în drept şi nu mi-am permis să fac nici un fel de apreciere. Rămâne ca secretarul judeţului şi juriştii să se pronunţe dacă proiectele au fost adoptate sau nu”, a declarat Radu Moldovan.
Preşedintele CJ a spus că este o situaţia inedită şi doar juriştii se pot pronunţa pe această speţă. „Între timp, am primit şi comunicarea oficială a sentinţei”, a adăugat Moldovan.
Acesta a mai spus că, în calitate de preşedinte al PSD Bistriţa-Năsăud, a purtat negocieri cu toate partidele politice, nu doar cu PP-DD. „N-am discutat punctual de validări, am discutat anumite lucruri. Am purtat discuţii cu toate partidele politice şi cu liderii lor”, a menţionat Radu Moldovan, adăugând că discuţiile despre buget sunt acum pripite, din moment ce nu a fost transmisă nici măcar comunicarea oficială a datelor.
Eugen Curteanu: Dacă se poate şi se oferă pe calea negocierii o funcţie de vicepreşedinte, evident că ar fi un câştig
Liderul grupului consilierilor judeţeni ai PDL, Eugen Curteanu, a precizat, din capul locului, că au fost încălcate prevederile Legii 215/2001 şi a Regulamentului de fiuncţionare a Consiliului Judeţean.
„În condiţiile acestea, este clar că a fost forţată nota extrem de tare şi de violent din parteapreöedintelui Consiliului Judeţean”, a spus Curteanu.
Întrebat dacă PDL va respecta decizia Tribunalului Bistriţa-Năsăud care obligă CJ să valideze mandatele, democrat-liberalul a menţionat că grupul consilierilor PDL va respecta hotărârea oricărei instanţe. „Modalitatea în care se stabileşte o majoritate în Consiliul Judeţean o ştiţi foarte bine. Consiliul Judeţean este un organism deliberativ, dar este şi un organism politic. Prin prisma acestui lucru, este limede că trebuie să existe discuţii între componentele CJ, pe partide, pe grupuri”, a adăugat acesta.
Curteanu a ţinut să menţioneze că este posibil ca preşedintele Radu Moldovan să fi discutat cu partidele politice din Opoziţie, dar nu cu el. „Niciunul dintre colegii mei nu spun că ar fi ajuns la un compromis cu preşedintele Consiliului Judeţean, în numele interesului acestui judeţ”, a precizat democrat-liberalul.
Curteanu a anunţat că „dacă se insistă de către Consiliul Judeţean că hotărârile au adoptate au fost valabile”, va ataca hotârârile în instanţă.
Una peste alta, „PDL vrea ca odată şi odată să se ajungă în Consiliul Judeţean să se discute şi proiecte de hotărâri care vizează reabilitări a infrastructurii judeţene, de apă, canal şi proiecte de hotărâre care vin în sprijinul locuitorilor acestui judeţ, şi nu doar în sprijinul unor consilieri ai Puterii”.
Scopul democrat-liberalilor nu este să obţină funcţia vacantă de vicepreşedinte CJ, dar „dacă se poate şi se oferă pe calea negocierii o funcţie de vicepreşedinte, evident că ar fi un câştig pentru orice partid aflat în Opoziţie”.
Citiţi şi:
- Consilierii judeţeni ACL au părăsit sala de şedinţe: Gestul extrem a fost prilejuit de o strâmbă interpretare a regulamentului CJ
- Şapte consilieri judeţeni vor să devină parlamentari
- Monica Săsărman (PDL) reclamă „atitudinea necuviincioasă” a vicepreşedintelui Dorin Popescu. „Parcă este un bufon la curtea regelui”
- Consilierii PNL au cerut constatarea încetării de drept a mandatelor unor aleşi judeţeni “migratori”. Preşedintele Moldovan vrea reglementările Parlamentului
- Cei patru supleanţi ai USL nu au fost validaţi în Consiliul Judeţean. Pasul următor…la tribunal
Adaugă comentariu nou