Vești bune! Un nou bloc de locuințe de la Năsăud ar urma să fie reabilitat energetic din fonduri europene

Vești bune pentru locatarii Blocului 6 de pe strada  Iacob Mureșianu din Năsăud. Proiectul de eficientizare energetică depus de Primăria Năsăud este în stadiul de evaluare la Agenția de Dezvoltare Nord-Vest. Investiția ar urma să fie finanțată prin Programul Regional Nord-Vest, OBIECTIV DE POLITICĂ 2: O Europă mai verde, rezilientă, cu emisii reduse de dioxid de carbon, care se îndreaptă către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, prin promovarea tranziţiei către o energie curată i echitabilă, a investiţiilor verzi i albastre, a economiei circulare, a atenuării schimbărilor climatice i a adaptării la acestea, a prevenirii i gestionării riscurilor, precurn i a unei mobilităţi urbane durabile; PRIORITATEA 3: O regiune cu localităţi prietenoase cu mediul; OBIECTIV SPECIFIC 2.1: Promovarea măsurilor de eficienţă energetică ş reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Acţiunea: a) Creşterea eficienţei energetice în regiune ca parte a investiţiilor în sectorul locuinţelor.

                                           Potrivit Primăriei Năsăud, este vorba despre un bloc cu 7 scări, cu 90 de apartamente, astfel că un număr important de locatari ar urma să beneficieze de locuințe cu o performanță energetică îmbunătățită.

PRINCIPALELE LUCRARI DE INTERVENTIE

  1. Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopa: • Izolarea termică a faţadei - parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei clasice exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie termoizolantă cu performanta ridicata; • Izolarea termică a faţadei - parte opacă (pereti exteriori) cu sistem termoizolant amplasat la exterior cu o grosime de 1 5 cm; • Termo-hidroizolarea planşeului peste ultimul nivel, cu sisteme termoizolante, in cazul existentei terasei, cu o grosime de 20 cm; • Inchiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor; • Izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente (sau spaţii în care se desfăsoară activităţi) la parter, iar prin proiect se reabilitează inclusiv spaţiile/apartamentele de la parter, cu sistem termoizolant cu o grosime a termoizolatiei de 10 cm; • Izolarea termică a pereţilor care formează anvelopa clădirii ce delimiteaza spaţiul încălzit de alte spaţii comune neîncălzite.
  2.  Lucrări de reabilitare/modernizare a sistemului de încălzire, precum și înlocuirea echipamentelor existente și racordarea la un sistem de încălzire centralizată: Modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire, inclusiv folosind contorizarea individuală prin soluţia distribuţiei pe orizontală ;

• Realizarea lucrărilor de branare a unor apartamente la sistemul centralizat de producere şi furnizare a energiei termice; • Procurarealmontarea contoarelor de energie termică, pentru contorizarea consumurilor la apartamentele racordate la sistemul centralizat de incalzire.

C. Lucrări de reabilitate/modernizare a sistemelor de ventilare naturală sau mecanică, inclusiv prin înlocuirea echipamentelor existente: Repararea/refacerea canalelor de ventilaţ ie din apartamente în scopul menţinerii/realizării ventilării naturale a spaţiilor ocupate; • Soluţii de ventilare naturală prin introducerea dispozitivelor/fantelor/grilelor pentru aerisirea controlată a spaţiilor ocupate i evitarea apariţiei condensului pe elementele de anvelopă;

D. Lucrări ce vizează instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice i/sau termice din surse regenerabile, pentru consum propriu, inclusiv achiziţionarea de echipamente specifice: Achiziţionarea i instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei care constau in: - Sistem cu panouri solare electrice pentru producerea energiei electrice. Se va monta pentru fiecare scară, pe acoperișul clădirii, câte un sistem de panouri solare electrice. Energia electrică produsă se va utiliza pentru alimentarea corpurilor cle iluminat de pe casa scării. - Sistem cu panouri solare electrice pentru producerea energiei electrice care acopera parţial consumul anual de energie al containerului energetic. • Instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie utilizând surse regenerabile de energie, container energetic dotat cu sistem de pompe de caldura aer-apa si sistem distribuitor-colector complet echipat, inclusiv automatizare;

E. Inlocuirea corpurilor de iluminat fuorescente/incandescente din spaţiile comune cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată: • Reabilitarea!modernizarea instalaţiei de iluminat din spaţiile comune ale blocului de locuinţe prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate; • Inlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent i incandescent din spaţiile comune cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată i durată mare de viaţă, inclusiv tehnologie tip LED, aferente părţilor comune ale blocului de Iocuinţe; • Instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de micare/prezenţă, în spatiile comune ale blocului de locuinţe, acolo unde acestea se impun pentru economia de energie.

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5