Veşti proste pentru şomerii bistriţeni

*locuri de muncă puţine, scade indemnizaţia, se restrâng condiţiile de acordare

La nivelul judeţului nostru, potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt înregistrate 92 de posturi pentru peste 8.300 de şomeri. Locurile de muncă vacante sunt disponibile pentru perioada 10-16 decembrie, ele fiind oferite de peste 50 de agenţi economici din Bistriţa-Năsăud. La nivel naţional, numărul joburilor depăşeşte 6.700, dar la finele lunii octombrie, în registrele ANOFM figurau peste 645.000 de persoane în căutarea unui loc de muncă.

Pentru cei cu studii superioare, firmele bistriţene oferă posturi de agent turism, contabil, inginer mecanic sau medic specialist, pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Cei cu studii medii pot opta pentru meserii precum cea de agent vânzări, barman, bucătar, magazioner, manichiurist, spălător auto etc. Altfel spus, posturi puţine, variante la fel.

Din 2011, refuzul unui loc de muncă duce la pierderea “şomajului”

Şomerii nu vor mai primi indemnizaţie de şomaj dacă refuză un loc de muncă, indiferent de distanţa faţă de localitatea de domiciliu în care se află postul ofertat, sau nu participă la programe de formare profesională. Noua prevedere, adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă, va fi aplicată din 2011. Până la intrarea în vigoare a actului normativ, se prevedea că şomerul putea refuza un loc de muncă aflat la o distanţă mai mare de 50 kilometri faţă de domiciliu.

Un nou sistem de calcul a indemnizaţiei de şomaj

Din 2011, va fi pus în practică un nou sistem de calcul pentru cuantumul indemnizaţiei de şomaj. Astfel, actul normativ adoptat de Guvern stabileşte că indemnizaţia de şomaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinţă (în prezent de 500 lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, şi nu 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, ca în prezent. La suma rezultată se va adăuga, ca şi în prezent, un procent cuprins între 3 şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare.

În acelaşi timp, pentru absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ care primesc ajutor de şomaj, indemnizaţia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, acordată pe o perioadă de 6 luni, şi nu jumătate din salariul minim, ca în prezent.

Persoanele al căror drept la indemnizaţie de şomaj a fost stabilit înainte de data intrării în vigoare a ordonanţei beneficiază de acest drept în cuantumul aflat în plată la această dată.

Măsura ar viza “activizarea” beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj şi responsabilizarea lor cu privire la un loc de muncă. Altfel spus …la muncă, dar unde?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5