Tocmai ai terminat liceul? Iată cum poţi primi şomaj!

Nici nu s-a uscat tuşul pe hârtiile cu rezultatele de la examenul de bacalaureat, că Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a şi “sărit” în sprijinul tinerilor. O, nu cu o …bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi, nici cu prezentarea ofertei de posturi vacante (doar generaţia facebook sta toata ziua pe www.ajofmbn.ro)! AJOFM Bistriţa-Năsăud popularizează “drepturile şi obligaţiile absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă”. Pe înţelesul tuturor, cum să faci să te pricopseşti de indemnizaţia de şomaj.

Aşadar, dacă în termen de 60 de zile nu vă găsiţi un loc de muncă, tineri bistriţeni nu disperaţi! Agenţia de plasare vă plasează în şomaj.

“Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi ai şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, pot beneficia de indemnizaţie de şomaj şi de alte drepturi prevăzute de Legea 76/2002, dacă fac dovada că în perioadă de 60 de zile de la data absolvirii s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii, şi nu au reuşit să se încadreze în muncã potrivit pregătirii profesionale”, informează AJOFM BN.

Şase luni, cu “şomaj “ de 500 lei

Tinerii aflaţi în căutarea unui job trebuie să ajungă la cea mai apropiată agenţie locală sau punct de lucru cu un dosar care să cuprindă actul de identitate, actul de absolvire a formei de învăţământ (acte de studii şi de calificare, după caz), certificatul de naştere şi de căsătorie (dacă este cazul), adeverinţă medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale şi alte acte eliberate de organele fiscale teritoriale, din care să rezulte că nu realizează venituri.

Indemnizaţia de şomaj se acordă absolvenţilor pentru o perioadă de şase luni, valoarea acesteia fiind din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare. În prezent, un absolvent şomer ar putea primi 500 de lei.

Dacă vă angajaţi, primiţi …o primă de angajare de 500 lei!

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării, adică 500 lei.

Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi care reuşesc să se angajeze în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumã egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Aceste drepturi se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării.

Finalmente, dragi absolvenţi, dacă nu vă continuaţi studiile, staţi cu ochii pe site-urile de recrutare a forţei de muncă sau …plecaţi cât vedeţi cu ochii!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5