Victoria Fătu Nalaţiu în „Antologia de Haiku”

La Editura Societăţii Scriitorilor Români a apărut Antologia de Haiku,”Când greierii tac”, realizată de Valentin Nicoliţov, ce cuprinde 20 de ani de Haiku. În tot acest timp, o sumedenie de cuvinte de origine japoneză au intrat în uzul nostru cotidian, amintind aici doar bonsai, ikebana, origami, sumo etc. Haiku-ul, o specie de poem scurt, de 17 silabe, repartizate în trei versuri, în formula 5 – 7- 5, a apărut, pentru prima dată în Japonia, cu peste 400 ani în urmă, fiind adus la un stadiu superior de literatura cultă, prin Matsuo Basho. În spaţiul spiritual românesc, acest gen de poezie a pătruns cu timiditate în secolul XIX, când Bogdan Petriceicu Haşdeu a tradus un poem tanka, oferit de un general japonez domnitorului Carol I.

Antologia prezintă, în faţa cititorilor, autori de valoare pentru a fi redescoperiţi. Nu mai puţin de 147 de nume, în ordine alfabetică, cu cele mai bune scrieri din ultimii 20 de ani de activitate, prezintă o mărturie a existenţei fenomenului Haiku în România. Bistriţa este reprezentată de poeta Victoria Fătu Nalaţiu, cea care a reuşit să câştige nenumărate premii în acest segment literar, atât individual, cât şi împreună cu Cercul de literatură pe care îl coordonează la Grup Şcolar „Grigore Moisil”, fiind şi autoarea mai multor volume de gen, unele dintre ele premiate internaţional.

Scriitoarea este prezentă cu mai multe poeme pentru cititori, selectând doar unul: „Au înflorit merii/ În biserica de lemn/ Un cor de îngeri”. Este încă o recunoaştere a activităţii bogate a artistei Victoria Fătu Nalaţiu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5