(Video) Elevii şi preşcolarii din Teaca au marcat Centenarul Marii Uniri

Căminul Cultural din Teaca a găzduit miercuri o frumoasă şi educativă manifestare cultural-artistică oferită de elevii liceului din Teaca, dedicată marii sărbători a românilor – 100 de ani de la Marea Unire. După intonarea Imnului Naţional, prof. Niculai Iacob, directorul instituţiei, a scos în evidenţă în cuvântul  său de deschidere a manifestării, importanţa istorică uriaşă a actului de la 1 Decembrie 1918, petrecut la Alba Iulia, unde zeci de mii de români au proclamat unirea Transilvaniei cu ţara-mamă România şi rolul pe care l-a jucat acest eveniment major din istoria ţării în dezvoltarea ulterioară economico-socială a acesteia. Tot la subiect a opinat şi dl. Florentin Archiudean (col.rez.) despre rolul uriaş pe care l-a jucat armata română în primul război mondial în realizarea istorică de la 1 Decembrie 1918. O prezenţă inedită a fost cea a lui Aurel Cătinean, în vârstă de 82 de ani împliniţi chiar în ziua manifestării, un autentic poet popular local, care a recitat din memorie două poezii dedicate marii sărbători. Totodată acesta i-a îndemnat pe tineri să înveţe cât mai mult şi mai bine, să-şi iubească ţara, să cunoască istoria ei, pentru că „fără să-ţi cunoşti trecutul, nu poţi să-ţi construieşti viitorul”.

         Programul a urmat cu apariţia pe scenă a elevilor care au susţinut un adevărat act cultural-artistic şi educativ, evocând în scenete evenimentul istoric de la 1 Decembrie 1918, recitări de poezie patriotică, dar şi interpretări de muzică populară şi cultă.

         În aceeaşi zi, după –amiază, de la Grădiniţa cu Program Prelungit din localitate au apărut vreo 40 de prichindei, care înşiraţi pe două rânduri, flancaţi de educatoarele lor şi de părinţi, în pofida frigului de afară, au desfăşurat, ţinut de mânuţele lor, un drapel tricolor de 9 m, confecţionat la locul lor de învăţătură, pe care l-au purtat prin centrul vechi al satului până la Căminul Cultural. Acest alai, aplaudat frenetic de locuitorii aflaţi în zonă, era condus de colegii lor care aveau în mâini baloane albe desenate în culorile tricolorului. Toţi aceşti îngeraşi erau îmbrăcaţi, fără excepţie, în costume populare care de care mai frumoase. Un tablou viu extraordinar, nemaivăzut până acum aici, parcă era un mic părculeţ cu flori multicolore în mişcare.

Urcaţi pe scena Căminului Cultural, care s-a dovedit a fi neîncăpător, aceşti micuţi artişti au desfăşurat un spectacol de neuitat, specific vârstei lor, răsplătit cu aplauze care nu mai conteneau. Acest tablou cultural a fost posibil prin implicarea cu dăruire totală a colectivului de educatoare – Carmen Stan, Cristina Sava, Gabriela Fătu şi Edith Hunyadi. După terminarea spectacolului, d-na Carmen Stan a oferit fiecărui micuţ de pe scenă o dilpomă „pentru că a participat cu interes la activităţile desfăşurate cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire”, oferind totodată o porţie de fasole cu cârnaţ şi pască tuturor celor prezenţi la manifestare.

https://www.facebook.com/marcuiulia.marcuionut/videos/1900993983311363/?t=98

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5