( Video) Se poartă literatura. Cărţi pentru fiecare la Târgul CosBook. Mitropolitul Andrei despre Cartea Cărţilor

Pe o ploaie bogată, Târgul de carte pentru copii şi adolescenţi CosBook şi-a deschis porţile în sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Judeţene, având ca invitat de onoare pe Mitropolitul Andrei. Acesta a fost primit, la fel ca toţi oaspeţii, de mascota festivalului – Şoricelul de bibliotecă, alături de copii îmbrăcaţi în personaje de basm care au oferit tuturor un mesaj pe care s-a scris „Se poartă literatura”.
    Evenimentul a fost deschis de directorul Bibliotecii Judeţene, scriitorul Ioan Pintea, care a prezentat în linii mari programul târgului ce va avea loc la Bistriţa până duminică. În cuvântul său, Mitropolitul Andrei a declarat, printre altele: „Mă întorc nostalgic, pe firul timpului, în copilăria mea, în satul meu, în care nu aveam curent electric şi seara citeam la lampă. Nu avem nici televizor dar era frumos pentru că citeam mai mult, era activitatea cea mai savurată de noi, tinerii. Cartea cea mai importantă - Cartea Cărţilor - este Biblia, pentru că textul ei a fost descoperit de Dumnezeu oamenilor sfinţi. Pentru copilaşi există Mica Biblie, cu extrase din Sfânta Scriptură, şi este de mare folos pe lângă cărţile minunate pe care le citesc ei”.
    În cuvântul său, prefectul Ovidiu Frenţ a spus: „Nimic nu poate fi mai plăcut în zilele ploioase decât să stai cu o carte în mână. Felicitări tuturor colegilor bibliotecari pentru această acţiune şi tuturor celor ce sunt premiaţi în cadrul concursului „Orizonturi” şi sperăm să fie o comunicare foarte bună între generaţii pe tema lecturii”.
    „Cartea nu poate fi înlocuită cu niciun alt mod de informare, indiferent cât este de modern, totul se subordonează cărţii. Rog dascălii, administraţiile locale, biserica, să încercăm să sădim în sufletul copiilor împreună dragostea pentru lectură, pentru că cărţile sunt ca o învăţătură ce descoperă binele, ne face să râdem, să plângem. Consiliul Judeţean va sprijini, în continuare, atât Biblioteca Judeţeană, cât şi bibliotecile comunale, financiar, pentru a aduce cărţile cele mai importante cât mai aproape de cititori”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Puica.
    Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a spus: „Am venit în primul rând astăzi să spun un mare mulţumesc colectivului inimos şi neobosit de la Biblioteca Judeţeană pentru toate acţiunile pe care le realizează. E o muncă foarte densă de activităţi care culminează cu acest festival al cărţii şi cred că avem mare nevoie de diversificarea ofertei pentru citit, pentru că este o concurenţă în facilul şi superficialul mediu virtual. Trebuie împreună să conştientizăm şi găsim soluţii încât cartea, în forma ei de prezentare, să ajungă ca o poveste către inima copiilor. Cu cititori mici astăzi vom avea mâine oameni care ştiu să trăiască frumos şi să se bucure de tot ceea ce-i înconjoară”. La târg a fost prezent şi filosoful George Purdea, din Viena.
    A urmat lansarea primului număr al revistei Bibliotecii Judeţene - „Ipostaze”-  ce se doreşte a fi o oglindă vie a activităţii literare pe care s-o îndrăgească şi tinerii, după cum spune, la început de drum, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan: „Sunt convins că revista „Ipostaze”, este un mijlooc perfect de atragere a tinerilor înspre lectură, înspre carte, o metodă inedită prin care tinerii să poată redescoperi biblioteca şi să devină utilizatori ai acesteia”. Apoi, a urmat lansarea cărţii „Poveştile copiilor”, scrisă de elevii clasei a III-a A de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, coordonaţi de profesoara Aurora Rad. Micuţii scriitori au citit apoi, în faţa asistenţei, din creaţia proprie.
    În acest cadru, a avut loc şi premierea Concursului de creaţie literară „Orizonturi”.
    Târgul vă aşteaptă până duminică după-masa cu lansări de carte, minispectacole, lecturi publice, dezbateri, întâlniri cu scriitori, recitaluri de muzică şi poezie şi, dincolo de toate, cu cărţi la preţuri promoţionale ce pot fi găsite doar în această perioadă la standurile din curtea Bibliotecii Judeţene.
JOI, 8 IUNIE:

  • Ora 13,00:

Editura Renașterea, o editură pentru sufletul tău

Prezentări de carte

Expoziția de desene (Biblioteca Livezile/Școala Gimnazială Livezile)

Simpozionul elevilor: „Ce știm despre literatura neînvățată”

(proiectul județean: „Literatura, dincolo de programele școlare”)

Lansarea publicației: „Ochi de copil: scriitorul contemporan”

Invitat: Ioana Bradea

Moment muzical:Liceul de Muzică Tudor Jarda

Grup vocal de muzică tradițională

LiveMuzica:Alexa Dragu, Ralph Berbecar, Cristian Moldovan, Titus Homei

  • Ora 13,30:

Intâlnire cu Ciprian Măceșaru

Lansare de carte:

„Super!Sunt un gândac!: – Pentru copii zglobii și oameni mari ștrengari", Editura Humanitas

  • Ora 15,00:

Întâlnire cu Radu Vancu

Lansare de carte:

„Zodia cancerului.Jurnal 2012-2015", Editura Humanitas

Despre „Zona nouă"

Workshop de scriere creativă cu membrii Grupului „SubNord” (coordonat de Dan Coman)

  • Ora 19,00:

LiveMuzica

Povești d(in) Târgul de Cărți/Ateliere de creație/Tânăr și...cititor/Ești în... cărți

 

VINERI, 9 IUNIE:

  • Ora 11,00:

Deschiderea Expoziției de carte pentru copii și adolescenți – Sala de Conferințe „Gavril Scridon”

  • Ora 12,00:

Prezentarea Revistei„PreTexte"(Liceul Tehnologic Lechința);

Întâlnire cu Andrei Moldovan

Lansare de carte:

„Consemnări critice", Editura Cartea Românească

  • Ora 13,00:

Întâlnire cu Horia Gârbea

Lansarea cărților:

„Uimitoarele aventuri ale lui Făt-Frumos din Lună"

„Cântecele lui Huppy"

„Celălalt țărm"

„1312 sirene – proză românească din deceniul doi'', Editura Neuma

Concursul de creație literară „Orizonturi ", ediția a XXIII-a.

Decernarea premiilor

  • Ora 16,00:

Book exchange

Microrecital/chitare acustice (Interact Bistrița)

Povești d(in) Târgul de Cărți/Ateliere de creație/Tânăr și...cititor/Ești în...cărți

 

SÂMBĂTĂ, 10 IUNIE:

  • Ora 12,00:

Lansare de carte

Leonor și zânele / Leonor et les fées de Maria Postu, ilustrații de Martina Garcia Aranda, ediţie bilingvă română‑franceză, traducere de Ioana-Alice Postu, Editura Școala Ardeleană / Colecția Cărțile copilăriei

Prezintă Ionela Silvia Nușfelean, Adriana Ramona Salak și Vasile George Dâncu. Invitat special este eleva Irina Hordouan, clasa a VI-a B, Școala Gimnazială „Grigore Silași” Beclean (profesor Carmen Szasz)

  • Ora 13,00:

Lansare de carte:

„Am ascultat de porunca Bisericii"

Arhiepiscopul Justinian Chira în dialog cu Călin Emilian Cira, Editura Mega

  • Ora15,00:

Întâlnire cu Dan Lungu

Lansarea cărților:

„Povestea omului leneș care avea un arici trist"

„Ayako, Ilinca și prințul fermecos", Editura Doxologia

Povești d(in) Târgul de cărți/Ateliere de creație/Tânăr și...cititor/Ești în...cărți/

- Ora 16,00:

Spectacol de teatru: „Lampa lui Aladdin”. Trupa Piticot - Bistrița

Povești d(in) Târgul de Cărți/Ateliere de creație/Tânăr și...cititor/Ești în...cărți

 

DUMINICĂ, 11 IUNIE:

  • Ora 14,00:

Închiderea Târgului de Carte pentru Copii și Adolescenți „Coșbook"

Povești d(in) Târgul de Cărți/Ateliere de creație/Tânăr și...cititor/Ești   în...cărți

Coordonatori activități:

Ramona Adriana Salak – Inspector școlar,Ionela Silvia Nușfelean, Raluca Baciu, Alina Tomi, Roxana Kovacs, Ioana Călina Fiscutean, Carmen Berințan,Tudor Mudure,Oana Varvari, Diana Oancea Morar,Sidor Costinași, Aurora Rad, Roxana Costeanu, Iulia Istrate, Elena Brumă, Cristina Bălan

Amfitrioni: Ioan Pintea – Manager și echipa Bibliotecii Județene „George Coșbuc”: Marcel Seserman, Sorin Bretfelean, David Dorian, Adriana Zăgrean, Camil Hosu, Rodica Bădăluță, Rodica Linul, Laura Seserman, Rodica Barteș, Simona Pasere, Alina-Diana Pop, Ioana Titieni, Octavia Camelia Gherman, Loredana Chiuzan, Elena Cojocaru, Alina Simon, Octavia Colda, Gabriela Molnar, Angela Costin, Anca Păștina, George Bulz, Ramona Spermezan, Erika Nistor, Gavril Simionca.

https://www.facebook.com/1615030948747835/videos/1861431560774438/

Comentarii

09/06/17 15:24
Vizitator

Prea multa popime. Imaginile dintr-o sala improvizata in care multi stau in picioare sau pe jos, te duc cu gandul la romanul „Biserica neagra” de A.E. Baconschi. Pana si personajele seamana izbitor cu cele din roman, care nu au o identitate civila, ci sunt denumite printr-o trasatura dominanta: Batrinul profesor, Paracliserul, Groparii, Sordidul, Generalul, Proprietareasa, Fosta dansatoare, Fratele, Personajul auster, Servitoarea, Dumnealor etc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5