Vizita delegației comunei Șintereag, condusă de primarul Bob Ioan, în Austria, la invitația comunității din Drassmarkt

Ioan Cordovan

Joi 22.06.2023, orele 05.45, un autocar al „S.C. TABITA TOUR”, a plecat cu destinația Austria, cu un grup de cetățeni din comuna Șintereag, condus de către primarul comunei Ioan Bob, răspunzând invitației făcută de către Asociația de prietenie austriacă (ARO-Austria-România) din comuna Drassmarkt aflată în districtul Oberpullendorf, al cărui șef al Comitetului ARO este Sechlogl Herbert, ajutat de către Sechlogl Anton, pastorul protopop Nikolas și pastorul Toni Ilk  în colaborare directă cu primarul comunei Drassmarkt, dl Wideln Ofer Anton.

 Din delegație au făcut parte: viceprimarul comunei Șintereag-Bogolin Ioan, patronul firmei de panificație „DABRO”, dl. Ioan Moldovan-persoana principală implicată în stabilirea, menținerea și dezvoltarea bunelor relații de prietenie cu partea austriacă, preoții: Tomoroga Toader din Blăjenii de Sus, Fetinca Anchidim din Blăjenii de Jos, Lărgean Marin din Cociu, pr. Turc I. care a slujit în Blăjenii de Sus împreună cu soția sa Mirela, aflați în prezent în Cluj, pastorul Blaga Ștefan din Cociu, Iederan Iustin și Ionela, Bob Ioan cu soția Rodica, Bălan Ioan cu soția Florentina, Telcian Ioan cu soția Mariana, Tișu Ioan cu soția Emilia, Mititean Grigore cu soția Emilia, înv. Telcian Victoria-fosta directoare a școlii din Blăjenii de Sus- promotoarea acțiunii de prietenie româno-austriacă, consilieri comunali, profesori și învățători pensionari din comună și alți cetățeni originari din această comună.

La orele 11.30 s-a ajuns în Vama Halmeu, unde vameșii maghiari au luat la purificat actele de identitate al fiecărui pasager din autocar, verificare care a durat 1 h și 30 m. Cu această ocazie am asistat la o comoditate ieșită din comun din partea vameșilor maghiari.

Puțin iritați de termenul mare de verificare al actelor de identitate, la orele 13.00, am trecut de vameșii maghiari și rugându-ne să fie bine, am început călătoria spre destinația propusă, localitatea Drassmarkt din districtul Oberpullendorf, al Republicii Austria, o republică parlamentară federală, cu un șef de guvern (cancelarul) și un șef de stat (președintele).

Austria este formată din 9 state (Bundesländer). Puterea executivă în Austria este exercitată atât de guvernele regionale, cât și de cel federal. Parlamentul federal are 2 camere: Camera Inferioară (Nationalrat), cu membri aleși prin vot direct, și Camera Superioară (Bundesrat), cu membri aleși de parlamentele regionale.

Pe traseul călătoriei noastre spre destinație am admirat realizările Ungariei și Austriei în domeniul agricol, în domeniul transportului rutier, grupul de călători făcând multe comparații cu ceea ce se află astăzi în România.

La orele 21.00, delegația a ajuns în Austria, fiind întâmpinată de către pastorul protopop al ținutului, la casa parohială a acestuia, unde s-au făcut poze de grup și s-a servit câte un pahar de vin în semn de bun sosit în țara lor.

După acest moment, am plecat mai departe în comuna Dranssmarkt, unde am fost întâmpinați de către primarul acestei comune dl Wideln Ofer Anton, care ne-a urat un „Bun Venit” în comuna lor și ne-a poftit pentru a servi masa de seară, cu un meniu specific austriac, o bună și gustoasă tocăniță.

Delegația noastră a fost cazată pentru odihnă pe la cetățenii din comună și a fost foarte bine primită de comunitatea austriacă.

În data de 23.06.2023, la orele 8.00, toată delegația a plecat la Viena, unde începând cu orele 11.00 s-a vizitat Muzeul din Palatul Schönnbrunn, fosta reşedinţă de vară a Habsburgilor care se mândreşte cu saloanele sale imperiale de lux și o grădină magnifică.

Odinioară în Palatul Schönbrunn locuiau vremelnic, Împărăteasa Maria Tereza, Împăratul Franz Josef, Împărăteasa Elisabeta şi alţi reprezentaţi ai familiei imperiale.

Palatul Schönbrunn se numără printre cele mai frumoase construcţii baroce din Europa. Pe terenul aflat din anul 1569 în proprietatea Habsburgilor, s-a construit în anul 1642, un palat de divertisment, la comanda consoartei Împăratului Ferdinand al II-lea, Eleonora de Gonzaga, care a fost numit pentru prima oară "Schönbrunn".

Palatul şi grădina, construite din anul 1696, după asediul Vienei au fost reamenajate în timpul Mariei Tereza, după anul 1743.

Datorită semnificaţiei sale istorice, a poziţiei unice şi a dotărilor luxoase, palatul face parte în zilele noastre din Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Palatul Schönbrunn are 1.441 de încăperi, din care se pot vizita 45. Dotările interioare sunt în stil Rococo. În Sala Oglinzilor a Palatului Schönbrunn a concertat Mozart, copilul-minune ce avea pe atunci şase ani. În Cabinetul Chinezesc Rotund, Maria Tereza îşi ţinea consfătuirile sale secrete cu Cancelarul de Stat, Principele Kaunitz. În Camera Vieux Lacque a dus tratative cu Napoleon Bonaparte.  În Salonul Chinezesc Albastru, Împăratul Carol I a semnat în 1918 renunţarea sa la tron (sfârşitul monarhiei).

Făcând o legătură cu acest măreț palat, este bine să amintim faptul că, în una dintre aceste 1441 de încăperi ale palatului a locuit și un român. Este vorba despre Leonidas Popp (1831-1908)-Adjutantul General și Șeful Cancelariei Militare a Împăratului Franz Joseph I.

Leonidas Popp a văzut lumina zilei în 15 noiembrie 1831 la Năsăud, ca fiu al ofițerului imperial și regal Leon Popp din Regimentul II Românesc de Graniță de la Năsăud, ce era dislocat în 42 de localități ale actualului județ Bistrița-Năsăud. A terminat Academia Militară Neustadt din Viena și Școala de Război din Viena, care i-au permis prin capacitățile sale să acceadă în Statul Major General al Imperiului Habsburgic, fiind numit  inclusiv în înalta funcție de Adjutant General și Șef al Cancelariei Militare a Împăratului.

Palatul ne-a uimit prin vizitarea Camerei Milioanelor, placată cu panouri din lemn de trandafir, decorată cu miniaturi preţioase din India şi Persia, care se numără printre cele mai frumoase încăperi în stil Rococo. În Galeria Mare a avut loc Congresul de la Viena, între anii 1814-1815.

Parcul Palatului Schönbrunn, cu acces gratuit pe toată durata anului pentru vizitatori, adăposteşte fântâni, statui, monumente, copaci şi flori impresionante, dar şi minunata Glorietă. Muzeul Trăsurilor Imperiale, Grădina Prinţului Coroanei, Oranjeria, Labirintul, Grădina Zoologică, Sera Palmierilor şi Sera Deşertului, care fac parte de asemenea din grădina palatului şi se pot vizita gratuit.

Este bine de ştiut că Palatul Schönbrunn este principala atracţie turistică din Austria.

După vizitarea acestui minunat palat am servit masa de prânz la una dintre cele mai mari grădini de vară din Viena, care are o capacitate de primire simultană de 2800 de locuri pentru consumatori. Aici am avut parte de o servire exemplară din partea gazdei, fiind serviți foarte rapid doar de 4 ospătari. Meniul a fost unul deosebit de delicios și curios pentru noi românii. Am fost serviți cu câte un ciolan de porc enorm și deosebit de gustos, cu maioneză, muștar sau hrean, bere și cafea. Ospătarii rapizi, cărau pe umeri câte 24 de halbe de bere odată, dând o mare dovadă de responsabilitate în munca prestată, dar și de respect și admirație din partea consumatorilor.

Imediat după servirea mesei a urmat un tur cu autocarul, de circa 2 ore prin Viena, admirând frumoasa capitală austriacă, de circa 2 milioane de locuitori. Viena a fost inclusă în patrimoniul cultural mondial UNESCO din două motive: pentru centrul său istoric și pentru palatul și parcul în stil baroc, Schönbrunn. Numeroase obiecte de patrimoniu artistic și construcții monumentale caracterizează fostul oraș imperial. La Kunstkammer, de la Muzeul de Artă din Viena (Kunsthistorisches Museum), se pot admira bogățiile din tezaurul habsburgilor.

Între orele 15.00 și 16.00 toată delegația a audiat un mini-concert într-o sală a centrului de concerte pentru pian, susținut de către o faimoasă familie de muzicieni români, de loc din Cernăuți și stabiliți la Iași. Este vorba de familia Luchian, cu care urma să ne întâlnim și în zilele următoare în Drassmarkt.

În data de 24.06.2023 toată delegația am plecat să vizităm Ferma de ouă a neobositului patron și prieten al românilor dl Anton, care pentru noi a devenit prietenul Toni. O fermă ultra-modernă, cu ouă dezinfectate, sortate, ambalate, etichetate și datate, pe o rețea de benzi rulante robotizate și verificate electronic. Capacitatea firmei are o producție zilnică de câteva milioane de ouă. Ferma valorifică în rețeaua comercială și ouă fierte, motiv pentru care, pentru a nu fi confundate se vopsesc pe toată perioada anului, fiind mult apreciate de consumatorii austrieci.

În timpul prezentării Power Point din marea hală a fermei, patronul Anton (Toni) și soția sa Maria (de origine croată) au primit o mică și frumoasă atenție din partea lui Cordovan Ioan și Tanco Gheorghe.

După servirea mesei de prânz la un restaurant din zonă, delegația română a vizitat sediul primăriei din Drassmarkt și grădinița pentru  copii a comunei.

Comuna are o primărie modernă, total digitalizată, întreaga activitate a acesteia fiind dusă de patru persoane ( 1 primar, 1 administrator și 2 funcționari).

Primarul este plătit pe funcție doar pentru 4 ore de lucru pe zi, restul zilei ocupându-se de ferma proprie. În primărie nu există servicii specializate, diferitele servicii efectuându-se prin firme comerciale private specializate.

Ne-a atras atenția curățenia, dotarea și utilitatea sediului, în care am observat, la subsolul acesteia, inclusiv o sală modernă de repetiții pentru fanfara comunei, compusă din aproximativ 50 de persoane, toate profesioniste. Trebuie să menționez și faptul că, austriecii sunt foarte mari consumatori de cultură muzicală.

După prezentarea primăriei, am vizitat grădinița pentru copii, o adevărată bijuterie, dotată cu tot ceea ce trebuie pentru un astfel de așezământ. Locuri de joacă, teren de sport, o piscină splendidă, o mini-sală de sport, dotată cu spaliere, coșuri de baschet, porți de handbal, săli cu diferite jucării, săli de odihnă și săli pentru servit masa copiilor.

După servirea mesei de seară, tot grupul am participat alături de populația comunei austriece, la un concert dat de cunoscuta familie de muzicieni Luchian în Biserica catolică din Drassmarkt.

Duminică 25.06.2023, toată delegația română am participat la slujba religioasă, în care au predicat pastorii austrieci împreună cu preoții ortodocși români din comuna Șintereag. A fost o acțiune deosebit de bine organizată, la finalul acesteia având loc cuvântări din partea autorităților austriece și cele românești, cu referiri concrete la foarte buna relație existentă între comuna Șintereag și comuna Drassmarkt și cu mari perspective de dezvoltare în viitor.

După ieșirea de la Biserică, pe platoul din imediata apropiere s-a ținut o mare manifestare câmpenească, cu berbec și purcel la proțap, cu mici și fripturi la masa festivă și vestita bere austriacă. S-au legat prietenii, cu planuri de colaborare în perspectivă. Activitățile din această zi au fost filmate și date și pe postul național austriac de televiziune O.R.F.Tv.

La orele 17.00, dl primar Ioan Bob a făcut prezența la autocar, dispunând plecarea către casă în România.

Călătoria în Austria a fost plină de învățăminte, fiindcă am avut ocazia să vedem ce înseamnă disciplină pe toate planurile socio-economice ale unei comune moderne.

Atât în Ungaria, cât și în Austria s-au putut admira sutele și miile de hectare de terenuri agricole, cu plantații minunate de grâu, floarea soarelui, porumb, ce sunt împrejmuite cu perdele tinere de păduri, împrejmuite cu plase de sârma la șosea pentru a proteja animalele sălbatice și accidentele rutiere. S-a putut admira rețeaua rutieră foarte bine pusă la punct, cât și multe centrale electrice eoliene aflate în funcțiune.

În Austria, foarte rar se distrug casele cu arhitectură veche. Ele se reabilitează dându-le un aspect modern, păstrând arhitectura zonei.

Căutând prin statistica austriacă am aflat că românii sunt a doua cea mai mare comunitate străină din Austria. Numărul românilor din Austria a crescut din 2010 până în 2020 cu aproape 243%. Copiii români sunt pe locul trei în topul minorităţilor care învaţă în şcolile din Austria. Numărul cetățenilor români care locuiesc în Austria a crescut în 2019 cu 10.777 de persoane ajungând la 123.461 de persoane la 1 ianuarie 2020.

Creșterea a fost deosebit de puternică în rândul cetățenilor români. Aceasta a făcut ca România să fie a doua cea mai mare naționalitate străină din Austria după germani (200.059 persoane) și înaintea cetățenilor din Serbia (122.364 persoane) și Turcia (117.640 persoane). 16,7% din populație sunt străini, printre care și români.

Cele văzute, atât în Ungaria, cât și în Austria, trebuie să ne dea de gândit nouă oamenilor de rând și cu atât mai mult decidenților politici ai țării, că trebuie să punem cu toții mâna și să facem o altfel de muncă pentru țară și pentru națiunea română, cu mult mai multă responsabilitate colectivă și individuală, fiindcă trebuie să recunoaștem că ceea ce am văzut în această mică călătorie ne depășește cu mult pe noi pe toate planurile.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5