Vizita GAL ,,Ţinutul Haiducilor” în Franţa

O delegaţie oficială formată din primari, viceprimari, alţi responsabili ai administraţiilor locale din localităţile implicate în proiectul Grupului de Acţiune Locală cu denumirea ,,Ţinutul Haiducilor” a efectuat o vizită oficială în Franţa, pentru a realiza un schimb de experienţă cu o zonă ce a derulat şi derulează, prin programul LEADER, proiecte GAL asemănătoare celui iniţiat de partea româna. Proiectul ,,Ţinutul Haiducilor” îşi propune accesarea unor fonduri europene cu scopul de a dezvolta o zonă turistică şi economică unitară în jurul oraşului Beclean.

Vizita delegaţiei oficiale române în Franţa s-a derulat pe parcursul mai multor zile, după un program riguros şi diversificat, stabilit de către partea franceză, pentru a oferi o imagine cât mai exactă reprezentanţilor administraţiilor locale din GAL-ul românesc despre procedurile şi metodele utilizate în realizarea unor astfel de proiecte. Oaspeţii români au avut parte de o primire călduroasă din partea francezilor, care au manifestat multă simpatie şi respect pe toată durata vizitei, care a cuprins vizitarea mai multor obiective ale proiectului ,,Parcul Natural Regional Avesnois”. În cele cinci zile ale întâlnirii bilaterale româno – franceze, reprezentanţii administraţiilor publice din cele şaisprezece localităţi ce au iniţiat proiectul ,,Ţinutul Haiducilor” au vizitat câteva puncte de interes din această zonă a Franţei, alcătuită printr-o asociere de 300 de comune, cu fonduri regionale şi europene de finanţare, utilizate pe mai multe segmente de dezvoltare ( agricultură, turism, mediu, producţie şi comerţ cu produse tradiţionale ale zonei, etc.). Zona, având centrul în aşezarea Le Quesnois, o comună cu câteva mii de locuitori, situată în partea de nord a Franţei, la circa 200 de kilometri de Paris şi 90 de kilometri de Bruxelles, a creat, folosind şi proiecte GAL, un sistem de dezvoltare funcţional, folosind colaborarea dintre autorităţile locale şi guvernul Franţei, incluzând şi parteneriate public - private, cu arie de acoperire preponderent rurală, La fel ca şi în cazul ,,Ţinutului Haiducilor”, şi proiectul francez a vizat şi urmăreşte în continuare reabilitarea, protejarea şi valorificarea frumuseţilor şi resurselor din regiune, toate eforturile fiind canalizate pentru a susţine cât mai eficient dezvoltarea economică a zonei.

În acelaşi timp, delegaţia română a avut o serie de întâlniri oficiale, începute la cel mai înalt nivel, cu senatorul francez Paul Raoult, secretar al Comisiei Senatului francez pentru economie, dezvoltare durabilă şi amenajarea teritoriului, preşedinte al Parcului Natural Regional Avesnois şi, în acelaşi timp, primar al comunei Le Quesnois. În prezent senator de Nord-Pas de Calais, domnul Paul Raoult a mai deţinut câteva funcţii importante, între care cea de vicepreşedinte al Consilului General al Nordului Franţei şi membru în Consiliul Naţional Al Turismului. După festivitatea de primire de la Primăria din Le Quesnois, care a marcat startul oficial al schimbului de experienţă, delegaţia română, condusă de primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, a avut o întrevedere oficială cu senatorul Paul Raoult şi la Senatul Francez, în capitala Franţei, Paris, unde au continuat discuţiile pe marginea stabilirii unui parteneriat între grupurile de acţiune locală român şi francez.. De asemenea, parte română a avut întâlniri fructuoase cu primari şi reprezentanţi ai unor părţi implicate în proiectul derulat de către partea franceză, asistând la prezentări şi expuneri ale unor specialişti în diferite domenii, tot ceea ce s-a discutat şi văzut în Franţa urmând să fie de folos localităţilor implicate în proiectul ,,Ţinutul Haiducilor,,. La sfârşitul vizitei, încheiată oficial tot în sediul Primăriei din Le Quesnois, a avut loc o dezbatere comună, finalizată prin declaraţiile senatorului Paul Raoult şi ale primarului Nicolae Moldovan, care au subliniat faptul că o viitoare colaborare între cele două părţi este de dorit, parteneriatul asupra căruia s-a căzut de acord urmând să aducă beneficii şi fonduri care să ducă la dezvoltarea celor două zone. Aşa cum au subliniat cei doi oficiali, ,,vom căuta împreună în acelaşi sertar, cel de la Bruxelles", atât românii, cât şi francezii exprimându-şi dorinţa de a face un dosar comun pentru atragerea de resurse financiare europene.

La buna desfăşurare a vizitei oficiale a delegaţiei române şi-au adus o contribuţie deosebită Asociaţia europeană de Cooperare Franco-Română, preşedinte Dora Leblan, vicepreşedinte Yann Jean, secretar Marie-Christine Depelsenaire, trezorier Philliphe Leblan, precum şi Comitetul pentru Schimburi Internaţionale, preşedinţi : Marie-Christine Depelsenaire, Mireille Canion, vicepreşedinte Marc Devos, secretar Jean-Jaques Houpe, trezorier Francois De Haine. Aceştia, împreună cu senatorul şi primarul comunei Le Quesnois, Paul Raoult, cu viceprimarul Michel Guyot şi consilierii locali Marie-Jose Burilon, Jean-Piere Flament, Christine De Fontaine, Jerome Colpin, precum şi Yvon Brunelle, director al Parcului Natural Regional Avesnois, au fost mereu alături de membrii delegaţiei române, cu prietenie şi amabilitate, astfel încât vizita oaspeţilor din România să se deruleze în cele mai bune condiţii.

Reamintim că ,,Ţinutul Haiducilor” este un important proiect turistic care avansează în această perioadă, urmând să aducă un plus de farmec şi valoare zonei turistice a Becleanului.Treisprezece primării din judeţul nostru (Beclean, Runcu Salvei, Zagra, Spermezeu, Chiuza, Căianu Mic, Braniştea, Uriu, Petru Rareş, Ciceu-Giurgeşti, Negrileşti, Târlişua, Ciceu-Mihăieşti), trei unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Cluj(Căşeiu, Chiuieşti şi Cuzdrioara) şi 19 agenţi economici sunt parteneri într-un proiect de mare anvergură, ce-şi propune dezvoltarea pe bani europeni a unor trasee turistice în judeţul nostru, având ca centru şi punct de plecare zona modernizată a Băilor Figa. Sub denumirea "Ţinutul haiducilor", acest important proiect turistic va fi realizat cu ajutorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bistriţa-Năsăud, în cadrul programului european de finanţare LEADER, pentru a obţine reabilitarea şi promovarea mai multor obiective de interes turistic şi a unor monumente ce prezintă interes turistic din toate localităţile judeţului care sunt partenere în această iniţiativă turistică deosebită. În prima etapă, costurile proiectului vor acoperi întocmirea documentaţiilor necesare pentru obţinerea finanţării. Cea de-a doua etapă va consta în finanţarea efectivă, a tuturor obiectivelor prevăzute şi acceptate în dezvoltarea ulterioară a proiectului. Iniţiativa derulată sub coordonarea administraţiei locale beclenare face parte din Măsura 431 şi sprijină construcţia de parteneriate public-private, elaborarea strategiilor şi a planului de dezvoltare locală, în vederea participării la selecţie a Grupurilor de Acţiune Locală.

Astfel, staţiunea de la Figa, atracţia centrală a acestui proiect important pentru turismul din această parte a ţării, ar căpăta o anvergură sporită, astfel încât turiştii atraşi în acest teritoriu să aibă parte şi de poveşti cu haiduci, special potrivite pe specificul locurilor, dar şi de trasee special amenajate pentru drumeţiile prin aceste ţinuturi de basm.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5