Zece „profesori altfel” din Bistriţa-Năsăud, distinşi la Gala Educaţiei! Prof. Camelia Tabără: Fiecare dascăl trebuie să se reinventeze de la o generaţia la alta
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Centrul Cultural „Dacia” a găzduit evenimentul deja devenit tradiţional, dedicat celor care slujesc la altarul educaţiei. Anul acesta, Gala Educaţiei i-a promovat pe toţi dascălii din Bistriţa-Năsăud, dar îndeosebi pe cei care îşi fac altfel această profesie nobilă. Nu mai puţin de 50 de dascăli finalişti, alături de directorii şi directorii adjuncţi ai unităţilor de învăţământ au fost prezenţi la Gala moderată de inspectorul şcolar general Camelia Tabără. Festivitatea de premiere a fost încadrată de un spectacol excepţional – ca mesaj şi prestaţie artistică a elevilor bistriţeni de la Scenica Bistriţa - intitulat „Două mere...”, gândit şi pus în scenă de Dora Baba, şi ea un „dascăl altfel”.
„E cu mult mai important să-i dăm modele şi să construim asemenea modele de bună practică decât să-i tot dojenim. Şi pentru sistemul educaţional e extrem de important să livrăm societăţii exemple de bună practică. Să arătăm că în sistem sunt dascăli dăruiţi care trudesc zi de zi în sala de clasă şi că sistemul e pe mâini bune, de oameni care-şi fac datoria şi care ştiu ce înseamnă să fii profesor în mileniul III. Am ales o anume temă care aparent este lipsit de spectaculozitate, e lecţia de zi cu zi, e ora de la fiecare clasă, în şcoala ta, cu copiii tăi, cu nevoile tale şi eventual cu limite şi constrângeri materiale aşa cum e fiecare şcoală şi fiecare clasă pe care o avem fiecare dintre noi. Pentru meseria de dascăl nu-ţi ajunge o viaţă întreagă să o înveţi. De ce profesor altfel? Nu e neapărat nevoie să fii vedetă sau original, profesorul altfel e pentru că lumea se schimbă şi societatea e într-un ritm alert al transformărilor, al resurselor şi al relaţiilor umane. E nevoie ca fiecare dascăl să se reinventeze de la o generaţie la alta, de la o lecţie la alta”, a argumentat acest demers inspectorul şcolar general, prof. Camelia Tabără.
În debutul Galei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, dascălul Vasile Puica, i-a felicitat pe profesori pentru ceea ce fac pentru copiii noştri. „A fi dascăl e un dar de la Dumnezeu, suntem înzestraţi cu un anumit har pe care v-aş ruga – aşa cum aţi folosit şi până acum – să-l folosiţi şi în continuare pentru minunaţii noştri copii, aşa cum sunt ei, cu bune şi cu rele”, a spus Vasile Puica, adăugând că în 12 decembrie, Consiliul Judeţean va premia elevii olimpici şi profesorii care-i îndrumă într-un eveniment găzduit de Sala Polivalentă.
Managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, a punctat buna colaborare pe care instituţia o are cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi în mod direct cu foarte multe şcoli din judeţul nostru. „Întotdeauna am fost plin de admiraţie faţă de educatori, învăţători, profesori, pentru că este o meserie foarte grea şi nu o poate face oricine. Am lucrat şi eu în învăţământ şi am văzut cât e de complicat să fii un profesor performant, iar copiii să te iubească şi să înveţe ceva de la tine. Pe cei care şi-au păstrat aceste virtuţi şi fac performanţă în continuare, îi iubesc şi-i respect”, a spus Gavril Ţărmure.
Inspectorul pentru Educaţie Permanentă, Aurelia Dan, a menţionat că „pentru fiecare elev există cel puţin un profesor care i-a creionat destinul”, distincţiile din acest an punându-i în valoare pe cei care au demonstrat că se poate şi altfel. Fiecare şcoală a avut posibilitatea să nominalizeze câte un astfel de dascăl, iar 70% dintre unităţile şcolare şi-au transmis propunerile. Au fost 191 profesori nominalizaţi, din care au fost desemnaţi 50 de finalişti.
Secţiunea preşcolar
- Vasilica Găzdac – Şcoala Gimnazială „T.Morariu” Salva
- Pasztor Tunde– Grădiniţa cu P.P. nr. 6 Bistriţa
Secţiunea primar:
- Bombonica Geta Barteş – Şcoala Gimnazială nr. 4, Bistriţa
- Victoria Benţa – Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz Băi
- Veturia Seserman – Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” Beclean
Secţiunea gimnazial:
- Anamaria Gordon Lazăr- prof. psihopedagog la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Lacrima Bistriţa 5.
- Monica Lupuţi – prof. biologie la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Bistriţa
- Maria Greabu – prof. de fizică la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Năsăud
Secţiunea liceu:
- Florin Galbin – prof. geografie Liceul „Radu Petrescu” Prundu Bârgăului
- Radu Cristian Hangan – prof. de arte platice la Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa
Citiţi şi:
- Simona German, directorul Şcolii Gimnaziale Şieu, finalistă în Gala Directorii Anului 2022!
- Gala Premiilor pentru Mediu
- Educaţia din Bistriţa-Năsăud, într-o gală de nota 10, în An Centenar. Vezi cine sunt câștigătorii!
- 200 de elevi şi profesori din toată ţara, la Concursul Național de Interpretare a Muzicii Românești “Sigismund Toduță”, ediția a XXXI-a
- Profesorii Anului, premiaţi în cadrul Galei Educaţiei
Adaugă comentariu nou