Zgonea: Românii vor fi primii care vor avea dreptul să cumpere terenuri agricole
Românii vor avea drept de preempţiune la cumpărarea terenurilor agricole şi vor fi sprijiniţi în vederea dezvoltării durabile a activităţilor agricole cu capital autohton, a decis marţi Camera Deputaţilor, în urma adoptării Legii privind vânzarea terenurilor agricole, ca urmare a cererii de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu.
Această reglementare era necesară pentru protejarea fermierilor şi agricultorilor români care doresc să cumpere terenuri agricole, ca urmare a liberalizării pieţei funciare din ţara noastră la 1 ianuarie 2014. Astfel, procesul de vânzare a terenurilor aflate în extravilan în localităţile din România va fi simplificat, primăriile urmând să fie cele care se vor ocupa efectiv de toate demersurile procedurale.
“Este important că cetăţenii români din comunităţile locale vor fi primii care vor avea acces la cumpărarea de terenuri agricole. Este o lege care protejează interesul naţional şi pe cel al comunităţilor locale”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Potrivit lui Valeriu Zgonea, singurul motiv temeinic pentru care preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii a fost pentru a proteja interesele celor care fac speculă în agricultură.
“Traian Băsescu dă dovadă de ipocrizie atunci când mimează grija pentru agricultorii români. În 2005, atunci când a semnat Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, el şi-a asumat inclusiv liberalizarea vânzării de terenuri agricole către cetăţenii străini de la 1 ianuarie anul acesta. Mă bucur că Parlamentul a pus pe primul loc interesele agricultorilor români şi reuşit să oprească acapararea terenurilor de către speculanţi”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.
Legea privind vânzarea terenurilor agricole a fost adoptată iniţial pe 17 decembrie, fiind trimisă ulterior pe 10 ianuarie la reexaminare de către preşedintele Traian Băsescu.
***
Având în vedere finalizarea începând cu 1 ianuarie 2014 a perioadei de tranziţie de 7 ani prevăzută în Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană, s-a constatat necesitatea de a reglementa, cu celeritate, măsuri pentru evitarea accentuării fărâmiţării proprietăţilor agricole şi pentru asigurarea creării cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie.
Astfel, potrivit notei de fundamentare, principalele scopuri ale elaborării Legii 579/2013 sunt protejarea securităţii alimentare, stabilirea unor măsuri privind dobândirea, prin vânzare-cumpărare, a dreptului de proprietate de către persoanele fizice asupra terenurilor agricole situate în extravilan şi comasarea terenurilor agricole în vederea creşterii dimensiunilor fermelor agricole şi constituirea exploataţiilor viabile economic.
Prin prezentul proiect de lege se stabilesc condiţiile legale pe care trebuie să le îndeplinească persoanele fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al UE, precum şi apatrizii cu domiciliul în România sau într-un alt stat membru al UE, care doresc să dobândească prin vânzare-cumpărare dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole din România, situate în extravilan.
De asemenea, noua reglementare prevede stabilirea ordinii titularilor dreptului de preempţiune, la preţ şi în condiţii egale, astfel: coproprietari persoane fizice, arendaşi, vecini persoane fizice, care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi Statul Român.
Citiţi şi:
- Stelian Dolha: Proiectul legii vânzării terenurilor în extravilan, o soluţie în ceasul al 12-lea. Susţin urgentarea procedurilor
- Zgonea: „Facturile la curent pentru cetăţeni vor scădea, ca urmare a unei legi votate în Parlament”
- Stelian Dolha, deputat PNL: Suntem, într-adevăr, pe un teren sensibil. Suntem în Ardeal
- Zgonea: Eu cred că vor veni la vot peste 9,2 milioane de oameni. Dacă nu, România va fi o Românie în blocaj
- Valeriu Zgonea: Băsescu se teme de popor şi PDL, de justiţie
Comentarii
Mai, sunteti de toata groaza ! Pai vor "fi primii"... daca vor plati aceiasi "suma de euroi"... ca si cei din strainatate... altfel cine credeti "voi" ca va vinde dupa cum "vreti voi"... ? Vanzatorul, cu toata "teoria" asta cu "dreptul de preemtiune"... nu poate fi obligat sa vanda unui roman, cata vreme, are cumparator "strain"... si care "da mai mult"... ! Asa ca... "mereti mai... invartindu-va"... ! Mai... cum d.r.acu va mai f.a.ta mintea tot felul de "go.ze.rii"... sa ne "imbatati" cu "apa rece"... !?
SĂ-MI DAȚI ȘI MIE UN POGON ! Chiar,ne simțim măguliți de spusele d-lui Zgonea !Credem însă că nu se referă la noi „românașii”de rând ci la cei babani care târguiesc și cumpără pământurile mănoase ale Românie cu sutele de hectare și își fac ferme agricole mai ceva ca IAS-urile sau CAP-urile din vremuri nu de mult apuse.
Pe așteptare nu se dau pământuri ? Dacă se dau și așa,e bine,iar dacă nu,ne simțim izgoniți de pe pământul României (lucru înțeles de tot mai mulți români care și-au luat lumea în cap și au plecat spre alte zări pentru a-și câștiga o bucată de pâine ).Izgoniți-ne pe toți,d-le Zgonea !
Adaugă comentariu nou