Stelian Dolha, deputat PNL: Suntem, într-adevăr, pe un teren sensibil. Suntem în Ardeal

Preşedintele PNL BN, deputatul Stelian Dolha, susţine că nu trebuie să intrăm într-o isterie naţională vizavi de implicarea Ungariei în achiziţia terenurilor din România. ,,Suntem, într-adevăr, pe un teren sensibil. Suntem în Ardeal”, a mai spus Stelian Dolha.

O parte a presei a scris acum câteva zile că ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Szabo Jozsef Andor, a declarat că există un program al autorităţilor ungare, prin care cei care doresc să îşi vândă pământul pot încheia un contract cu statul ungar, în urma căruia să primească renta viageră.

,,Nu cred că trebuie să intrăm într-o isterie naţională. Suntem, într-adevăr, pe un teren sensibil. Suntem în Ardeal. Pe de o parte înţelegem cu toţii refulările vecinilor noştri care înţeleg într-un alt mod ideea de noţiune europeană. Cu toate că suntem în al 12-lea ceas, acest subiect nu este pe agenda publică aşa cum ar trebui să fie.

Povestea a început prost în 2003-2004 când s-a negociat liberalizarea pieţei funciare, când am negociat cu toţii şi am spus în 2014 liberalizăm piaţa funciară, cu alte cuvinte, le permitem străinilor să vină să cumpere teren în România. De bine, de rău, avem o lege care a fost votată în ultima săptămână parlamentară, o lege pe care eu am susţinut-o. Legea a fost trimisă după cum bine ştiţi de către preşedinţie înapoi în Parlament”, a declarat deputatul PNL Stelian Dolha.

Legea care stabileşte modul cum se pot vinde şi cumpăra terenurile agricole din extravilan în contextul liberalizării pieţei funciare la 1 ianuarie 2014 a fost trimisă de preşedintele Traian Băsescu în Parlament, la reexaminare. De la titlu până la neclarităţile legate de dreptul de preemţiune sau de dovedirea calităţii de agricultor a unor cumpărători cărora li se dă prioritate, Băsescu ridică şapte obiecţii la proiectul de lege iniţiat de Guvern prin Ministerul Agriculturii.

Piaţa funciară a fost liberalizată la 1 ianuarie 2014, dată de la care şi cetăţenii străini pot cumpăra teren agricol în România. În prezent, străinii care vor să achiziţioneze pământ în România trebuie să înfiinţeze o firmă persoană juridică română. Conform datelor reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, străinii deţin în prezent prin intermediul unor firme aproximativ 7-800.000 de hectare de teren agricol în România.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5