Zi de hram la Catedrala Ortodoxă „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bistriţa
În fiecare an, în ziua de 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni face cuvenita prăznuire a Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur. Ei strălucesc ca nişte luceferi pe bolta cerească a Bisericii dreptmăritoare şi pentru că s-au dovedit a fi „mari dascăli şi ierarhi ai lumii”,şcolile teologice sunt puse sub ocrotirea lor. În această zi, după oficierea Sfintei Liturghii, în Seminarile Teologice şi în Facultăţile de Teologie Ortodoxă din ţară au loc ample manifestări şi simpozioane dedicate vieţii şi operei Sfinţilor Trei Ierarhi.
Pentru credincioşii ortodocşi bistriţeni, sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi are o însemnătate aparte, prima biserică de zid din oraş a fost pusă sub oblăduirea celor Trei Sfinţi încă de la naşterea ei. Este vorba despre măreaţa Catedrală de pe strada Alexandru Odobescu, a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1926, la iniţiativa vrednicului de pomenire episcop Nicolae Ivan. Sfinţirea ei are loc în ziua de 29 iunie 1941, în plin război mondial, la consacrarea ei de către episcopul Nicolae Bălan luând parte mii de credincioşi din tot Ardealul de Nord. S-a împlinit un vis al puţinilor credincioşi ortodocşi ai urbei bistriţene, acela de a avea o biserică frumoasă după sufletul lor. Atunci, episcopul Nicloae Bălan, plin de emoţie,a numit biserica nou sfinţită” catedrala ortodoxă a tuturor bistriţenilor”.
De atunci şi până în ziua de azi, Catedrala Ortodoxă „Sfinţii Trei Ierarhi”, s-a dovedit a fi mama spirituală pentru toţi cei ce i-au trecut pragul cu credinţă, cu nădejde şi cu dragoste faţă de Dumnezeu. Să nu uităm că până la Revoluţia din decembrie 1989, partea de jos a oraşului era arondată Catedralei, cei mai mulţi credincioşi au fost botezaţi sau cununaţi aici. Zilele trecute am stat de vorbă cu un bistriţean plecat cu mulţi ani în urmă în Statele Unite, se uită cu mult drag la interiorul bisericii şi mi-a povestit cum, copil fiind, ducea câte o cărămidă sus pe schele la zidari. Acum, întors în ţară pentru câteva zile, a ţinut să ceară binecuvântarea Atotputernicului în biserica la care a dus şi el o cărămidă.
Cea mai frumoasă podoabă a unei Biserici sunt credincioşii ei, ea îşi aşteaptă copiii în fiecare Duminică şi Sărbătoare cu braţele deschise să le ofere alinare, har şi putere, să-i călăuzească spre tot lucrul bun, ea este corabia mântuirii şi poartă cerului, cel credincios simte că în biserică este prezent pururea Dumnezeu, Maica Domnului şi toţi sfinţii plăcuţi lui Dumnezeu.
În zi de hram, credincioşii iubitori de praznice sfinte, sunt aşteptaţi la Catedrala de pe strada Odobescu la Sfânta Liturghie oficiată de soborul bisericii, iar după masă, de la ora 17, la seara duhovnicească dedicată Sfinţilor Trei Ierarhi cu participarea extraordinară a unor profesori de teologie de la Cluj.
.....................................
Cititi editia print de maine
Comentarii
La mulți ani cu sănătate și cu bucurie, părinților parohi, întru sfântă slujire!
Adaugă comentariu nou