Zilele Culturale Maghiare ale județului Bistrița-Năsăud! Evenimente în șapte comunități
Binecunoscutul eveniment, „Maialul din Bistrița”, acum cunoscut sub numele de Zilele Culturale Maghiare ale județului Bistrița-Năsăud, a avut loc și anul acesta, sub forma unei serii de evenimente în șapte locații diferite.
Seria de evenimente a început pe 16 iunie la Tonciu, continuând apoi la Beclean, Sărata, Nimigea de Jos, Fântânele și Uriu. Programul cultural a inclus dansuri populare, umor și muzică, cu grupurile de dans popular „Vadrózsa” (grupa mare și mijlocie), grupul de dans modern „Euforia”, precum și umoriștii Szikra László din Ungaria și Forgács Rudolf, care au adus zâmbete pe fețele tuturor. Nici muzica nu a lipsit, cu Koós Éva și ansamblul „Magyarnóta” interpretând cântece populare maghiare, iar trupa „Operettissimo” din Cluj-Napoca oferind un spectacol muzical inedit. Adulții au avut parte de o sesiune de biblioterapie, oferită de Biblioteca Judeţeană “Kájoni János” din Miercurea Ciuc, prin sprijinul Consiliul Județean Harghita, în timp ce copiii s-au bucurat de ateliere de împletit papură alături de Szilagyi Ileana și un spectacol de păpuși prezentat de grupul de teatru din partea Centrului Cultural și de Artă Lăzarea, cu sprijinul Consiliului Județean Harghita.
Evenimentul de închidere a avut loc în parcul Schullerwald din Bistrița. Programele de pe scenă au început la ora 12:00, deschise de fanfara din Țigău, al cărei repertoriu variat a captivat publicul și a creat o atmosferă festivă. În același timp, în nouă ceaunuri se pregătea gulasul tradițional maghiar.
După-amiaza, grupul de grădiniță „Zümi” de la Grădinița nr. 10 a prezentat un spectacol vesel și fermecător, urmat de grupa „Csicsergők” de la Grădinița nr. 13, care a adus în prim-plan jocuri și dansuri tradiționale maghiare. Grupa „Szívecske” de la Grădinița nr. 6 a încântat publicul cu dansul lor, spectacolul fiind aplaudat călduros de spectatori.
Deschiderea oficială a avut loc la ora 14:00, cu scurte discursuri susținute de Décsei Atilla, președintele UDMR organizația județeană Bistrița-Năsăud și subprefectul județului, Gabriel Lazanyi, viitorul primar al municipiului Bistrița, Camelia Tabără, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Papp Csaba, reprezentantul Consiliului Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg, Sztolyka Zoltán, primarul din Rozsály, Ungaria, dr. Simon Előd, consulul Consulatului General al Ungariei din Cluj, și Katalin Mihályfalvi, vicepreședinte executiv al UDMR.
După masă, numeroase grupuri de dansuri populare maghiare au urcat pe scenă, inclusiv ansamblul de dansuri tradiționale Jeica, ansamblul de dansuri populare Vadrózsák, format în 2010 de elevii Gimnaziului Unitarian „Berde Mózes” din Cristuru Secuiesc, ansamblul de dansuri populare Cseresznyevirág din Cireșoaia, ansamblul de dansuri populare Kéknefelejcs din Matei, ansamblul de dansuri populare Vadrózsa din Bistrița, ansamblul de dansuri populare Kék Ibolya din Beclean format la începutul anului acesta, și grupul „Járom” din Reghin. Fiecare prestație a fost impresionantă, iar publicul i-a aplaudat cu entuziasm.
Pe toată durata zilei, a avut loc ”Cercul armonios al părinților și copiilor din Bistrița” – ateliere și programe pentru copii, părinți. Au avut parte de ateliere meșteșugărești cu meșteșugari sosiți din județul Harghita, precum și din Bistrița, activități recreative, tobogan și pictura pe față, precum și discuții libere, concursuri sportive, etc. Tot în cadrul acestui program, intr-unul dintre cele 9 ceaune s-a gătit un gulas tradițional maghiar pe baza unei rețete vechi din județul Harghita.
Cercul armonios pentru copii și părinți a inclus și un teatru de păpuși, oferit de trupa de păpuși „Sugaracska” din Bistrița, care a avut mare succes cu spectacolul „Prizonierii colibei din pădure”, care a încântat nu doar copiii, ci și adulții dornici să intre în lumea basmelor. Organizatorii nu au uitat nici de cei mai mari, oferind un program activ cu ajutorul instructorilor de dans modern de la „Euforia”, care au predat pași de bachata în cadrul unei lecții gratuite de dans.
Pentru a completa programul, publicul a putut participa la un spectacol de muzică acustică oferit de trupa „Cununa de pe Someș” din Bistrița. Competițiile, precum aruncatul la țintă, table, mâncatul de înghețată, Beer-Pong și trasul mașinii, au fost și ele parte din program.
După-amiaza, formația „Libavonat” a încântat publicul, atât copiii, cât și părinții, urmat de concertul surpriză, susținut de Leon Norbert.
Ziua s-a încheiat cu concertul trupei „TITAN” din Reghin, câștigătorii concursului muzical din Ungaria „A Dal 2023”. Ei au interpretat cântece maghiare binecunoscute, precum „Éjféli járat”.
Organizatorii au anunțat cu mândrie că evenimentul a fost onorat de prezența multor invitați de seamă, care au contribuit la atmosfera festivă și la consolidarea sentimentului de comunitate. Scopul evenimentului nu a fost doar distracția, ci și îngrijirea și transmiterea moștenirii culturale maghiare, printr-o experiență comunitară și un program bogat.
Evenimentul a fost organizat de UDMR Bistrița-Năsăud, UDTM Bistrița, și Asociația PRO HEREDITATEM.
Sponsori și parteneri: Fundația Communitas, UDMR Prezidiul Executiv, Consiliul Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg, Consiliul Județean Harghita, Primăria Municipiului Bistrița și Centrul Cultural Bistrița,
Citiţi şi:
- Zilele Culturale Maghiare, în opt localități din județul Bistrița-Năsăud
- Maghiarii din Bistrița-Năsăud au sărbătorit 21 de ani de la înființarea Casei Maghiare prin prezentări de carte, dansuri tradiționale, produse culinare și degustări de vin
- Maialul bistriţean maghiar, onorat de partenerii din Szabolcs – Szatmár – Bereg
- Cooperare în mai multe direcţii
- Crăciunul în comunitatea maghiară
Adaugă comentariu nou