Zilele Medicale Bistriţene reunesc peste 470 de participanţi la cele 60 de conferinţe susţinute de nume sonore ale medicinei româneşti

Conferinţa Judeţeană „Zilele Medicale Bistriţene”, desfăşurată în zilele de 17-19 aprilie 2019, la Bistriţa, a devenit o manifestare ştiinţifică cu tradiţie, cu o participare selectă şi cu o paletă foarte largă de specialităţi. Şi ediţia din acest an s-a ridicat, prin temele propuse şi dezbaterile susţinute, la un înalt nivel de abordare profesională şi ştiinţifică, întrunind aprecierile participanţilor.

         An de an, capitala judeţului Bistriţa-Năsăud devine un centru al medicinei româneşti. Este meritul incontestabil al preşedintelui Colegiului Judeţean al Medicilor, dr. Ioan Dănuţ Cocoi, care continuă să promoveze în folosul medicilor şi deopotrivă al pacienţilor o manifestare cu un puternic impact asupra acestora. Organizată în parteneriat ştiinţific cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, cu participarea unor cadre medicale de excepţie: profesori universitari, conferenţiari, lectori şi asistenţi, medici cu experienţă ori mai tineri slujitori ai lui Hipocrat, simpozioanele şi dezbaterile au reliefat necesitatea unei informări permanente despre ultimele noutăţi în diagnosticarea diferitelor boli şi tratarea acestora. Colaborarea fructuoasă cu medici specialişti din marile centre universitare Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, cu clinici de specialitate au dat şi de această dată roade dintre cele mai bune.

         O colaborare cu totul specială s-a statornicit în aceşti ani cu UMF Cluj-Napoca, prin prof. dr. Ioan Coman, şeful disciplinei de Urologie, care, an de an, este la Bistriţa, împreună cu medici specialişti urologi şi care, prin dezbaterile şi conferinţele susţinute împărtăşesc din experienţa lor profesională. Să mai amintim de simpozioanele având ca temă ultrasonografie – coordonator conf. dr. Sorin Crişan,  cardiologia, chirurgia, susţinut de medici de la IRGH Cluj-Napoca, pediatrie - coordonator prof. dr. Sorin Man, de diabet şi de gastroenterologie – coordonator prof. dr. Vasile Andreica, şi ne putem face o imagine asupra diversităţii şi complexităţii manifestării medical ştiinţifice de la Bistriţa.

         Specialiştii prezenţi la dezbateri au reliefat noile tehnologii şi metode de diagnostic şi tratare, cu repercusiuni pozitive asupra pacienţilor, a sănătăţii oamenilor în general. O zi specială a fost „captată” de medicii bistriţeni cu experienţă, dar şi cei aflaţi la început de carieră, care au împărtăşit din cunoştinţele dobândite, pe fondul unor dotări cu totul speciale, aşa cum este la ora actuală Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

         Pentru prima dată a avut loc o sesiune de lucrări cu cazuri clinice susţinută de medicii bistriţeni – „Din experienţa noastră”. Manifestarea de la Bistriţa a coincis şi cu predarea către 20 de medici a unor spaţii de locuit construite din fonduri guvernamentale. Şi, tot o premieră este şi secţiunea pentru asistenţii medicali. S-a dovedit că astfel de întâlniri devin foarte utile pentru purtătorii halatelor albe, medicul învăţând toată viaţa şi aceasta în folosul pacienţilor. Colaborarea fructuoasă cu medici specialişti din marile centre cu tradiţie, cu clinici de specialitate, s-a dovedit, şi la ediţia a IX-a, benefică. Noutăţile în diagnosticarea şi tratarea diferitelor boli au stârnit atenţia şi interesul celor prezenţi. Un record a fost stabilit la ediţia din acest an, prin participarea a 470 de medici şi asistenţi înscrişi, cu peste 60 de comunicări.

         Preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor, dr. Ioan Dănuţ Cocoi, cel care a avut în urmă cu 10 ani ideea, la o Adunare Generală a medicilor, a continuat să menţină această manifestare la un înalt nivel prin participare, dezbatere, prin invitarea unor somităţi în domeniu. Ne spune dr. Cocoi: „La o Adunare Generală a medicilor am stabilit că trebuie să facem ceva referitor la starea medicului, în general. Deşi semnalul nostru a rămas atunci, în urmă cu 10 ani, fără ecou, am hotărât ca Adunarea Generală să se axeze pe conferinţe având teme medicale. Şi, tot atunci, am stabilit un parteneriat fructuos cu UMF Cluj-Napoca, iar profesorul Coman a fost de la început şi este alături de noi, acordându-ne tot sprijinul, împărtăşind din experienţa şi competenţa profesională. An de an, manifestarea noastră a crescut şi ca număr de participanţi, dar şi în calitate şi nivelul de dezbatere”.

 Doctorului Dănuţ Cocoi, „dirigintele” conferinţei, cum remarca cineva, i-au fost adresate mulţumirile de rigoare şi rugămintea ca această manifestare să aibă o viaţă cât mai lungă.

Cu ocazia acestei conferinţe profesional ştiinţifice, au fost sărbătoriţi medicii care, după o viaţă închinată sănătăţii oamenilor, au ieşit la pensie. A fost, de asemenea, proiectat, în premieră, filmul documentar, avându-l ca autor pe Ciprian Moldovan, cu tema „Războiul din spatele tranşeelor”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5