Zilele Năsăudului

 

Ziua Eroilor, sărbătoare care a fost consacrată şi zi naţională bisericească, se sărbătoreşte de către români de Înălţarea Domnului, adică de Ispas. Această sărbătoare naţională a concis, la Năsăud, cu sărbătorile oraşului, care au demarat la ora 10.00, în faţa Monumentului Eroilor din Parcul Central, unde s-au adunat cetăţeni ai oraşului, oficialităţile locale, reprezentanţii C.J. şi ai Prefecturii, ai parlamentarilor, partidelor politice, societăţii civile, şcolilor, altor instituţii şi asociaţii.

         Pe acordurile fanfarei din Telciu, condusă de Ioan Mureşan, s-a intonat Imnul de stat, urmat de un Te Deum oficiat de preoţii Florin Rusu, Lucian Greab, Ovidiu Sermeşan şi Dumitru Tomi, apoi primarul Năsăudului, prof. Mircea Romocea, a avut un cuvânt de  rememorare a actelor de curaj ale eroilor năsăudeni, care s-au jertfit în cele două războaie mondiale, în Războiul de Independenţă şi mai înainte. Aceştia trebuie să rămână în memoria urmaşilor: „Îi omagiem astăzi, aici, pe cei care şi-au dat viaţa pentru ţară, devenind eroii neamului. Ei au luptat pentru apărarea pământului strămoşesc, libertatea şi demnitatea poporului român, întregirea neamului, pentru apărarea fiinţei naţionale, pentru apărarea religiei… Ei şi-au dat viaţa pentru ca noi să fim liberi. De aceea îi cinstim astăzi, aici!”

         Un moment emoţionant a fost când veteranul de război Viorel Găvrilaş, din Chiuza, de 88 ani, a povestit celor prezenţi că la vârsta de 19 ani a fost în prima linie a frontului, luptând atât pe Frontul de Est, cât şi în lupta de eliberare a Cehoslovaciei, iar 9 mai 1945 l-a găsit tot pe câmpul de luptă.

         Rememorarea anilor grei petrecuţi pe front de eroul Găvrilaş şi ceilalţi veterani (care se împuţinează cu fiecare an), a fost o adevărată lecţie de istorie pentru cei prezenţi, care l-au răsplătit cu aplauze.

         A urmat ceremonialul de depunere de coroane de flori: Emil Radu Moldovan – preşedintele CJ, vicepreşedinţii: Alexandru Pugna şi Dorin Popescu, subprefectul Ovidiu Victor Frenţ, senatorii Cristian Florin şi Ioan Deneş, deputaţii Daniel Suciu şi Stelian Dolha, Primăria oraş, Consiliul Local, Poliţia – Jandarmeria, Pompierii, C.N. „George Coşbuc”, CEC, Liceul Tehnologic Silvic, Şcoala Gimnazială, „Mihai Eminescu”, partidele politice locale (PSD, PNL, PC şi PDL), ASTRA.

 

Cuplurile 50+ - sărbătorite

 

         Tot de Înălţarea Domnului, administraţia oraşului a aniversat cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Aceştia, în număr de 21, s-au căsătorit în 1963, fiind sărbătoriţi în sala de festivităţi a Primăriei, beneficiind de o slujbă religioasă oficiată de preoţii Florin Rusu, Lucian Greab şi Ovidiu Sermeşan.

         Primarul Mircea Romocea i-a felicitat pentru performanţă, oferindu-le diplome, flori şi câte un plic cu 400 lei fiecărei familii, sărbătoarea continuând cu o masă festivă organizată la Restaurantul Sălăuţa de  către autorităţile locale.

 

Vernisajul expoziţiei „Forme şi expresii”

 

         O manifestare culturală a avut loc la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, directorul Lucian Vaida fiind o gazdă minunată, ca întotdeauna. Este vorba despre vernisajul expoziţiei de pictură „Forme şi expresii” a artistului Dragoş Minculescu din Câmpulung Ploieşti, organizată de Primărie, prin Ioana Lăpuşneanu, în colaborare cu Asociaţia Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România (ALZIAR), cu sediul în municipiul Târgovişte, în cadrul căreia oraşul Năsăud este membru fondator.

         După un cuvânt de apreciere şi mulţumire, atât din partea gazdelor – primar Mircea Romocea, dar şi directorul MGN, dr. Lucian Vaida şi prof. Lucian Bichigean, cât şi a invitaţilor – pictor Dragoş Minculescu, Liviu Cioacă – director al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu” din Câmpulung Muscel (Argeş) şi Carmen Ştefănescu – secretar al ALJIAR, a urmat un schimb de atenţii (diplome, medalii, flori şi ţuică).

         Cei prezenţi au admirat lucrările expuse de Dragoş Minculescu, care mărturisea: „Întotdeauna încerc să „învârt” o formă, o pată de culoare, o linie, un punct, să aduc natura mai aproape de mine. Încerc să o descifrez, câteodată reuşesc, alteori se ascunde… Nu-mi rămâne decât să o caut în continuare şi când o găsesc, să unesc freamătul ei cu al meu”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5