Zilele Operei „Constantin Pavel”, ediţia a IX-a, 20-21 mai 2018!
Soarele Muzical!
O, dulce Napoli! O, dulce Bistriţa! Poate astfel ar parafraza o celebră canzonetă italiană orice spectator meloman bistriţean, după două zile de mai înflorit şi de muzică simfonică, muzică de operă, muzică grea, muzică divină!
Pe la 1900, Bistriţa semăna cu o mică Vienă, căci avea şi o filarmonică şi pe scena „Bătrânei Doamne” a Casei de Cultură, azi Palatul Culturii, evoluau artiste lirice de la Viena ori de la Paris. Bistriţa, nu numai că a fost, ce-i drept, pentru o perioadă scurtă de timp, capitala Transilvaniei, a fost şi este nu numai o simplă poartă geografică a Transilvaniei, ci mai degrabă o Poartă Culturală a Transilvaniei. Ce să mai vorbim despre Năsăud – Oraşul Academicienilor şi a lui George Coşbuc şi Liviu Rebreanu, a fiilor grănicerilor, vestiţi, onorabili, viteji şi demni români autentici! Tot în acest context, al grănicerilor, au răsărit valori culturale şi pe Valea Bârgaielor, vestită nu numai pentru Contele Dracula, din celebrul roman al irlandezului Bram Stocker, ci şi, iată, a celui ce a înfiinţat Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, fiind primul director al ei, a fost şi director al Operei Române din Bucureşti, cel mai de seamă regizor muzical, originar din Bistriţa Bârgăului, muzicianul Constantin Pavel. Căci, nu-i aşa, muzica este limba îngerilor!
În cinstea sa, omagiindu-i memoria, în urmă cu 9 ani, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, împreună cu directorul Palatului Culturii, prof. dr. Dorel Cosma şi cu nepoata muzicianului Constantin Pavel, prof. Constanţa Neuc, directoarea liceului „Radu Petrecu” din Prundu Bârgăului, au iniţiat o serie de manifestări menite să cinstească statura muzicală a lui Constantin Pavel, sub genericul „Zilele Operei Constantin Pavel”, constând din simpozioane la Bistriţa Bârgăului şi Bistriţa în spectacole de operă şi operetă, de balet, concerte simfonice. Două zile pline de muzică de valoare la Bistriţa! Menţionăm că Constantin Pavel a scris şi un libret de operă.
În prima zi a evenimentului, devenit deja tradiţional, în Palatul Culturii, s-a desfăşurat o sumă de momente culturale, constând dintr-o conferinţă cu proiecţii de imagini despre viaţa şi opera muzicală, de regizor şi director de operă, a muzicianului Constantin Pavel, intitulată „Bârgăul lui Constantin Pavel” şi susţinută cu profesionalism şi entuziasm, cu motivaţii şi argumente de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta. A urmat, apoi, în faţa unei asistenţe selecte, un recital de canzonette şi arii din opere celebre, susţinut de artişti lirici din Cluj-Napoca: Alexandra Hordoan – mezzosoprană, Ioana Badiu – soprană, Horaţiu Ruşti – bariton şi Petre Macedonianu - tenor, acompaniaţi la pian de Olga Bordaş. Spectatorii au recunoscut arii celebre din „La Traviata” de Verdi, din „Carmen” de Bizet sau canzonette celebre ca „Santa Lucia” şi „Torna suriento”. Artiştii lirici au evoluat cu talent şi sensibilitate, vădind valoare, calităţi vocale şi prezenţă scenică, spectacolul muzical fiind completat, ca o pată de culoare, cu dansuri – valsuri, tangouri în costume de epocă de către membrii Ansamblului Profesionist al Palatului Culturii Bistriţa, câteva clipe toţi cei prezenţi având senzaţia ciudată că au fost transferaţi, prin timp, la Palatul Schonbrunn din capitala Austriei, la celebrele Concerte de Anul Nou!
A fost odată ca niciodată... Aşa începe orice poveste din lumea noastră. Aşa începe mereu povestea lui Constantin Pavel, muzicianul vestit din Bistriţa Bârgăului.
În casa lui stă, azi, nepoata sa, prof. Constanţa Neuc, şi domnia sa o apariţie sensibilă şi albă, muzicală, în veşmintele purităţii, ale sincerităţii şi iubirii, ale adevărului. Viaţa omului e Cosmos, în armonie, ştiinţă, cuvânt, poezie, iubire, dar şi muzică!
Seminţele muzicale sădite de către Constantin Pavel s-au maturizat şi dau roade în noile generaţii de muzicieni ai ţării, ca şi talentaţii şi tinerii artişti lirici din Cluj-Napoca, ce au evoluat pe scena de la Palatul Culturii din Bistriţa. Bistriţa e un oraş european!
În ziua a doua, de ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, publicul numeros, meloman bistriţean, va avea parte de un regal muzical, un spectacol de operă, cu lucrarea muzicală, opera „Pescuitorii de perle” de compozitorul francez Georges Bizet, în interpretarea de excepţie a Orchestrei Corului şi Baletului Operei Române din Craiova, spectacol ce se va desfăşura pe scena amenajată ingenios în Biserica Evanghelică din Bistriţa. Regia artistică, scenografia, costume şi lumini – l’ Oiseleur des Longchamps (Franţa), asistent regie artistică – Arabela Tănase, realizarea scenografiei – Răsvan Drăgănescu, coregrafia – Laurenţiu Nieu, conducerea muzicală – dirijorul Francois Robert Girolami (Franţa). În distribuţie, au urcat pe scenă, sub lumina reflectoarelor, au cântat şi ne-au încântat: Leila - Renata Vari, Nadir – Florin Ormenişan, Zurga – Adrian Mărcan (Opera Naţională Bucureşti), Nourabad – Ioan Cherata. M-am amestecat şi eu prin public şi am adunat pe hârtie aceste gânduri!
Organizatorii Zilelor Operei „Constantin Pavel” sunt Primăria Municipiului Bistriţa şi Palatul Culturii Bistriţa.
În 2018, Anul Centenarului Marii Uniri, românii, în speţă bistriţenii, s-au dovedit artişti şi spectatori, adevăraţi patrioţi, adevăraţi pescuitori de perle muzicale! În Bistriţa – oraşul Imnului Naţional!
Zilele Operei Constantin Pavel, ediţia a IX-a, 20-21 mai 2018, a fost o reuşită! Perlele muzicale cântate au devenit istorie şi timp. Viva la Muzica!
Citiţi şi:
- Bărbierul din Sevilla şi Traffic Strigs, la Palatul Culturii din Bistriţa
- Opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, în premieră, la Palatul Culturii
- “ZILELE OPEREI CONSTANTIN PAVEL”
- Zilele Operei Constantin Pavel, ediţia a X-a
- Spectacolul de Pop-Opera – cu Trafic Strings & Cezar Ouatu, la Palatul Culturii
Adaugă comentariu nou