Ziua Europeanã a Consumatorului

Centrul Europe Direct Bistriţa, găzduit de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, a organizat, în acest sfârşit de săptămână, o mini-campanie de informare cu privire la drepturile consumatorilor pentru a marca Ziua Europeană a Consumatorului. Anul acesta, Ziua Europeană a Consumatorului a fost celebrată în data de 13 martie, tema cheie fiind „drepturile consumatorilor”. Începând cu anul 1999, la iniţiativa Comitetului Economic şi Social European în strânsă cooperare cu Comisia Europeană şi cu sprijinul statului membru care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, se sărbătoreşte anual, în preajma datei de 15 martie, Ziua Europeană a Consumatorului.

„Semnificaţia acestei zile este de a puncta rolul central al cetăţeanului în Uniunea Europeană şi funcţia lui strategică în cadrul Pieţei Unice. Protecţia drepturilor, a prosperităţii şi a bunăstării consumatorilor reprezintă valori esenţiale pentru Uniunea Europeană. Din acest motiv, legislaţia Uniunii Europene este destinată să garanteze că piaţa internă este deschisă şi transparentă, permiţând consumatorilor să facă alegeri reale şi să fie trataţi în mod corect”, ne-a declarat Monica Mureşan, coordonator Centrul Europe Direct Bistriţa.

În acest scop, Centrul Europe Direct Bistriţa, găzduit de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al Şcolii Generale „Lucian Blaga” au organizat, vineri, 13 martie, o mini-campanie de informare cu privire la drepturile consumatorilor pentru a marca Ziua Europeană a Consumatorului.

Au fost distribuite cetăţenilor materiale informative cuprinzând drepturile fundamentale de care beneficiază toţi consumatorii din statele membre al Uniunii Europene: dreptul de a cumpăra ceea ce doresc, de unde doresc; dreptul de a returna un produs care nu funcţionează sau nu arată aşa cum a fost prezentat; dreptul la a fi informaţi cu privire la ceea ce consumă prin includerea detaliilor pe etichetele produselor; dreptul la siguranţă prin aplicarea standardelor de siguranţă tuturor bunurilor vândute în UE; dreptul la contracte corecte; dreptul la o perioadă de analiză a contractelor şi chiar de reconsiderare a acestora; dreptul la compararea preţurilor pentru a face alegeri reale; dreptul la publicitate corectă; dreptul la protecţie în timpul vacanţelor; posibilitatea de sprijin în caz de dispute la trecerea frontierei.

„Reamintim cetăţenilor de toate vârstele că pot beneficia de informaţii, consiliere şi răspunsuri la întrebări despre Uniunea Europeană, prin intermediul Centrului de informare europeană Europe Direct Bistriţa – vocea Comisiei Europene la nevoia de informare a cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud” ne-a precizat Elena Bărbos, ofiţer informare Centrul Europe Direct Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5