ZIUA FERMIERULUI, EDIŢIA XX-a

Iniţiată în urmă cu 20 de ani, la 24 iunie 1993, de Sânziene, sub titulatura „ZIUA TÂNĂRULUI FERMIER”, această manifestare profesională, în mijloc de vară, a tinerilor fermieri, specialiştilor din agricultură, precum şi a procesatorilor de carne, lapte şi alte materii prime, iată ca a ajuns la cea de-a XX-a ediţie. Trecând 20 de ani de la prima întâlnire, ce a avut loc în anul 1993, în localitatea Liviu Rebreanu, oraş Năsăud, am considerat că şi fermierii noştri s-au mai maturizat, aşa că ziua lor a devenit „ZIUA FERMIERULUI”, păstrându-şi, totuşi, firul roşu stabilit iniţial, acela de a mai face câte un pas în fiecare an,către modernizarea şi eficientizarea agriculturii.
Vineri, 22 iunie a.c. numeroşii invitaţi prezenţi la „ZIUA FERMIERULUI” 2012 au poposit mai întâi, Pe Crucile Livezilor, ocazie cu care au vizitat 2 ferme zotehnice de elită din judeţul nostru, una de îngrăşare a tineretului ovin, iar cea de-a doua pentru creşterea puilor de carne (găina). Aici, înainte de trecerea propriu-zisă la derularea programului stabilit de organizatori, ing. Mititean Pop Valentin, directorul Direcţiei Agricole Judeţene a urat vizitatorilor bun venit, după care a trecut în revistă etapa parcursă în cei 20 de ani de derulare a proiectului, rolul acestuia în schimbarea atitudinii faţă de agricultură, atât a producătorilor cât şi a consumatorilor. La fiecare ediţie în parte, cu sigurtanţă s-a învaţat ceva în plus, atât de către producătorii agricoli cât şi de către consumatorii de produse agroalimentare, vizându-se apropierea din ce în ce mai mult faţă de agriculturile europene avansate, de pretenţiile din ce în ce mai mari ale consumatorilor de hrană.

*

După prezentarea SC HORAŢIU SRL LIVEZILE, toţi cei prezenţi au putut fi uşor convinşi că aici, Pe Cruci funcţionează una dintre cele mai moderne ferme din ţară de îngrăşare a tineretului ovin, chiar dacă se mai folosesc spaţii de producţie realizate prin anii 1975-1978, însă modernizate şi în care se aplică tehnologii de înaltă eficienţă. Aşa se face că sporul de creştere în greutate atinge 150-200 grame pe cap de animal şi zi, cu o furajare la discreţie cu nutreţuri concentrate aduse numai din import. Aşa cum ne-a prezentat dr. Aurel POPA, administratorul firmei, şi aici există unele probleme mai greu de rezolvat, cum ar fi livrarea producţiei la export, asigurarea de furaje fibroase de calitate ş.a.m.d. A se creşte anual în spaţiile de la Livezile şi Chiuza peste 23.000 capete tineret ovin, aceasta însemnând 3500-4000 tone carne tineret ovin, nu-i deloc uşor, ridicând probleme specifice crizei interminabile cu menţinerea unei stari de sănătate corespunzătoare a animalelor, dar mai ales pentru cucerirea a noi pieţe de desfacere a cărnii din Europa şi Lumea Arabă.

*

Cea de-a doua fermă zootehnică vizitată la Livezile, aparţinând de SC FRISOL SRL, administrată de domnul Petrică Albu, a impresionat şi mai mult oaspeţii. Aici se cresc peste 60.000 de pui de carne pe serie, tot în hale “moştenite” de la regimul comunist, însă de asemenea modernizate. Absolul totul se află sub controlul calculatorului, începând cu furajarea, clima, controlul starii de sănătate şi terminând cu realizarea sporului zilnic în greutate stabilit. Aşa se face că în numai 35 de zile puii ajung 2-2,5 kg, greutate după care se trimit la sacrificare, la un abator din Turda, de unde ajung pe pieţele din ţară şi strainătate. Aici se cresc 60.000 de pui pe serie, cu un spor de peste 60 gr/cap./zi, ce nu se mai întâmpă în vreo altă fermă din judeţ. De mai remarcat aici, la ferma de la Livezile, că în hrana puilor nu se foloseşte proteina de origine animală, ci numai proteina vegetală, motiv pentru care între puii crecuţi aici şi cei la mama-acasă nu-i nici o deosebire de gust.

*

Ferma pomicolă de la Ghinda, aparţinând de SC OCTATDRĂGAN SRL BISTRIŢA este unică în judeţ. Mai întâi pentru faptul că tot ce se poate vedea aici, în noile plantaţii pomicole, s-a realizat numai din fonduri proprii, iar apoi, urmare a tehnologiilor aplicate pe cele 6,5 ha măr superintensiv, 30 ha măr întensiv şi 5,5 ha prun intensiv producţiile la unitatea de suprafaţă ajung în numai 2-3 ani de la plantare la 40-50 tone fructe la ha. Ar mai fi de remarcat şi faptul că în fermă fiinţează şi un lot demonstrativ de încercare a mai mult pesticide specifice pomiculturii, apaţinând de renumita firmă SYNGENTA, ce a stârnit un larg interes în rândul vizitatorilor din acest an.

*

Ferma pomicola PÂRÂUL URSULUI, din cadrul SC MIRO SA BISTRIŢA, a avut onoarea să fie vizitată pentru a doua oară în ultimii ani de către participanţii la ziua fermierului. Noutatea din acest an a constat în faptul că aici a fost contruit un modern depozit de fructe, de 2000 to capacitate, utilizându-se atât fonduri proprii cât şi fonduri europene. În afară de amintita investiţie, directorul Nicu Moldovan şi ing. Dorel Hognogi au mai prezentat oaspeţilor şi noile suprafeţe înfiinţate de livezi superintensive, folosindu-se pentru realizarea lor doar material săditor adus din Italia, Germania sau Olanda.

*Felicitări celor care s-au preocupat de iniţierea şi organizarea celor 20 ediţii ale Zilei Fermierului şi succes celor care vor avea curajul să continue derularea în continuare a acestor manifestări.

Vasile TABĂRĂ
Foto: ing. Eliza OLINCA

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5