Ziua internaţională a poeziei, marcată la CCD

Casa Corpului Didactic a organizat un simpozion dedicat Zilei Internaţionale a Poeziei,, sărbătorită în fiecare an pe 21 martie.
La eveniment au participat poeţii Victoria Fătu Nalaţiu, Victor Ştir, Emil Dreptate, Menuţ Maximinian, Ioan Borşa. Întâlnirea cu bibliotecarii şcolari din judeţ a debutat cu un cuvânt din partea bibliotecarei Margareta Pop de la CCD, dar şi a directoarei Loredana Zbînca, apoi poetul Olimpiu Nuşfelean a prezentat câteva detalii despre rolul poeziei în viaţa noastră.
Profesoara Ionela Nuşfelean, împreună cu tinerele poete de la Palatul Copiilor, Simina Bălan, Ioana Ilinca Moldovan şi Paula Suciu, au recitat câteva poezii, vorbind, în acelaşi timp, despre experimentul pe care l-au avut prin lectura publică din pieţele bistriţene.
În acelaşi cadru, prof. Adrian Iliuţă a lansat revista PreTexte, a Liceului Tehnologic din Lechinţa „un spaţiu al gândirii plurale, fiindcă s-a născut sub semnul pluralităţii”. „Credem că un asemenea demers revuistic reuşeşte să exporte o faţetă culturală a Lechinţei, să dea de veste lumii că şi aici se nasc oameni... Şi mai credem că, prin fiecare nou număr apărut, revista PreTexte va produce timp. Acum, când nu mai e timp aproape pentru nimic” spune coordonatorul revistei, Adrian Iliuţă. Demersul lechinţenilor a fost exemplificat prin citirea câtorva poezii din revistă, de către elevele Roxana Deac, Denisa Mândrean, Cristina Ferenc.
În finalul acţiunii poeţii invitaţi au susţinut un microrecital din creaţia proprie. Ziua internaţională a poeziei este aniversată la 21 martie, ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO emise în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999.
Mesaj directorului general al UNESCO Irina Bokova, pentru marcarea Zilei Mondiale a Poeziei în 2013 este "Poezia este una dintre cele mai pure expresii ale libertăţii lingvistice. Este o componentă a identităţii popoarelor şi întruchipează energia creatoare a culturii, datorită posibilităţii de a fi reînnoită continuu".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5