Ziua Mondială a Zonelor Umede- 2 februarie 2011

„Zonele umede şi pădurile”

Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătoreşte în fiecare an în data de 2 februarie, data care marchează semnarea Convenţiei asupra zonelor umede, în anul 1971, în oraşul iranian Ramsar.În fiecare an, începând din 1997, agenţiile guvernamentale, organizaţiile non-guvernamentale şi grupuri de cetăţeni au profitat de posibilitatea de a întreprinde acţiuni menite să sensibilizeze opinia publică cu privire la valorile zonelor umede în general şi a beneficiilor acestora, în special. Zonele umede constituie cele mai importante resurse naturale, ştiinţifice şi recreative a căror pierdere ar fi ireparabilă.

Anul 2011 este un an special pentru Ramsar, fiind sărbatoriţi 40 de ani de la semnarea convenţiei. Având în vedere faptul ca ONU a declarat anul 2011 ca fiind Anul Internaţional al Pădurilor, deviza pentru acest an a zilei de 2 februarie este “Zonele umede şi pădurile”.

Printre cele mai cunoscute zone umede împădurite amintim : mangrovele, pădurile de mlaştină, turbăriile cu vegetaţie forestieră şi pădurile de luncă.

Zonele umede împădurite au un rol important în stocarea carbonului, fiind astfel un aliat în faţa schimbărilor climatice. Totuşi, aceste zone sunt de multe ori sub ameninţare din cauza dezvoltării economice. De asemenea, zonele umede împădurite sunt vitale pentru omenire, de ele depinzând disponibilitatea de apă dulce pe scara globală.

Starea zonelor umede împădurite este dată de starea de sănătate a pădurilor, astfel pierderea pădurilor şi degradarea lor duce în timp la degradarea şi pierderea zonelor umede.

Indiferent de amplasarea pădurilor, fie că sunt în zone umede, fie în afara acestora, ele joacă un rol important în viaţa noastră, constituind o adevărată resursă de apă, alimente, pentru trai, pentru recreere ... şi mai mult.

Pentru marcarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede, APM BN a întreprins o serie de acţiuni de informare prin care s-a dorit sensibilizarea elevilor cu privire la importanţa ocrotirii naturii. Astfel, în data de 27 ianuarie 2011, doi reprezentanţi ai APM BN au susţinut o prezentare la Şcoala Generală „Avram Iancu” din Bistriţa, unde s-a subliniat importanţa zonelor umede şi rolul pădurilor, iar în data de 31 ianuarie 2001, împreună cu Primăria municipiului Bistriţa, s-a marcat acest eveniment printr-o acţiune eco -protectivă care a avut loc la „Şcoala Verde” din Bistriţa.Temele abordate în cadrul acestor acţiuni s-au referit la ceea ce înseamnă zonele umede, importanţa lor dar şi a pădurilor.

Director executiv,

hidr. Ştefan Ioachim Mureşan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5