1 Decembrie la Năsăud

Ziua de 1 Decembrie, reprezintă pentru noi toţi românii, Sărbătoarea Naţională care a întregit naţiunea română, prin Marea Unire de la Alba-lulia 1918.
Ziua de 1 Decembrie, reprezintă data la care s-a constituit statul naţional unitar român, prin unirea Transilvaniei, a Maramureşului, a Crişanei şi Banatului cu România.
România nu poate fi întreagă fără Ardeal, spunea Nicolae Titulescu în lucrarea „Pledoarii pentru pace”, România nu poate fi mare fără jertfă. Ardealul e leagănul care i-a ocrotit copilăria, e şcoala care i-a făurit neamul, e scânteia care aprinde energia, e întristarea care îndepărtează vrăjmaşul, e viaţa care cheamă viaţă.
Făcând o uşoară incursiune în istorie ne reamintim faptul că în toamna anului 1918, Monarhia austro-ungară, se destramă ca stat, datorită crizei celor 4 ani de război.
La 15 noiembrie 1918, profesorul Nicolae Bălan propunea Consiliului Naţional Roman convocarea Adunării Naţionale de la Alba-lulia, cităm: „Istoria ne cheamă la fapte. Mersul irezistibil al civilizaţiei a scos naţiunea română din întunericul robiei la cunoaşterea de sine. Ne-am trezit din somnul de moarte şi vrem să trăim liberi şi independenţi.
În scopul acesta convocăm, Adunarea Naţională a naţiunii române din Ungaria şi Transilvania, la Alba-lulia, cetate istorică a neamului nostru, pe ziua de duminică 1 Decembrie."
Aşadar la adunarea naţională din cetatea Albei, au fost prezenţi peste 1200 de deputaţi şi delegaţi oficiali alături de o sută de mii de români veniţi din toate zonele unde se vorbeşte româneşte: Transilvania, Maramureş, Banat, Ţara Bârsei şi a Crişurilor.
Adunarea Naţională a tuturor românilor din ţinuturile mai sus amintite, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi, decretează Unirea acestor români şi a teritoriilor locuite de ei, cu România.
Cu aceeaşi ocazie luliu Maniu, în cuvântul său spunea: „Unirea tuturor românilor într-un singur Regat şi într-un nedespărţit stat, este nu numai un ideal sfânt, ci şi un drept inalienabil al nostru în baza fiinţei noastre naţionale şi unitare."
În atare condiţii, Transilvania lui Gheorghe Lazăr, Andrei Şaguna, Simion Bărnuţiu şi Avram lancu, împreună cu Banatul lui Eftimie Murgu, veneau să încoroneze, prin hotărârea de la Alba-lulia răsplata dreptăţii nemuritoare, a unei naţiuni martirizate.
Consiliul dirigent ales de Marele Sfat Naţional la data de 14 decembrie 1918, a prezentat la Bucureşti, regelui Ferdinand, actul Unirii Transilvaniei cu România, care a fost oficializat prin decret regal la 29 ianuarie 1919.
Respectul şi recunoştinţa noastră, se îndreaptă înspre toţi acei români, care au conservat în timp, cu sacrificii considerabile, sufletul naţional şi conştiinţa naţională.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5