12 martie - Garda Națională de Mediu. Sindicaliștii reclamă campania de denigrare a instituției
Sindicatul angajaților din Garda Națională de Mediu constată că, în ultima perioadă, s-a declanșat o adevărată campanie de denigrare publică, atât la adresa instituției, cât și a activității comisarilor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu. De la bun început, subliniem faptul că nu încercăm să acoperim situații punctuale în care unii angajați ai GNM nu și-au îndeplinit obligațiile de serviciu. Ceea ce vrem să evidențiem, este faptul că, pornind de la niște cazuri izolate, s-a creat în spațiul public un adevărat val de ură împotriva unei instituții a statului român. GNM este o instituție cu atribuții de control, organizată pe modelul european al instituțiilor similare din celelalte state membre UE, cu care există legături și schimburi de experiență permanente.
În aceste condiții, atacurile continue, construite de cele mai multe ori pe argumente incorecte, ne duc cu gândul la o campanie de denigrare publică în spatele căreia se ascund, probabil, interese financiare și politice uriașe. În momentul în care comisarii și ceilalți angajați ai GNM sunt supuși oprobriului public, intimidărilor și hărțuirii mediatice, este clar că imaginea instituției este afectată, iar activitatea de control a comisarilor GNM are de suferit. Cine are de câștigat de pe urma acestei situații?
Având în vedere temele care au fost vehiculate în spațiul public și care au constituit surse de atac la adresa GNM, iată care sunt principalele subiecte pe care vrem să le aducem în atenția mass media și a publicului larg:
- GNM nu măsoară poluarea! Potrivit HG 1005/2012, Garda Națională de Mediu nu are atribuții în ceea ce privește monitorizarea și efectuarea de măsurători în domeniul poluării factorilor de mediu. competențe care revin altor instituții din domeniul protecției mediului (ANPM, ANAR etc). Prin urmare, GNM nu dispune de dotările necesare privind efectuarea de astfel de măsurători. Desigur, cetățenii care constată o poluare, pot și trebuie să sesizeze Garda Națională de Mediu. În acestea situații, reprezentanții GNM sunt obligați să ceară sprijinul altor autorități pentru efectuarea de măsurători.
- Numărul comisarilor de mediu este mult subdimensionat în raport cu volumul de solicitări. În medie, la nivelul unui județ, un comisar trebuie să acopere 10 unități administrativ teritoriale, în cele mai multe cazuri o problematică specifică și complexă. Pe lângă faptul că trebuie să cunoască legislația de mediu, care este foarte stufoasă, un comisar al GNM trebuie să aibă cunoștințe solide în diverse domenii (chimie, biologie etc.)
- Prin lege, activitate de permanență și serviciul de dispecerat nu sunt remunerate. Cu toate acestea, în situații critice, comisarii desemnati trebuie să fie disponibili, la solicitarea conducerii instituţiei şi a altor agenţii specializate de intervenţie alertate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, să se prezinte în cel mai scurt timp la serviciu, pentru intervenţie, în cazul producerii unor evenimente/incidente de mediu sau pentru prevenirea şi lichidarea eventualelor avarii.
- Subfinanțarea cronică. Deși în ultimii ani au primit o serie de dotări, bugetul instituției a fost diminuat, an de an, ajungând la limita supraviețuirii. În condițiile în care volumul de muncă și numărul de controale au crescut, instituția se confruntă cu lipsă acută de resurse financiare...
- Condițiile de muncă. Prin natura activității lor, comisarii de mediu sunt expuși la condiții vătămătoare și la alte multiple riscuri. În timpul controalelor, comisarii de mediu se confruntă cu situații care le pot pune în pericol sănătatea, cum ar fi contactul cu agenți poluanți (noxe, dejecții, deșeuri periculoase) inhalarea de substanțe toxice și praf sau expunerea la contaminarea bacteriologică, virusologică și la radioactivitate, dar și situații periculoase, în cazurile în care controalele vizează construcții dezafectate, zone infracționale, unele dintre ele aflate sub supravegherea forțelor de ordine.
- De multe ori, comisarii de mediu se confruntă cu agenți economici care încalcă legea în mod deliberat, respectiv cu grupuri infracționale organizate. În aceste situații, angajații GNM nu au mijloace minime de apărare, legale și nu pot beneficia de protecție juridică în cazul în care sunt chemați în instanță de către cei sancționați. Totodată, precizăm că reprezentanții GNM nu beneficiază de un statut special, care sa îi apere impotriva agresiunilor la care sunt supuși în timpul actelor de control.
- Garda Naţională de Mediu primeşte, sistematic, responsabilităţi sporite în domeniul în care activează (mai ales pe palierul de securitate naţională, cum ar fi conlucrarea cu Europol şi cu Interpol, prin intermediul Unităţii Naţionale Europol respectiv C.C.P.I. din cadrul I.G.P.R. etc.). Comisarii de mediu sunt implicaţi în investigarea complexă a modurilor de operare a grupărilor infracţionale specializate în operaţiuni ilegale cu substanţe chimice periculoase şi deşeuri, atât la nivel naţional cât mai ales la nivel internaţional (criminalitatea transfrontalieră de mediu). Cu toate acestea, comisarii GNM nu sunt sprijiniţi în obţinerea aplicării unor încadrări salariale similare cu alte instituţii sau autorități din aceeași familie ocupaţională , în speţă instituţiile cu activitate de inspecţie şi control.
- Comisarii GNM nu beneficiază de nici un fel de protecţie instituţională (consiliere psihologică, asigurări medicale în cazul contaminărilor biologice/bacteriologice/chimice/radiologice sau asigurări de viață şi nici compensații constând în drepturi salariale conform responsabilităţilor reale, în comparație cu alte autorităţi specificate în Legea nr.56/2018)
Având în vedere situația în care se află angajații Gărzii Naționale de Mediu, ne exprimăm consternarea față de angrenarea instituției și a comisarilor GNM într-un adevărat serial mediatic în care am devenit ținta unei campanii de denigrare fără precedent, fiind acuzați fără temei real, inclusiv de aspecte ce nu țin de instituția noastră. Opinia publică trebuie să înțeleagă că infracțiunile de mediu se convertesc în profituri uriașe pentru anumiți indivizi și, proporțional, în pagube pentru mediu și societate. Politizând și blamând sistematic activitatea Gărzii Naționale de Mediu, aducând acuzații fără fundament angajaților GNM, nu facem altceva decât să slăbim o instituție a statului care luptă cu cei care încalcă legea, în scopul protejării naturii și păstrării unui mediu înconjurător sănătos.
Biroul Executiv - Sindicatul Național al Gărzii de Mediu
Presedinte Valentin NEAGOE
Citiţi şi:
- Activitatea microhidrocentralei de la Anieş, sistată de Garda de Mediu
- Comisarii de mediu au aplicat peste 50 de amenzi în urma controalelor din judeţ
- Amenzi de 120.000 lei, de la Garda de Mediu, pentru firme din domeniul prelucrării lemnului
- Cui îi e frică de Garda de Mediu?!
- Protest spontan la Garda de Mediu. Comisarii bistriţeni au întrerupt lucrul, timp de 2 ore
Adaugă comentariu nou