18 Noiembrie - Ziua Naţională fără Tutun

În fiecare an, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie, în România se celebrează Ziua Naţională Fără Tutun. Tema propusă de această dată este „Protejaţi copiii: nu-i lăsaţi să respire fumul dumneavoastră”, ştiut fiind faptul că fumatul părinţilor expune membrii familiei (copiii în special) la o întreagă serie de urmări extrem de periculoase.

Deoarece copiii nu se pot proteja singuri, este de responsabilitatea părinţilor, în primul rând, apoi a profesioniştilor din domeniul sănătăţii de a lua măsurile necesare în vederea păstrării sănătăţii copiilor.

Daca toti fumatorii ar sti ca alaturi de nicotina in fumul de tigara se mai afla aproximativ 4000 de substante chimice, dintre care 300 sunt toxice pentru om si 43 sunt cancerigene, poate ca ne-am gandi de doua ori inainte de a aprinde tigara in prezenta copiilor si nu numai.

Monoxidul de carbon, nicotina si gudroanele sunt agenti toxici majori ai fumului de tigara.

Dar exista multi altii: oxizi de azot, cianuri, amoniac, aldehide volatile. Gudroanele din fumul de tigara exercita puternice efecte mutagene asupra AND-ului din nucleii celulelor tractului respirator, favorizand malignizarea acestora. Dintre cele 43 de substante cancerigene, cele mai de temut sunt benzopirenul, aldehidele, clorura de vinil, hidrocarburile aromatice (benzenul, fenolii, etc), etilen-oxidul, arseniul, poloniul, cadmiul, etc. In plus in timpul cultivarii plantei, se foloseste o serie intreaga de pesticide care apoi sunt ambalate odata cu nicotina, potentand efectul toxic si mutagen. In timpul macerarii, tutunul se trateaza cu numerosi compusi de aromatizare in scopul de a-i conferi calitati olfactive si gustative cat mai placute, ignorandu-se ca prin ardere multi dintre acesti aditivi aparent netoxici se transforma in compusi secundari foarte toxici. De exemplu glicerolul impregnat in frunzele de tutun se transforma in acroleina, o substanta foarte toxica, cancerigena.

Aproape toti cunoastem aceste lucruri, aproape toti suntem constienti de nocivitatea fumatului,ce ne opreste sa luam decizia cea buna? Cineva zicea ca este mai usor sa comanzi un regat sau un imperiu decat sa-ti comanzi propriei persoane. Si totusi, mai ales ca tocmai a inceput si postul,facem o incercare?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5