27 de momente unice, într-o gală a tradiţiilor. Teodor Burzo (Maramureş), Trofeul Festivalului rapsozilor „La poale de Ţibleş”

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Concurs pentru rapsozi populari „La poale de Ţibleş” a adunat, la Căminul Cultural din Agrieş, rapsozi din mai multe zone ale Transilvaniei. Manifestarea a fost deschisă prin cuvântul primarului Vlăduţ Purja şi a lui Alexandru Pugna, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură. Manifestarea a urmărit descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice, a obicieurilor populare, precum şi promovarea costumului popular autentic.
Juriul, din care au făcut parte drd. Menuţ Maximinian- preşedinte, prof. Cristina Bălan, etnolog Gabriela Filip, drd. Smaranda Mureşan, prof. Lazăr Ometiţă, înv. Floarea Pop, artista Lenuţa Purja a cântărit foarte atent evoluţia celor 27 de concurenţi. În urma jurizării Marele Premiu şi Trofeul festivalului merge la – Teodor Burzo (Maramureş). Clasamentul arată astfel: Secţiunea interpreţi vocali: 30-50 ani: premiul I – Cornelia Bodescu (Bistriţa-Năsăud); premiul II - Maria Marinela Monda (Bistriţa-Năsăud). Secţiunea interpreţi vocali: 50-90 ani: premiul I – Viorica Ciui (Bistriţa-Năsăud), premiul II – Maria Curtuşan (Sibiu); premiul III - Anuţa Verdeş (Maramureş) şi Ioana Roman (Cluj); menţiune – Otilia Pop (Sălaj). Secţiunea instrumentişti: premiul I – Remus Moldovan (Bistriţa-Năsăud); premiul II – Emil Arman (Bistriţa-Năsăud); premiul III – Alexandru Varga (Mureş); menţiune – Tănase Filip (Maramureş), Radu Horoba (Bistriţa-Năsăud), Maxim Ţolca (Bistriţa-Năsăud). Secţiunea oratori populari: premiul I – Grigore Guzo (Bistriţa-Năsăud), premiul II – Ana Ardelean (Maramureş); premiul III – Vasile Arba (Maramureş). Premiul special al Asociaţiei „Perpetuum Artis” – Agrieşel: Ioana Matei, Dănilă Titu, Cherteș Livia, Leanca Dominica, Hârleț Ion (Bistriţa-Năsăud).
În recital, anul acesta au fost rapsodul popular Teodora Purja - Tezaur Uman Viu, Valentina Suciu-Turdean - mesageră a Cântecului popular de pe Valea Țibleșului, pentru prima dată pe o scenă acasă, Eugenia Horoba, Dorin Rus, Grupul Folcloric „Glanetaşul” din Agrieş, Grupul Folcloric „Horitoarele” din Lăpuș, Formaţia de dansuri tradiționale din Silivașu de Câmpie (seniori), Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi, Grupul Rădăcinilor Străbune din Maramureș. Manifestarea a fost prezentată profesionist de Grigore Sâmboan, fiul al satului, nu doar un artist apreciat ci şi un specialist al tradiţiilor.
„Cea de-a XIII - a ediție a Festivalului dedicat rapsozilor populari din Nord de țară, a fost o reușită. Ediția din acest an de la Agrieș, Com. Târlișua, a reunit cel mai mare număr de concurenți de până acum. Misiunea juriului a fost una foarte grea, dar cei mai buni au fost laureații. Eu cred că cel mai mare câștigător a fost folclorul și tradiția. Felicitări
întregii echipe a Centrului Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud pentru implicare, personal - Emiliei Bumb Ometiță, coordonatorul acestei manifestări. Astăzi, ca manager, am fost mândru de voi. Mulțumiri primarului Vlăduț Purja, pentru colaborare și contribuția hotărâtoare la realizarea acestui eveniment extrem de important pentru recunoașterea și prețuirea celor ce țin aprinsă flacăra românismului adevărat.
A fost, fără îndoială, un regal al promovării patrimoniului cultural imaterial românesc, a identității noastre ca Neam! Și credeți-mă, așa am simțit” declară Alexandru Pugna.
„A fost o onoare pentru mine să fiu președintele juriului la una dintre cele mai reușite ediții ale Festivalului Rapsozilor Populari "La poale de Țibleș". Am cântărit pe cei 27 de frumoși mesageri ai cântecului autentic din vatra satului în primul rând cu sufletul plin de bucuria de a îi asculta. Marele Premiu a plecat la fluierașul Teodor Burzo din Maramureș. Mulțumesc colegilor din juriu pentru colaborare, Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, manager Alexandru Pugna și Șef Serviciul Cultură Tradițională Emilia Bumb Ometiţă pentru valorosul proiect, amintind aici și pe Lenuța Purja, învățătoarea Floarea Pop şi Grigore Sâmboan pentru inițiativa de promovare a tradițiilor, primarului Vlăduț Purja pentru că a fost o gazdă deosebită. A fost o zi ce va rămâne în sufletul nostru pentru mult timp. Prin acești oameni frumoși lada de zestre este pe voci bune” afirmă Menut Maximinian.
Festivalul a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură prin Biroul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Multimedia, Primăria şi Consiliul Local Târlişua, Asociaţia Perpetuum Artis Agrieşel.
Îmbucurător este faptul că s-a reuşit reluarea acestui eveniment unic printre festivalurile din ţară, pentru că pentru rapsozii satului, cei care duc mai departe folclorul autentic, se fac atât de puţine lucruri.

Comentarii

08/11/22 15:50
Ioana Roman

Mulțumesc onoratului juriu pentru aprecierile sale și premiul pe care mi l-ati acordat in concursul -festival al rapsozilor populari La poale de Tibles!
Sunt onorata și mult mai bogată in experiențele acumulate cu ocazia participării mele la acest concurs!
Mă înclin in fața Dumneavoastră și va doresc sănătate si putere de munca pentru a realiza multe manifestări de acest gen!
Doamne ajuta!🙏🙏🙏

11/11/22 08:03
MARIOARA

BRAVO,IOANA!Ne bucuram pentru tine si suntem mandri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5