6 motive stiintifice pentru a avea un animal de companie

Exista o multime de argumente in favoarea deciziei de a avea un animal de companie, iar studiile recente ale specialistilor au demonstrat ca cele mai multe dintre ele sunt sustinute de stiinta. Iata de ce.

 

Animalele de companie ne ajuta sa ramanem in forma

Poate ca e vorba despre plimbarile lungi pe care le facem impreuna cu catelul nostru. Poate ca e vorba despre minutele lungi de joaca impreuna cu pisica. Oricum ar fi, se pare ca posesorii de animale de companie sunt mai in forma decat persoanele care nu au asemenea prieteni.

 

Animalele de companie reduc nivelul de stres

Poate ca responsabila de acest efect este prezenta lor prietenoasa si afectuoasa. Poate ca este vorba despre felul in care se alinta, sau despre momentele de joaca impreuna, despre faptul ca petreceti mai mult timp afara, sau despre cum dorm mai linistite langa tine.

Indiferent de specie, studiile au demonstrat ca prezenta unui animal de companie este de natura sa reduca nivelul de stres al proprietarului.

 

Animalele de companie te ajuta sa socializezi

Posesorii de animale isi iubesc foarte mult companionii si cauta persoane la fel de pasionate pentru a comunica, pentru a petrece timp impreuna, pentru a oferi ocazii de joaca cainelui lor. Chiar daca socializarea online era, pana de curand, desconsiderata, forumurile, grupurile de WhatsApp sau de Facebook cu oameni care impartasesc aceleasi pasiuni si interese ne face sa ne simtim mai bine, mai integrati si mai putin singuri.

Iar proprietarii de caini sunt in mod deosebit avantajati in aceasta ecuatie, caci vizitele in spatiile de joaca pentru caini - fie ele si ad-hoc - rezulta adesea in prietenii de durata.

 

Animalele de companie te ajuta sa nu te simti singur

Singuratatea este o problema din ce in ce mai raspandita in epoca moderna, caci tinerii sunt din ce in ce mai ocupati, iar stilul de viata nu le permite sa isi ingrijeasca batranii asa cum o faceau odinioara.

Chiar daca nu socializezi prea des, simpla prezenta a animalului de companie e de natura sa te faca sa te simti mai putin singur.

 

Animalul de companie iti ofera un scop in viata

In cele mai crunte momente de singuratate sau disperare, de tristete sau depresie, existenta unui animal de companie care te iubeste, iti asteapta si iti cauta prezenta si care depinde intru totul de tine iti poate oferi motivatia sa continui. Nu trebuie minimizata valoarea pe care prietenul patruped o are in viata fiecaruia dintre noi.

 

Animalul de companie iti imbunatateste rezultatele analizelor

Studiile au demonstrat ca, din punct de vedere statistic, posesorii de animale au rezultate mai bune in ceea ce priveste analizele de sange uzuale, decat persoanele din aceeasi grupa de varsta care nu detin nici un fel de companion patruped. Astfel, tensiunea arteriala este mai scazuta, iar concentratiile de colesterol si trigliceride sunt mai aproape de valorile normale.

Stilul de viata al posesorilor de animale este cu siguranta legat de aceste constatari, caci mai ales stapanii de caini petrec mai mult timp afara si au o viata mai dinamica decat alte persoane.

 

Animalele de companie iti imbunatatesc starea psihica si sanatatea mentala

Se pare ca simpla prezenta a unui animal de companie are numeroase efecte benefice asupra starii de sanatate mentala a proprietarului. Nu e nevoie sa fie un animal special antrenat pentru sesiuni de terapie; copiii cu tulburari din spectrul autist sau cu sindrom Down, adultii cu depresie, tulburare obsesiv compulsiva sau tulburare bipolara, ca si persoanele care se lupta cu anxietatea au de castigat din prezenta unui animal in vietile lor.

 

Cum alegi animalul de companie potrivit?

Inainte de a alege o anumita specie in defavoarea alteia trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte. E foarte trist sa optezi pentru un caine de care nu te poti ocupa, sau pentru un acvariu bine populat cand sotia ta este alergica la mancarea de pesti.

In primul rand trebuie sa te informezi din surse de incredere in legatura cu speciile care iti fac cu ochiul. Probabil ca cel mai usor e sa optezi pentru o resursa online; in limba romana, recomandam https://bunny.ro/ care are marele avantaj de a angrena o echipa intreaga de specialisti in domeniu.

Ia in considerare stilul vostru de viata si timpul pe care il petreceti acasa si pe care i-l puteti dedica. Gandeste-te la costurile asociate ingrijirii lui. Ia in calcul cat de mare va creste si cata nevoie de exercitiu are. Ce tip de habitat ii este necesar pentru a creste si trai sanatos? Cat de scumpa e asistenta veterinara? Ai voie sa tii un animal de companie in apartament? Exista copii mici in familie, sau persoane in varsta, sau cu sistemul imunitar compromis, care ar putea fi expuse in interactiunea cu un animal?

 

Dar tu, ce animal de companie ai sau intentionezi sa adopti?

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5