7 beneficii ale suplimentelor alimentare cu spirulină
-
View the full image
Foto: https://pixabay.com/photos/spirulina-alga-vegetable-proteins-1829077/
Despre spirulină, un tip de algă de culoare verde albăstrui, se spune că este un superaliment. Este unul dintre alimentele cele mai echilibrate, din punct de vedere nutrițional, având un conținut bogat de vitamine si minerale și nenumărate beneficii pentru sănătate. Datorită acestor proprietăți, spirulina a fost inclusă în componența multor suplimente alimentare și este recomandată atât persoanelor care țin un regim alimentar vegan, cât și celor care vor să își întărească sistemul imunitar.
Spirulina poate fi consumată ușor, sub formă de tablete, sau sub formă de pudră care se poate adăuga la smoothie-uri sau salate. În magazinele naturiste online, se găsește spirulina la preț avantajos, așa că poți încerca să faci o cură și să te bucuri de câteva dintre beneficiile ei pentru sănătate. Iată care sunt acestea:
-
Ajută la pierderea kilogramelor în plus
Dacă ai în plan să „pierzi câteva kilograme“, suplimentele cu spirulină te pot ajuta să consumi mai puține calorii, dar să menții un echilibru nutrițional. În acest fel, vei putea slăbi sănătos, fără să carențe de vitamine sau minerale. Adaugă pudră de spirulină la sucul pe care îl bei la micul dejun, pentru un plus de sațietate și vitamine. Astfel, vei putea lungi distanța dintre mese.
-
Susține sănătatea sistemului digestiv
Datorită texturii sale, spirulina este foarte ușor de digerat. În plus, mai multe studii au arătat că suplimentele cu spirulină pot susține sănătatea tractului intestinal, în special, la persoanele mai în vârstă. Intestinul subțire este populat cu milioane de bacterii cu rol foarte important, atât în buna funcționare a digestiei, cât și în menținerea imunității organismului. Spirulina ajută aceste bacterii să prolifereze.
-
Menține diabetul sub control
Diabetul zaharat este una dintre cele mai debilitante afecțiuni metabolice, fiind destul de greu de gestionat pentru suferinzi. În plus, complicațiile diabetului pot fi extrem de grave, dacă boala nu este ținută sub control. Spirulina poate ajuta pacienții cu diabet să controleze mai bine simptomele acestei afecțiuni. Un studiu din 2018 a arătat că spirulina poate scădea glicemia a jeune (pe nemâncate) la pacienții cu diabet. Alte studii au arătat că suplimentele cu spirulină pot scădea nivelul glucozei din sânge, în timp ce îl pot crește pe cel al insulinei.
-
Scade colesterolul
Colesterolul este un produs sangvin care se poate depune pe arterele de sânge, provocând îngroșarea pereților acestora. Acumulările de colesterol pe artere pot provoca infarct miocardic sau AVC. Suplimentele cu spirulină ar putea reduce nivelul de colesterol rău (LDL) din organism și crește nivelul de colesterol HDL, considerat colesterol bun pentru că protejează vasele de sânge de acțiunea colesterolului LDL.
Un studiu din 2013 a arătat că persoanele care au luat zilnic o doză de 1 gram de spirulină au avut niveluri de colesterol mai scăzute după trei luni.
-
Reduce hipertensiunea arterială
În strânsă legătură cu nivelul colesterolului din sânge este hipertensiunea arterială, care apare atunci când presiunea cu care este pompat sângele în vase este mai mare de 140 mm HG. Studiile au arătat că spirulina poate reduce hipertensiunea arterială, mai ales, în cazul persoanelor supraponderale.
-
Previne bolile de inimă
Hipercolesterolemia și hipertensiunea sunt principalii factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare, astfel că administrarea suplimentelor cu spirulină previne apariția acestor boli, prin controlul factorilor de risc. În plus, spirulina are efecte antiinflamatoare și antioxidante, ceea ce o face și mai utilă în prevenirea bolilor cardiovasculare.
-
Stimulează metabolismul
Spirulina crește rata metabolică. Acest lucru se traduce prin mai multă energie, o digestie mai ușoară și arderea mai multor calorii. Un metabolism mai activ înseamnă și pierdere în greutate, în cazul persoanelor supraponderale.
Datorită aportului mare de vitamine și nutrienți esențiali, spirulina este, pe bună dreptate, considerată un superaliment. Nenumăratele sale beneficii pentru sănătate o fac o alegere excelentă atunci când vrei să-ți crești imunitatea sau să previi anumite afecțiuni.
Citiţi şi:
- Dr. Dănuţ Cocoi: Despre colesterol (2)
- Prof. dr. Maria Pop: Dacă doriţi să reduceţi nivelul grasimilor din sânge administrarea de suplimente naturale şi mişcarea practicată cu regularitate vor contribui substanţial la acest lucru
- Prof. dr. Maria Pop: Totul despre colesterol
- Despre colesterol
- Dr. Dănuţ Cocoi, medic primar cardiolog, doctor în ştiinţe medicale: Hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori de risc cardiovascular!
Adaugă comentariu nou