7 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a accesa un credit pentru nevoi personale
Creditul pentru nevoi personale este o variantă de luat în calcul ori de câte ori îți trebuie de bani pentru rezolvarea anumitor probleme financiare. De la plata facturilor uzuale, urgențe medicale sau cheltuieli pentru nuntă și până la acoperirea costurilor de renovare a casei ori achitarea vacanței în străinătate, un astfel de împrumut se poate folosi în orice scop. Mai mult, în unele cazuri nici nu este necesar să justifici motivul accesării creditului. Totuși, sunt anumite lucruri importante pe care trebuie să le știi înainte de a solicita împrumutul:
1.Creditul poate fi oferit de bănci sau Instituții Financiare Nebancare
Un credit până la primirea salariului îți poate fi de ajutor dacă vrei să eviți un contract bancar, mai ales atunci când este vorba despre sume mici de bani. Deși unii oameni se gândesc inițial la bănci pentru un împrumut, există și numeroase Instituții Financiare Nebancare ce pun la dispoziția solicitanților credite pentru nevoie personale, chiar și cu dobânzi sau comisioane mai mici.
2.Există mai multe tipuri de împrumuturi pentru nevoi personale
După cum se poate înțelege și din denumirea creditului, există o ofertă largă de soluții financiare, pentru diverse nevoi personale. Astfel, persoanele care își doresc să acceseze un împrumut pot opta pentru credit auto, overdraft sau descoperit de cont, credit pentru studii, împrumut pentru scopuri medicale etc. Important este să alegi întotdeauna un împrumut care se adaptează cel mai bine situației tale particulare.
3.Trebuie să îndeplinești anumite criterii de eligibilitate
Ca în cazul oricărui alt împrumut, fie că alegi o instituție financiară bancară sau nebancară, trebuie să îndeplinești anumite cerințe. Condițiile diferă de la un creditor la altul, însă, pot face referire la vârstă, reședință, situația datoriilor curente și demonstrarea unui venit constant/lunar.
4.Este esențial să stabilești care sunt câștigurile tale nete
În calitate de potențial client, atunci când te adresezi unei instituții de credit trebuie să știi exact valoarea câștigurilor tale nete, respectiv banii pe care îi încasezi lunar. Prin urmare, dacă te bazezi pe eventuale prime, bonificații sau remunerații sezoniere ca să soliciți o sumă mai mare de bani, s-ar putea să nu te încadrezi în parametrii caracteristici împrumutului solicitat.
5.Gradul de îndatorare trebuie să fie cât mai mic
Ai grijă la calcule, astfel încât să fii mereu pregătit atunci când trebuie să plătești ratele. Chiar dacă unii creditori acceptă și un grad de îndatorare de până la 60% sau mai mult din câștigul lunar, acest lucru poate fi peste puterile tale. În general, perioada maximă de rambursare a creditelor pentru nevoi personale este de 5 ani, iar dacă vrei să te asiguri că vei fi stabil financiar pe toată perioada respectivă, ferește-te să te îndatorezi mai mult de 30-40% din veniturile lunare.
6.Ofertele de creditare necesită o analiză atentă
În primul rând este bine să iei în considerare mai multe oferte înainte de a accesa un credit. Apoi, verifică atent dobânda, comisioanele și taxele care trebuie achitate în fiecare lună, pe lângă rata stabilită la valoarea împrumutului. Analizează fiecare cost și clauzele din contractele de creditare pentru că orice detaliu poate face diferența între un împrumut cu grad ridicat de îndatorare și unul ușor de suportat.
7.Dobânda potrivită te poate proteja de fluctuațiile valutare
La accesarea împrumutului există posibilitatea de a alege o dobândă fixă, variabilă sau mixtă. Prima variantă este adecvată creditelor pe termen scurt pentru că ajută la evidența cheltuielilor lunare și oferă protecție în fața fluctuațiilor valutare. Dobânda variabilă se potrivește situației în care valoarea indicatorilor de referință din piață se diminuează, doar că poate apărea și o creștere a acestora pe parcursul perioadei de creditare. În ceea ce privește dobânda mixtă, aceasta reprezintă alegerea perfectă pentru cei care știu că pot rambursa creditul înainte de scadență.
Spre deosebire de creditele imobiliare, cele pentru nevoi personale sunt mai accesibile deoarece nu necesită avans sau giranți, documentația este simplificată, perioada de acordare mai mică, iar verificarea veniturilor se face automat. Însă, este vorba tot despre un împrumut, cu dobânzi, comisioane și grad de îndatorare, așa că ai grijă să acorzi atenție fiecărui amănunt înainte de semnarea contractului.
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/plata-avere-boga-ie-bunastare-4968652/
Citiţi şi:
- Creditul imobiliar: 6 sfaturi practice, pentru viitori proprietari
- Cum să obții un credit pentru firma ta?
- Flexibilitate financiară: Un ghid pentru a împrumuta în mod responsabil împrumuturi online
- Ce trebuie să știi înainte de a aplica pentru un credit de nevoi personale
- Predicții 2019 pentru piața monetară și piața de credite
Adaugă comentariu nou