Creditul imobiliar: 6 sfaturi practice, pentru viitori proprietari
-
View the full image
Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1560520653-9e0e4c89eb11?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1546&q=80
Achiziționarea unei locuințe poate reprezenta una dintre cele mai mari investiții financiare pe care le poate face o persoană de-a lungul vieții. Însă, prețurile ridicate ale proprietăților îi conduc pe oameni să apeleze la un credit imobiliar. Împrumuturile bancare sunt o opțiune excelentă pentru cei care au nevoie de o casă, dar nu-și permit să strângă pe cont propriu întreaga sumă necesară. Viitorii proprietari trebuie să se informeze temeinic despre ce presupune un credit imobiliar, de aceea, am pregătit câteva sfaturi pe care să le iei în considerare la contractarea unui împrumut bancar.
Rata lunară
Primul lucru pe care trebuie să-l iei în calcul dacă vrei să accesezi un credit imobiliar este rata lunară. Specialiștii susțin că valoarea acesteia nu trebuie să depășească 28-33% din venitul lunar. Asta deoarece viitorul proprietar trebuie să-și asigure cheltuielile lunare și costurile pentru situațiile neprevăzute, pe lângă rata propriu-zisă. La Credit Europe Bank poți să obții un calcul personalizat și toate informațiile referitoare la viitoarea ta rată, înainte de contractarea creditului. Astfel, vei avea siguranța că nu ajungi în imposibilitatea de a achita ratele.
Condițiile de eligibilitate
Oricine poate solicita un credit imobiliar, atâta timp cât poate dovedi că are resursele necesare pentru a rambursa la timp suma împrumutată . Un credit imobiliar se accesează pe o perioadă cuprinsă între 5 și 30 de ani. Împrumutul se acordă pentru construcția, renovarea sau achiziționarea unei proprietăți, însă instituția de creditare trebuie să evalueze bonitatea sau solvabilitatea solicitantului. Înainte de a demara procedurile pentru achiziționarea ori construirea unei case, este esențial să știi dacă ești eligibil pentru un credit imobiliar, dar și care este suma maximă pe care o poți accesa.
Moneda de exprimare a creditului
Dacă urmează să cumperi o locuință prin intermediul unui împrumut, ai în vedere ca moneda de calcul a datoriei să fie cea în care încasezi cea mai mare parte a veniturilor tale. În acest fel, nu-ți vei face griji cu privire la evoluția cursului valutar sau la alte lucruri care pot conduce la creșterea semnificativă a ratei lunare, poate chiar într-un interval scurt de timp.
Costul total al creditului imobiliar
Ia în considerare rata dobânzii, taxele și comisioanele aferente împrumutului. De departe cel mai important element este dobânda. Așadar, calculează dobânda lunară, însă trebuie să ai în vedere și restul costurilor solicitate de către instituția de creditare. De asemenea, la planificarea cheltuielilor ține cont de taxele notariale și impozitele, care trebuie achitate la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.
Perioada de creditare
Acest aspect este foarte important la accesarea unui credit imobiliar. Pe de o parte, cu cât împrumutul este solicitat pe o perioadă mai scurtă de timp, cu atât valoarea ratei va fi mai mare, însă dobânda datorată mai mică. În schimb, dacă perioada de creditare este mai lungă, suma plătită lunar va fi diminuată, dar crește dobânda pe care o vei achita pe parcursul creditului. De cealaltă parte, contează și vârstă la care accesezi creditul imobiliar, majoritatea instituțiilor bancare calculează împrumutul astfel încât clientul să aibă cel mult 65-70 de ani la finalizarea ratelor. Prin urmare, un aplicant de 40 de ani poate lua banii pe cel mult 30 de ani sau chiar și mai puțin de atât.
Ia în calcul avansul minim acceptat
De regulă, chiar dacă solicită un credit imobiliar, viitorul proprietar trebuie să fie și el pregătit cu o anumită sumă de bani pentru avans. Poate fi vorba de 5 până la 25% din prețul locuinței, în funcție de moneda creditului și condițiile companiei financiare de la care este solicitat împrumutul.
Dacă te-ai săturat să stai cu chirie și vrei să ai locuința ta, îndreaptă-ți atenția spre creditul imobiliar. Acesta reprezintă o opțiune excelentă și în cazul în care ai deja o casă, dar vrei să investești într-o nouă proprietate, dar și o variantă grozavă pentru situația în care te-ai decis să-ți construiești chiar tu un imobil.
Citiţi şi:
- La ce să fii atent când alegi un credit imobiliar
- 7 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a accesa un credit pentru nevoi personale
- Creditul online este mai avantajos decât cel bancar?
- Creditele de la bancă și IFN: argumente PRO și CONTRA
- Ce trebuie să știi înainte de a aplica pentru un credit de nevoi personale
Adaugă comentariu nou