La ce să fii atent când alegi un credit imobiliar
-
View the full image
FOTO: https://unsplash.com/photos/NpTbVOkkom8
Dacă îți dorești să achiziționezi o locuință și ai nevoie de un credit imobiliar, atunci ar trebui să cercetezi foarte bine piața, astfel încât să optezi pentru cea mai avantajoasă opțiune. Un împrumut ipotecar este o decizie importantă, așa că este necesar să iei în calcul mai mulți factori, înainte de a semna pentru un astfel de credit. Așa că iată câteva criterii de care ar trebui să ții cont!
Compară mai multe oferte de credit
Înainte de a alege un credit imobiliar, ar fi ideal să mergi la mai multe instituții bancare, pentru a afla care sunt ofertele lor. Cu siguranță îți dorești o dobândă cât mai avantajoasă, așa că pentru a obține un astfel de beneficiu, ar fi bine să cercetezi piața. De asemenea, acum există și diferite platforme online care te pot ajuta să compari anumite tipuri de credite ipotecare, în funcție de valoarea proprietății și a valoarea creditului. Totuși, atunci când compari creditele imobiliare, este esențial să urmărești DAE, care este dobânda anuală efectivă – aceasta reprezentând costul total al creditului, pentru întreaga durată de rambursare. Practic, un credit care are cea mai mică DAE, este cea mai bună opțiune.
Împrumută doar cât poți rambursa
Poate că îți dorești o locuință cu două etaje și o grădină imensă, însă, trebuie să te gândești foarte bine la nevoile tale, dar și la bugetul pe care îl ai. Este riscant să optezi pentru un împrumut mult prea mare, pe care să nu îl poți rambursa la timp. Așa că este important să îți calculezi cât mai atent bugetul și să te rezumi la o sumă potrivită, pe care să o poți rambursa fără probleme în perioada de timp stabilită.
Strânge un avans cât mai generos
Pentru creditele ipotecare, un avans pornește de la 15% și poate ajunge chiar și până la 40%, în funcție de tipul de credit de care ai nevoie – pentru construcție, achiziție sau pentru proiecte imobiliare rezidențiale. Dacă ai reușit să economisești o sumă mai mare pentru avans, acest lucru îți va aduce o serie de avantaje. Spre exemplu, banca va considera că ești un client serios și prudent, iar astfel îți va putea fixa o rată mai mică, pentru că vei împrumuta o sumă mai mică.
De asemenea, suma pe care o poți împrumuta se calculează și în funcție de nivelul veniturilor tale lunare, dar și de anumite caracteristici ale produselor de credite. Acum există și calculatoare online, care te pot ajuta să îți calculezi suma pe care o poți împrumuta, dar și rata aferentă. Însă, cel mai bine ar fi să discuți cu un specialist din domeniul bancar.
Alege un credit în moneda locală
Specialiștii recomandă de obicei creditele în lei, pentru că acestea sunt mult mai bine protejate de fluctuația cursului valutar.
Optează pentru o dobândă avantajoasă
Majoritatea băncilor oferă credite imobiliare cu dobândă fixă, dar și cu dobândă variabilă. Însă, există și opțiunea de credit cu dobândă fixă doar pe o anumită perioadă de timp, iar apoi variabilă.
În cazul în care optezi pentru un credit ipotecar, pe o perioadă mai lungă de timp, atunci ar fi bine să alegi o dobândă fixă, pentru a evita riscul de creștere al dobânzii. Astfel, având o dobândă fixă, rata va rămâne aceeași pe toată perioada creditului.
Analizează comisioanele de credit
Fiecare bancă are regulile ei, iar când vine vorba de comisioane, acestea diferă în funcție de creditul pentru care aplici. În general, pentru un credit imobiliar, comisioanele clasice sunt: cel pentru analiza de dosar, comisionul pentru administrarea de credit sau de cont curent, dobânda penalizatoare, comisionul unic pentru anumite servicii prestate la cererea clientului sau costurile aferente contractelor încheiate.
Dacă îți dorești o casă în afara Bucureștiului, poți opta pentru un pachet de creditare preferențial pentru achiziționarea unei locuințe în Dumbrava Vlăsiei. Astfel, îți vei putea cumpăra mult mai ușor casa visurilor tale și vei putea beneficia de un împrumut avantajos. Însă, în cazul în care vrei să vrei să achiziționezi un apartament la oraș, poți ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit, pentru a alege cel mai avantajos credit imobiliar.
Citiţi şi:
- Creditul imobiliar: 6 sfaturi practice, pentru viitori proprietari
- Cum sa alegi creditul rapid potrivit pentru tine?
- 7 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a accesa un credit pentru nevoi personale
- Creditele de la bancă și IFN: argumente PRO și CONTRA
- 8 documente necesare pentru obținerea unui credit imobiliar
Adaugă comentariu nou