8 noiembrie - Ziua Internaţională a Zonelor Urbane
8 noiembrie este Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor.
Dacă acum douăzeci şi ceva de ani existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori, New York şi Tokyo, astăzi sunt peste 20 de astfel de aglomerări umane.
De la o existenţă în mijlocul naturii, cu procurarea celor necesare traiului tot din natură, s-a ajuns la stadiul în care căutăm şi găsim din ce în ce mai greu locuri verzi şi nealterate.
Tocmai de aceea, este absolut necesar ca omul din mediul urban să găsească cheia pentru reconcilierea cu mediul, începând printr-o urbanizare mai precaută, bazată pe protecţia mediului.
Un climat în schimbare, poluarea extinsă pe largi suprafeţe, resursele naturale exploatate prea intensiv, specii în pericol de dispariţie, creşterea continuă a consumului de energie şi a cantităţii de deşeuri creează în plan local premizele unei dezvoltări urbane anarhice. Creşterea populaţiei duce la provocări colosale în managementul urban, provocări cum ar fi lipsa locuinţelor, infrastructura inadecvată, congestie şi o calitate a vieţii scăzute în mediul urban.
Primăria Bistriţa a pregătit în acest sens, două acţiuni educative tip ateliere de lucru, dedicate evenimentului ecologic internaţional ,,Ziua Zonelor Urbane”.
Miercuri, 7 noiembrie, 29 de elevi ai Liceului Tehnologic de Servicii însoţiţi de profesoara Constantina Răchita au avut prilejul să descopere într-un mod unic Cetatea Medievală a Bistriţei.
,,Atelierul s-a desfăşurat pe durata a trei ore şi a urmărit descoperirea centrului vechi într-un mod inedit. Activităţile au urmărit interacţionarea cu oamenii din comunitate, dar şi aflarea istoriei locale prin intermediul profesorului de istorie Vasile Duda. La baza activităţilor a stat jocul ca metodă didactică şi o serie de metode din educaţia non-formală”, ne-au comunicat organizatorii.
Joi, de la ora 12.00, la Centrul de Informare şi Educaţie Ecologică, cei 29 de elevi vor participa la atelierul ,,Realizarea Cetăţii Medievale prin culoare”.
,,După ce au descoperit străzile Liviu Rebreanu şi Dornei, elevii vor transfera informaţiile sub forma unei hărţi a centrului istoric. Ne dorim să vedem viziunea lor şi modul cum se raportează la Cetatea Medievală. Îi vom încuraja să se exprime liber şi intr-un mod cat mai creativ. La baza atelierului va sta metoda colajului”, ne-a declarat Victor Perdevară.
Cele două ateliere sunt coordonate de Victor Perdevară, animator socio-educativ în colaborare cu Direcţia de Integrare Europeană.
Citiţi şi:
- Evenimente ecologice marcate la Liceul Tehnologic Agricol din Bistriţa
- 1600 km pe bicicletă
- În premieră după secole, Rodna îmbracă straie medievale, în perioada 6 – 7 august 2022
- Porțile cetății medievale Rodna se deschid în 5-6 august
- Descoperă comorile ascunse ale Rodnei, împreună cu Străjerii Porții Transilvaniei!
Adaugă comentariu nou