95 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Sfinţii Trei Ierarhi din Bistriţa
Se împlinesc 95 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii Sfinţii Trei Ierarhi din Bistriţa, cunoscută mai ales sub denumirea de Catedrala de pe Odobescu. Acum, în prag de mare praznic prilejuit de hramul sfântului locaş de rugăciune, să rememorăm câteva date despre această bijuterie a cultului ortodox. Ctitorul bisericii a fost preotul, devenit din 1909 protopopul ortodox al Bistriţei, Grigore Pletosu, o personalitate importantă atât din domeniul bisericesc, cât şi din cel cultural.
Născut la Chintelnic (satul unde a slujit câţiva ani şi actualul preot paroh al Catedralei, Ioan Pintea), după studii strălucite de Teologie la Sibiu şi Filozofie la Leipzig şi Budapesta, se întoarce pe meleagurile natale spre a sluji comunitatea de aici. Să amintim că Grigore Pletosu a fost, la vremea respectivă, profesorul lui George Coşbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan şi al primului Patriarh al României, Miron Cristea.
Biserica a fost ridicată între anii 1927-1938 prin purtarea de grijă a preotului Victor Mureşianu (îngropat în curtea bisericii), sfinţirea fiind oficiată de Episcopul Nicolae Colan în 1941. Printre ctitorii bisericii se înscrie şi George Enescu care, în anul 1927, a susţinut la Bistriţa un concert de binefacere, iar toţi banii adunaţi au fost donaţi pentru edificarea bisericii.
Începând cu anii 1986, Biserica a fost supusă unui proces de modernizare. Astfel, a fost restaurată pictura interioară cu contribuţia credincioşilor, sub păstorirea preoţilor Victor Făgăraş, Ioan Bartoş şi Liviu Şugar, astfel că, în septembrie 1990, s-a aflat aici, în mijlocul enoriaşilor bistriţeni, vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu, care a resfinţit sfântul locaş.
Astăzi, Catedrala de pe Odobescu are două parohii. Sfântul Vasile cel Mare – preot Ştefan Borodi, şi Sfântul Ioan Gură de Aur – preot Ioan Pintea. De-a lungul celor aproape 100 de ani, în biserică au slujit 12 preoţi, adevărate modele pentru credincioşi.
Cine sunt ocrotitorii acestei Sfinte Biserici? Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gura de Aur au trăit în veacul de aur (secolul IV), toţi au avut mame creştine, au urmat studii strălucite teologice, au fost mari dascăli ai creştinătăţii, au legat o strânsă şi statornică prietenie, au compus scrieri impresionante despre preoţie, iar Vasile cel Mare a lăsat o „Magna Carta a vieţii duhovniceşti”. Cercetătorii vieţii celor trei ierarhi au spus că: Sfântul Vasile cel Mare ar fi „braţul care luminează”, Sfântul Ioan Gură de Aur „gura care vorbeşte”, iar Sfântul Grigorie Teologul „capul care cugetă”.
Mesajul duhovnicesc transmis de la amvonul bisericii prin predicile rostite de preoţii Ioan şi Ştefan ating, de fiecare dată, coarda sufletului enoriaşilor, acest mesaj este şi duce la sporirea credinţei. De fapt, subliniază Sfântul Apostol Pavel: „Credinţa este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos” (Romani 10,17). Venim la Biserică ca să ne bucurăm de cuvântul Evangheliei, rostit pe înţelesul tuturor, de cei doi preoţi care transmit cuvântul Evangheliei lui Hristos celor prezenţi duminici şi în sărbători la Biserică. Doi preoţi iubiţi şi respectaţi, apropiaţi de oameni, ei devenind ai tuturora. De la strană, vocea cântăreţului bisericesc Daniel Nemeti întregeşte slujirea duhovnicească plină de bogăţie. Să mai amintim de corul dirijat mulţi ani de arhidiaconul Cornel Pop care a fost, prin răspunsurile la Sfânta Liturghie, prin cântări şi pricesne, o prezenţă notabilă. Acum, răspunsurile la Sfânta Liturghie sunt date de un „Grup vocal”, o armonizare fericită de glasuri bine timbrate, frumos armonizate, sub coordonarea cântăreţului Daniel, ce are în gând chiar formarea unui cor care să-l continue pe precedentul.
Acum, de hramul Catedralei de pe Odobescu, să urăm preoţilor Ioan şi Ştefan pastoraţie îndelungată şi cu folos duhovnicesc, iar enoriaşilor ce poartă aceste nume sfinte numai sănătate, bucurii şi doriri de bine.
Comentarii
Pentru corectitudine, trebuie precizat că Biserica de pe Odobescu, avand hramul „Sfintii trei ierarhi” a fost primul edificiu construit în Bistriţa, pentru cultul ortodox. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1927, iar lucrările de constructie au fost finalizate in 1938.
Primul său slujitor a fost preotul protopop Grigore Pletosu, profesorul de limba şi literatura română al poetului George Coşbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan şi al Patriarhului României, Miron Cristea. In “Catedrala Ortodoxa” cum mai este denumită biserica de pe str. Odobescu a functionat inainte de 1989 Protopopiatul ortodox din Bistrita. Nu intâmplator acolo se afla si mormântul lui Grigore Pletosu, primul protopop ortodox al Bistritei.
Cat priveste "Biserica de la Coroana", cel mai vechi locas de cult din Bistrita, trebuie stiut ca aceasta a facut parte din ansamblul manastiresc al minorintilor. In 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul de cult a fost preluat de către ortodocşi, iar in vechiul ansamblu manastiresc a functionat o buna perioada de timp Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsii au pus stapanire si pe cladirile manastiresti unde si-au instalat protopopiatul, sfidand cu nonsalanta dreptul la proprietate a unei biserici romanesti .
In fiecare an, pe data de 30 ianuarie, sunt prăznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz (Teologul) si Ioan Hrisostom (Gură de Aur). Această sărbătoare semnifică unitatea crestinilor. Sfintii Trei Ierarhi au trăit la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul celui următor şi au avut o contribuţie importantă la teologia creştină, fiind numiţi „Protectori ai învăţământului teologic”.
După multi ani de dispute intre comunitătile crestine, pe tema – cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi, s-a hotărât in urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, in timpul impăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), ca 30 ianuarie să fie ziua de cinstire comuna a celor trei ierarhi.
Cei trei sunt sărbătoriți și individual: Vasile cel Mare- pe 1 ianuarie , Grigorie Teologul- pe 25 ianuarie și Ioan Gură de Aur- pe 13 noiembrie si 27 ianuarie .
-Sf. Vasile cel Mare (330-379) este considerat unul dintre fondatorii Ortodoxiei Niceene, care a fundamentat conceptul despre Sfânta Treime.
-Grigorie Teologul (330-390) s-a opus „arianismului”, sustinând natura divină si umană a lui Isus Hristos (Om si Dumnezeu).
-Ioan Gură de Aur (344-407) A fost unul dintre marii părinti ai lumii creștine, considerat sfânt deopotrivă în Biserica Răsăriteană și în Biserica Apuseană.
Pentru a recunoaste valoarea teologica a Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, acestia au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume.
La noi in tară numeroase biserici poartă hramul „Sfintii Trei Ierarhi”. Intre acestea se numără si Biserica „Sfintii Trei Ierarhi” din Bistrita.
Adaugă comentariu nou