Acordarea de despăgubiri pentru suprafeţele de pădure din ariile protejate şi extinderea reţelelor de gaz, priorităţi ALDE

 Preşedintele ALDE B-N, Ioan Moniţa,  a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă,  că susţinerea Guvernului Orban nu este necondiţionată, iar ALDE nu va aplauda greşelile miniştrilor. Potrivit acestuia, bugetul pentru anul 2020 reprezintă o prioritate, iar aceasta ar trebui să satisfacă nevoile tuturor categoriilor sociale, dar să fie unul axat pe investiţii.

          „Vom trimite din teritoriu câteva solicitări importante care vor fi incluse în bugetul pentru anul 2020. Nu vă ascund şi ştiţi şi dumneavoastră că una din dorinţele mele de peste 15 ani este aceea referitoare la despăgubiri pentru suprafeţele din Parcul Naţional Munţii Rodnei. Cu siguranţă, voi propune şi voi transmite la Bucureşti, în urma discuţiei cu silvicultorii, cu şeful de Ocol de la Romuli, care lucrează la documentaţie şi sper ca din 2020 să primim acele despăgubiri care ni se cuvin. Nu e vorba doar de comuna Romuli, ci de peste 20 UAT-uri care au proprietăţi în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Acest parc s-a constituit în anul 2000 şi de 20 de ani avem doar obligaţii şi drepturi nu avem absolut deloc. Sunt optimist că vom rezolva, începând cu 2020, această problemă, mai ales că din calculele preliminare făcute nu este vorba de o sumă enormă ci de 21-22 milioane euro, la nivel naţional, care vizează toate parcurile naţionale din România. Parcul Naţional Munţii Rodnei are o specificitate pentru că în proporţie de 96% este constituit pe teritoriul UAT-urilor şi peste 70% din aceste sume se vor îndrepta către PNMR, speţă către judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş", a explicat Ioan Moniţa.

          O altă prioritate o constituie finanţarea extinderii reţelelor de gaze naturale, un proiect lansat de fostul ministru al Economiei, Toma Petcu. „Vinerea viitoare (n.n. – 13 decembrie) avem o întâlnire cu toţi colegii primari şi cu domnul senator şi toţi din conducerea ALDE B-N, în care vom discuta toate aceste aspecte. Priorităţile pe care le-am discutat sper să primească înţelegere şi finanţare. Problema gazului este una foarte serioasă şi care trebuie tratată cu maximă atenţie. Este iniţiativa ALDE. Rezervele de gaz din Marea Neagră ar asigura necesarul României pentru 30-40 de ani şi e păcat să nu dezvoltăm magistrale şi să alimentăm fiecare localitate, la fel ca reţeaua energetică. S-ar reduce şi presiunea de pe păduri", a explicat Ioan Moniţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5