Drum ilegal construit într-o rezervaţie naturală
-
View the full image
Prefectul Ioan Szilagyi
-
View the full image
Primarul Ioan Moniţa
La începutul lunii, Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei constată două drumuri ilegale construite pe raza parcului, fără nici un aviz, cel mai probabil realizate cu ajutorul unui buldozer. Unul dintre drumuri trece chiar prin zona de cercetare ştiinţifică a Rezervaţiei, suprafaţă strict protejată în care este interzisă orice activitate, cu atât mai puţin realizarea unui drum de acces. Zona cea mai grav afectată este zona care face legătura între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Suspectată de distrugerile din Parcul Naţional Munţii Rodnei este şi primăria Romuli, care potrivit Administraţiei Parcului, a intervenit cu lucrări de reabilitare pe o porţiune de 600 de metri de drum, intrând astfel în zona de tampon a parcului.
„Trebuia ca cei din primăria Romuli să ceară un aviz de la noi, pentru reabilitarea acelei porţiuni de drum. În data de 1 octombrie, am descoperit existenţa celor două drumuri ilegale , iar în data de 3, şeful de pază în acea zonă s-a dus la faţa locului şi a constatat fapta. În cadrul parcului, 12 rangeri asigură paza, patru în partea de nord şi opt în partea de sud. Nu ai cum să fii peste tot. Nu există parc naţional, unde să fie un ranger tot timpul”, a precizat directorul Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca. De cealaltă parte, primarul comunei Romului, Ioan Moniţa, consideră că autorităţile locale nu au nicio parte de vină, deoarece în certificatul de urbanism necesar lucrărilor de reabilitare a drumului forestier Strâmba nu era prevăzut şi obţinerea unui aviz din partea Parcului Naţional Munţii Rodnei. „Aflăm acum că ar fi fost nevoie pe o porţiune de 600 de metri de un aviz din partea Parcului Naţional Munţii Rodnei.
Când ne-am apucat de reabilitarea drumui forestier Strâmba, prin programul Sapard, în certificatul de urbanism am avut toate avizele de la Consiliul Judeţean, Agenţia de Protecţie a Mediului, abia apoi ne-am apucat de lucrări. Ceea ce se întâmplă în ultimii ani e mai rău ca în comunism, care au confiscat ceva, dar nu au mai cerut înapoi”, a adăugat Moniţa. Primăria din Romuli administrează o suprafaţă de peste 300 de hectare din Parc, pentru care alocă anual 300 de milioane de lei vechi pentru pază.
Prefectul, Ioan Szilagyi a cerut să fie luate toate măsurile pentru a fi găsiţi vinovaţii. „Porţiunea acea de 600 de metri a fost făcută ilegal prin fonduri Sapard. Buldozerul a trecut prin Romuli. Nu voi lăsa lucrurile aşa, şi în acest sens am făcut o plângere la Inspectoratul General de Poliţie”, a afirmat Szilagyi.
Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Ioan Borş, a declarat că s-au făcut deplasări în teren, în urma cărora s-a constatat că într-adevăr cei 600 de metri aparţin Parcului Naţional Munţii Rodnei. „Pentru acest fapt, cineva va fi sancţionat, iar Garda de Mediu va impune măsuri de restricţie la intrarea în parc”, a completat Ioan Borş.
Potrivit directoarei Administraţiei Parcului Naţional, Doina Jauca, cel mai probabil cele două drumuri au fost făcute de braconieri, în încercarea de a ajunge cât mai repede şi mai uşor la locurile unde locuiesc caprele negre. În judeţul Maramureş, Inspectoratul de poliţie a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Judeţean un dosar penal privitor la distrugerile din Parcul Naţional Munţii Rodnei. În judeţul nostru, toată lumea se disculpă. „Te trezeşti să fii cercetat penal. Nimeni din comuna Romuli nu are nicio vină. Solicit ministrului David să facă o anchetă”, a concluzionat primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa.
Citiţi şi:
- Primarul Ioan Moniţa: Dacă nu primim despăgubirile cuvenite, ieşim din Parcul Naţional Munţii Rodnei
- Ioan Moniţa, primar comuna Romuli: Sperăm să facem din comuna Romuli, o atracţie turistică, chiar o staţiune
- Acordarea de despăgubiri pentru suprafeţele de pădure din ariile protejate şi extinderea reţelelor de gaz, priorităţi ALDE
- Ioan Moniţa: O să mă implic personal în ducerea la bun sfârşit al proiectului "Turist în Ţara Năsăudului”
- Un nou drum construit ilegal în Parcul Naţional Munţii Rodnei
Adaugă comentariu nou