Ioan Moniţa, primar comuna Romuli: Sperăm să facem din comuna Romuli, o atracţie turistică, chiar o staţiune

Primarul comunei Romuli are planuri mari în 2014. Edilul localităţii vrea să dezvolte sectorul de turism montan. Tocmai ce a semnat zilele trecute contractul de finanţare pentru un proiect frumos, după cum însuşi susţine, un proiect de amenajare a trei trasee turistice – Turist în Ţara Năsăudului.

Situată  la limita nordică a judeţului Bistriţa-Năsăud, la graniţa cu judeţul Maramureş, comuna Romuli ar putea deveni una dintre staţiunile turistice ale judeţului nostru.

,,Până acolo, mai e drum lung, dar încetul cu încetul vom începe să dezvoltăm turismul”, ne precizează edilul Ioan Moniţa. Din păcate, chiar dacă are un potenţial uriaş, nu dispune aproape deloc de infrastructura unei staţiuni turistice. Acesta este şi motivul pentru care primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa, şi-a propus ca, începând din acest an, atenţia administraţiei locale să se îndrepte şi către dezvoltarea zonei.

Sunt şi eu turist, pescar, vânător

Ioan Moniţa, primar comuna Romuli: Mă bucur că zilele trecute am semnat contractul de finanţare pentru proiectul ,,Turist în Ţara Năsăudului” de 110.000 de euro. Un proiect frumos pe care l-am depus prin intermediul Grupului de Acţiune Locală Ţara Năsăudului.

Proiectul presupune amenajarea a trei trasee turistice către principalele obiective ale comunei Romuli şi include chituri de montaj pentru turiştii care vor dori să ia masă în natură, să se relaxeze, amenajarea de panouri publicitare cu principalele trasee, plus că în fiecare comună din cadrului Grupului de Acţiune Locală Ţara Năsăudului va fi montat un info chioşc. Aici, orice cetăţean care are minime cunoştinţe de operare a unui calculator va putea să se informeze asupra obiectivelor turistice din judeţul nostru.

Dacă vorbim de trasee turistice avem, de exemplu, Masa lui Pintea, unde se opreau haiducii pe vremuri, pe unul dintre cele mai înalte vârfuri din comuna Romuli, la o altitudine de 1.750 de metri. Aici se vor amenaja trei trasee turistice, pornind pe Valea Strâmbă, pe Repedea şi pe Fundoaia din Dealul Ştefăniţei. Se suprapun şi peste traseele principale spre Pietrosul, Parcul Naţional Munţii Rodnei. Practic, le facem un serviciu şi celor de la Parcul Naţional Munţii Rodnei prin amenajarea acestor trasee speciale.

O să mă implic personal în ducerea la bun sfârşit al acestui proiect. Sunt şi eu turist, pescar, vânător. Sper ca la finalul verii, undeva prin august-septembrie să fie gata amenajate aceste trasee turistice.

Tot în comuna Romului, undeva în vară, vor fi finalizate lucrările la Centrul de Informare şi Promovare Turistică, situat în vecinătatea Primăriei.

,,Suntem în plină execuţie cu lucrările la Centrul de Informare şi Promovare Turistică pe Măsura 313. În vară preconizăm să finalizăm lucrările, să îl dăm practic în folosinţă. Va fi un lucru extraordinar, completându-se cu proiectul Turist în Ţara Năsăudului. Începem încetul cu încetul să dezvoltăm turismul în comuna Romuli. Mai sunt depuse trei proiecte pentru pensiuni agro-turistice pe privat, tot prin intermediul GAL Ţara Năsăudului. La acest capitol suntem deficitari. Nu avem pensiuni şi agro-pensiuni în zonă. Va fi o deschidere de drum în acest sens. Sperăm să facem din comuna Romuli, o atracţie turistică, chiar o staţiune. Bun, până acolo, mai e drum lung, dar pe viitor ne-am gândit şi la investiţii de o anvergură mai mare, cum ar fi o pârtie de schi”, ne declară primarul Ioan Moniţa.

Lumea se poate distra şi la piscină

În comuna Romuli putem găsi şi un complex sportiv cu teren multifunţional de tenis, handbal, volei, dotat cu vestiare şi un bazin de înot.

,,Vrem ca lumea să se poată distra la Romuli. Anul viitor, vom face tot ce vom putea pentru ca piscina să fie acoperită aşa încât să poată fi utilizată şi în sezonul rece”, ne spune primarul Ioan Moniţa

Un parc pentru copii, bunici, părinţi

Ioan Moniţa, primar comuna Romuli: Tot prin intermediul GAL Ţara Năsăudului mai avem depus un proiect de amenajare a unui parc pentru copii, cu băncuţe, topogane, mă refer la acel spaţiu din faţa şcolii şi grădiniţei, să se poată bucura şi copiii noştri, părinţii şi bunicii.

 

O comună mic, cu suflet mare

Turismul are nevoie de infrastructură. Alte proiecte majore pentru comună sunt reabilitarea drumurilor forestiere şi regularizarea râurilor necadastrate.

,,În ultimii 5-6 ani, bugetul comunei Romuli se bazează în proporţie de peste 90% pe fonduri europene. Am accesat cam tot ce s-a putut accesa, în perioada aceasta, 2007- 2013, mă refer aici la fonduri din sectorul public, începând de la apă,canalizare, în speţă proiecte pe Măsura 322, drumuri, grădiniţe, cămin cultural.

Suntem în curs de finalizare, practic lucrările sunt finalizate, urmând să depunem ultima tranşă pe Măsura 125 B de reabilitare drumuri forestiere.

Am avut 18, 5 km de drumuri forestiere pe care le-am reabilitat pe această măsură, fiind practic cel mai mare proiect din judeţ.

Suntem la stadiul de evaluare a ofertelor privind acele construcţii de protecţie împotriva inundaţiilor. Sperăm ca undeva în mai-iunie să putem emite ordinul de începere a lucrărilor, ca până în toamnă să le şi putem finaliza. Este vorba de o investiţie de 1,5 milioane de euro, finanţare integral europeană.

Este un proiect major prin care regularizăm râurile necadastrate de pe raza comunei Romuli, acele văi, acei torenţi care fac probleme când sunt ploi masive. Dacă toate lucrurile decurg conform proiectului, undeva spre toamnă,vor fi finalizate lucrările”, ne precizează primarul comunei Romuli Ioan Moniţa.

El a mai afirmat că accesarea fondurilor europene reprezintă singura şansă de dezvoltare a localităţii. ,,O comună mică cu suflet mare”, subliniază primarul comunei Romuli Ioan Moniţa.

Activitatea specifică zonei este exploatarea şi prelucrarea primară a lemnului, agricultura prin cultura plantelor şi creşterea animalelor, precum şi comerţul cu produse agricole.

Romuli , Strâmba - denumirea veche, (în maghiară Romoly) este un sat în judeţul judeţul Bistriţa-Năsăud, Transilvania, România. Este reşedinţa comunei Romuli.Localitatea Romuli se află situată la limita nordică a judeţului Bistriţa Năsăud, graniţă cu judeţul Maramureş, la o distanţă de 15 km sud faţă de localitatea Săcel, Maramureş şi 17 km nord faţă de satul Telciu, din judeţul Bistriţa-Năsăud, între Munţii Pietrosu, Rodnei şi Munţii Ţibleş.

Obiective de interes turistic în comuna Romuli:

Rezervaţia naturală Zăvoaiele Borcutului;

Parcul Naţional Munţii Rodnei;

Tăul Muced;

Pasul Şetref;

Centrul de cioplit şi de sculpturi în lemn şi de confecţionare a uneltelor;

Traseul turistic Drumul Verde.

.............................

 

Citiţi ediţia print

Comentarii

21/02/14 16:05
Alina Tihauan (...

Suna frumos! Dar...mai sunt brazi pe aceste trasee turistice?!?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5