Primarul Ioan Moniţa (Romuli): Centrul de informare turistică, un prim pas în dezvoltarea turismului montan

Autorităţile locale din Romuli au recepţionat astăzi, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a reprezentanţilor constructorului, proiectantului, dirigentelui de şantier, lucrările  de edificare a Centrului de informare turistică. Este vorba despre un proiect european finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pe Măsura 313, în valoare de aproximativ 100.000 euro.Turiştii care intră în judeţul nostru dinspre Maramureş sunt invitaţi să treacă pragul „casei” din vecinătatea Primăriei Romuli pentru a afla oportunităţile turistice pe care le oferă zona.

         „Inaugurăm un obiectiv important pentru comuna Romuli, şi anume Centrul de informare turistică. Este un prim pas într-un proces în care noi, comuna Romuli, Primăria împreună cu Consiliul Local, ne dorim să punem bazele unui turism montan.

         Acest proiect se suprapune peste un alt proiect pe care îl avem în derulare  -  Turist în Ţara Năsăudului (n.n. – care presupune inclusiv amenajarea unor trasee montane) – tot un proiect din fonduri europene, care se va finaliza în această vară. Eu consider că aici, la Romuli, avem ce să vă arătăm, suntem o comună din zona de munte. Comuna Romuli este poarta de intrare în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Suntem la limita de judeţ, practic, limita Regimentului de graniţă a fost aici, la Romuli”, a precizat edilul comunei, Ioan Moniţa.

         Acesta a menţionat că mai sunt şi alte proiecte pe care administraţia locală le-a gândit pentru perioada următoare, inclusiv amenajarea de trasee pentru biciclete şi ATV-uri, scopul declarat fiind dezvoltarea turismului.

         „Am început destul de bine, iar în acest sens am făcut investiţiile în infrastructura de bază, astfel că 95% din comuna Romuli este racordată la apă şi la canalizare, drumurile forestiere sunt puse la punct şi ca o garanţie că Drumul Naţional 17 C va fi modernizat îl avem pe preşedintele Consiliului Judeţean lângă noi”, a adăugat primarul Moniţa.

         Una peste alta, Centrul de informare turistică, cu cei doi angajaţi,  va trebui să-şi demonstreze funcţionalitatea, a menţionat edilul comunei Romuli, să nu fie doar o simplă construcţie, “uitată de Dumnezeu”, angajamentele făcute la semnarea contractului de finanţare trebuind respectate.

 

Preşedintele CJ, Radu Moldovan: Administraţia comunei Romuli este un exemplu de urmat

         Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a ţinut să puncteze performanţele administraţiei locale din această comună, pentru faptul că nu a ratat nicio oportunitate de finanţare, fie că a fost vorba de fonduri europene, fie de cele guvernamentale.

         “Sunt bucuros că déjà, în prima jumătate a anului, este al doilea eveniment important, după recepţia finală a lucrărilor executate în proiectul pe Măsura 322, suntem la recepţia la terminarea lucrărilor a unui proiect important şi justificat. Am mai văzut centre de informare   turistică, pe alocuri, care nu-şi au rostul, nu prea au ce informa. (…)

         Administraţia din comuna Romuli este un exemplu de urmat. Primarul, împreună cu toată echipa lui, nu cred că au ratat nicio oportunitate pentru a dezvolta comuna Romuli.

Cred că premiul oferit comunei Romuli spune tot - Cea mai performantă administraţie din România din punct de vedere al modului în care au fost scrise proiectele, au fost gestionate şi implementate.  Sunt mândru că o administraţie din judeţul Bistriţa-Năsăud a reuşit să obţină acest premiu. Îl felicit pe domnul primar, pe domnul secreat şi Consiliul Local care îi este alături.

E un model de a face administraţie, iar procentele cu care primarul a câştigat ultimele scrutinuri reflect cât de implicat este în viaţa comunităţii. Sunt şi alţi primari performanţi în judeţul Bistriţa-Năsăud, dar    Moniţa e printre premianţi, pentru că a îmbinat fondurile europene cu fondurile guvernamentale”, a declarat preşedintele Moldovan.

Potrivit acestuia, singurul deziderat rămâne reabilitatea DN 17 C, proiect care acum se află în stadiul elaborării documentaţiei tehnice, echipele care fac măsurătorile fiind chiar în zona comunei Romuli. Radu Moldovan a spus că atât reabilitarea DN 17 C, cât şi a DN 17 D (prin Pasul Rotunda) au fost incluse în Master Planul de Transport, cele două drumuri naţionale fiind “vitale pentru judeţul Bistriţa-Năsăud”.

         În context, şeful administraţiei judeţene a menţionat că pe viitor este de dorit interconectarea acestui centru de informare turistică de la Romuli cu unul judeţean. De asemenea, acesta şi-a manifestat deschiderea către orice autoritate locală pentru promovarea unor parteneriate care să contribuie la obţinerea unor finanţări europene.

         Comunitatea din Romuli este una închegată, care ştie ce vrea, astfel că administraţiei comunei îi este mai uşor de realizat proiectele, a mai spus preşedintele Radu Moldovan.

*** 

         La eveniment a participat şi un fiu al satului stabilit de ani buni în SUA, Dorel Bulz, care, revenit după 5 ani pe plaiurile natale a remarcat “transformarea pozitivă a localităţii”.  

*** 

Ziua de sărbătoare a comunei Romuli se încheie  la Căminul Cultural, tineri şi bătrâni, îmbrăcaţi în straie populare, fiind aşteptaţi să se prindă în Hora Someşană.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5