La Romuli, peste 90% din investiţii sunt susţinute din fonduri europene! Ioan Moniţa: Pregătim noi studii pentru liniile de finanţare care vor fi lansate

Bugetul de venituri şi cheltuieli al comunei Romuli a fost adoptat şi, ca în fiecare an, ponderea cea mai mare a investiţiilor este deţinută de finanţările din fonduri europene.

Astfel, în execuţie sunt proiecte de modernizare a drumurilor forestiere (două proiecte reabilitare + construcţii noi), cu fonduri europene, cu o valoare cumulată de 3 milioane euro;  construcţia unei capele mortuare – 120.000 euro şi asfaltare strada Fundoaia, str. Dealu Ştefăniţei – 135.000 euro. De asemenea, a fost finalizat un proiect de modernizare a drumurilor comunale (20 uliţe şi drumuri comunale), cu o valoare de 1 milion euro.

Mai mult, este în derulare proiectul de realizare a cadastrului general al comunei Romuli, cu o finanţare de 210.000 euro. „Documentele sunt în verificare la OCPI Bistriţa-Năsăud. S-au cerut nişte informaţii suplimentare, au fost făcute completări. Sperăm ca după sărbătorile pascale să putem afişa aceste documentaţii”, ne-a explicat primarul Ioan Moniţa. Potrivit edişului comunei, este vorba despre înregistrarea sistematică a circa 7000 de imobile de pe o suprafaţă – intravilan şi extravilan – de 10.000 hectare.

         „Sperăm să putem duce la bun sfârşit acest proiect. Era o lucrare absolut necesară. Proiectele europene, pentru a putea fi accesate, sunt legate de natura proprietăţii. În perioada următoare, şi subvenţiile care se acordă pe suprafaţă vor fi legate de intabulare”, a explicat primarul Ioan Moniţa.

         De altfel, la Romuli nu a fost făcută o lucrare de cadastru general de peste un secol. Practic, în 1913, austro-ungarii au demarat măsurătorile, dar nu au fost duse la bun sfârşit pentru că a venit războiul.

Alte două proiecte au fost depuse la ministerele de resort, în vederea obţinerii finanţării, şi anume alimentarea cu gaz a comunei Romuli și satului Dealu Ștefăniței şi modernizarea iluminatului public.

De asemenea, sunt în pregătire noi documentaţii, pentru eventualele linii de finanţare care vor fi deschise prin fonduri europene sau Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

         Pe lângă modernizarea infrastructurii de bază, administraţia locală îşi propune şi promovarea turismului montan – construcția unei pârtii de schi; amenajarea unor trasee montane pentru biciclete, ATV, motocross etc; promovarea parteneriatelor publice- private cu scopul construirii de pensiuni, cabane, locuri de camping și spații de cazare; preluarea fondului piscicol și de vânătoare, realizarea de investiții ce constau în amenajarea de cascade și popularea apelor de munte cu puiet în vederea practicării pescuitului sportiv; în domeniul vânătorii, menținerea efectivelor optime de vânat pentru a evita pagubele produse sectorului zootehnic și agricol; crearea unor locuri de muncă prin investiții în prelucrarea superioară a produselor lemnoase și a produselor accesorii fondului forestier (ciuperci, fructe de pădure, plante aromatice și medicinale etc). 
 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5