ACTIVITATEA ASOCIAȚIUNII ASTRA PRINTRE PREOCUPĂRILE DE STUDIU ALE UNIVERSITĂŢII PONTIFICALE ANGELICUM DIN ROMA
Începând cu anul 2018, părintele dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu, membru al Asociațiunii ASTRA, Despărțământul „Vasile Moga” Sebeș, este beneficiarul unei burse de studiu, acordată de Universitatea Pontificală „Sfântul Toma de Aquino” Angelicum din Roma (cea mai veche universitate dintre cele care alcătuiesc astăzi sistemul de învățământ superior pontifical), grație căreia studiază ştiinţele sociale. Alături de programul masteral pe care îl urmează (unde are în pregătire o teză dedicată ideilor lui Nichifor Crainic şi relevanţei lor pentru spaţiul politic) şi de cel doctoral pe care l-a început de curând, părintele Maxim (Iuliu-Marius) Morariu a beneficiat și de o finanţare pentru a urma un curs post-universitar, intitulat „Master Terzo Settore”, organizat de către aceeași universitate, în parteneriat cu Fundaţia „Adjuvantes” din capitala Italiei.
Programul de studii post-universitare, desfăşurat pe durata anului universitar 2018-2019, a presupus cursuri săptămânale dedicate managementului şi activităţii O. N. G.-urilor, predate de specialişti din diferite domenii. Astfel, părintele Morariu a urmat cursuri dedicate eticii activităţii în sistemul organizaţiilor non-guvernamentale, managementului unei organizaţii, aspectele fiscale şi economice ce vizează munca din cadrul organizaţiilor de acest fel, analiza S. W. O. T., accesarea de resurse prin intermediul unor finanţări nerambursabile, comunicarea socială sau fund-raising. Printre profesorii acestui program s-au numărat Helen Alford, jurnalistul Girolamo Rossi, Antonio Fraccaroli sau Francesca Zagni, personalităţi reprezentative ale mediului științific italian, cu o bogată experienţă academică şi practică. Fiecare curs s-a desfășurat în sistem modular şi a fost urmat de un examen scris, la finalul acestora fiecare student fiind obligat să elaboreze o disertație de aproximativ 50.000-100.000 de caractere, pe o temă la alegere.
Părintele Maxim (Iuliu-Marius) Morariu, unul dintre tinerii membri ai Asociațiunii ASTRA, a ales să prezinte în cadrul disertaţiei un potenţial proiect de fund-raising ce vizează Despărţământul ASTRA „Vasile Moga” Sebeș, al cărui secretar științific este. Lucrarea a presupus o prezentare detaliată a asociației, istoricului și realizărilor ei, urmată de dezvoltarea unei potenţiale strategii de fund-raising ce ar putea contribui pe viitor la îmbunătăţirea activităţilor desfăşurate de către Despărţământul ASTRA „Vasile Moga” Sebeș, în vederea încurajării tinerilor înspre apropierea de carte și universul lecturii. Teza părintelui Morariu, redactată în limba engleză, a fost dezbătută cu interes de către comisia examinatoare şi apreciată cu calificativul maxim. În plus, după cum mărturiseşte autorul acesteia, profesorii universităţii pontificale s-au arătat interesați de istoricul și activitatea Asociațiunii ASTRA, cea mai veche asociație culturală românească, precum și de activitatea derulată de unul dintre cele mai tinere și dinamice filiale, Despărțământul ASTRA „Vasile Moga” Sebeș (care a asumat atât recuperarea trecutului, prin anuarul „Astra Sabesiensis”, singurul anuar științific al Asociațiunii ASTRA și colecția „Personalități marcante ale Sebeșului”, cât și orientarea spre dezvoltarea unor proiecte culturale și atragerea tinerilor în structurile asociațiunii).
Scriitor cunoscut peisajului cultural și științific național și internațional, părintele Maxim (Iuliu-Marius) Morariu este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi al Facultății de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, studii încununate de obținerea titlului de doctor în teologie în toamna anului 2019. În completarea acestor studii, părintele Morariu a urmat o serie de programe de perfecționare și stagii de cercetare la Graz, Geneva, Belgrad, Kosice şi Roma. Este autorul, coordonatorul sau editorul a 26 de volume de teologie şi istorie şi a peste 300 de studii şi articole publicate în periodice din ţară şi străinătate, relevanța operei științifice fiind ilustrată de cele peste 100 de citări. În plus, acesta realizează emisiuni pentru Radio „Renaşterea” Cluj-Napoca, Radio „Someş” Bistrița şi Radio „Trinitas” București şi este cercetător asociat al Universităţii din Pretoria (Africa de Sud) și al Institutului de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocşan” Cluj-Napoca, secretar al Centrului de Cercetări „Ioan Lupaş” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca şi secretar ştiinţific al Despărţământului ASTRA „Vasile Moga” Sebeș. Ctitor de revistă, părintele Morariu este fondatorul periodicului „Astra Salvensis” de la Salva şi membru în comitetele de redacţie a peste zece reviste, printre care şi anuarul „Astra Sabesiensis”.
Felicităm strădania și preocuparea părintelui Maxim (Iuliu-Marius) Morariu de promovare a activității Asociațiunii ASTRA și a Despărțământului ASTRA „Vasile Moga” Sebeș, îi urăm mult succes în continuare, cu speranța că modelul domniei sale va fi urmat și de alți reprezentanți ai tinerelor generații.
Drd. Mihai-Octavian Groza
Președintele Despărțământului ASTRA „Vasile Moga” Sebeș
Citiţi şi:
- În luna decembrie, rata şomajului în Bistriţa – Năsăud era de 2,58%!
- Avertisment pentru un pescar prins fără permis, pe Someş!
- Un market angajează
- O adevarata provocare pentru rudele defunctului – serviciile de repatriere decedati
- “Construirea și dotarea a 3 case de tip familial și unui centru de zi în Cartierul Podirei, Orașul Beclean"
Adaugă comentariu nou