Activități reușite prin proiectul "De la cauze la efecte, prevenind riscul de abandon școlar la Școala Gimnazială Șieuț"

Raportare semestrială iunie 2024

Schema de Granturi: Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar

Beneficiar: Școala Gimnazială Șieuț

Titlul proiectului: „DE LA CAUZE LA EFECTE prevenind riscul de abandon scolar la Școala Gimnazială Șieuț”

Contract de finanțare nr. F-PNRAS-1-2022-3193/27.09.2022

Școala Gimnazială Șieuț, în calitate de beneficiar al proiectului  “De la cauze la efecte, prevenind riscul de abandon școlar la Școala Gimnazială Șieuț“, având CODUL: F-PNRAS-1-2022-3193, a desfășurat toate activitățile cuprinse în graficul actualizat, în limita bugetului de venituri și cheltuieli aprobat pentru anul financiar 2024. Astfel,  la Școala Gimnazială Șieuț, seria de activități extrașcolare a continuat cu vizita la mormântul lui Mihai Viteazul de la Câmpia Turzii și la mănăstirea închinata voievodului, apoi la Salina Turda.  

Activitățile interdisciplinare și de remediere, menite să reducă absenteismul și abandonul școlar, se înscriu în activități de tip MATE (Mecanismul de Avertizare Timpurie ân Educație). Au fost folosite toate orele dedicate, pentru a completa lacunele din domeniul Istorie, Geografie, Matematică și Limba română, la clasele de gimnaziu din Șieuț și Sebiș, cu ajutorul profesorilor calificați.

În cadrul activității de Consiliere și orientare școlară, au fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, care au discutat despre prevenirea delicvenței juvenile și despre rolul părinților. Activitatea a avut un real succes, informația fiind utilă și corpului profesoral prezent.

Bucuria de a socializa, răspândită la întreg ciclul gimnazial de la Șieuț și Sebiș, emană emoții de moment. La clasă, în activitatea extrașcolară, timpul trece mult mai repede, iar în afara clasei, parcă zboară. Pizza a devenit oferta de suflet, pe săturate.

Capitolul interdisciplinar îmbină o paletă de discipline ce se regăsesc și individual în programa școlară, doar că  emoția nu mai poate fi stăvilită, iar starea de degajare se observă.

 Istoria oferă libertatea de exprimare și de gândire logică, iar matematica, geografia și Limba română sunt privite altfel. A lucra în echipă este deja o obișnuință și o nouă  abordare didactică.

Dansurile populare, ca o extensie a sufletului de copil, copleșesc auditoriul.

Transformarea copiilor din elevi încrâncenați în elevi dornici să învețe, să se transforme la nivel structural, a fost o alegere a fiecaruia. Prin dans și joc popular au reușit.

Educația pentru sănătate s-a pliat peste campania națională de prevenire a fenomenului generalizat și in mediul rural, acela al drogurilor, al adicțiilor de orice fel, reușind să fie percepută ca o necesitate de moment, iar elevii au perceput mesajul celor care au trecut prin experiența dependenței.

Din nou pizza. Mai bună decât acasă.

În paralel, s-a continuat cu activitățile legate de serviciile deja achiziționate, precum „Pictura vazută prin ochi de copil”, unde concurența și succesul au fiecare farmecul lor.

De asemenea, tot ceea ce s-a achiziâionat, de la table inteligente la mobilier școlar, sunt puse în funcțiune, iar cartea nouă achiziționată, pentru bibliotecile școlilor Șieuț și Sebiș, cu scaunele pentru vizitatori și fotolii puf, sunt deosebit de aplicabile,  toate necesare în derularea activităților propuse.

Reușita elevilor a fost și ea evidențiată prin premiile acordate la final de an școlar, cu ajutorul firmei Totem Team Group SRL, care s-a întrecut pe sine, prin inscripționarea de medalii și rucsace, oferite întru-un cadru festiv, în momentul premierii.

Cele șase luni de activități, din perioada ianuarie-iunie 2024, au fost un nou prilej de apropiere dintre elevi și profesorii lor, dar și de o legătură mai dinamică, mult mai strânsă a profesorilor diriginți cu părinții.

Director de proiect,

Profesor Ioan Neagoș

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5