Activitățile cu copiii - în familie și extrașcolare

 Când ai un copil, energia debordantă pe care o au face ca orice părinte să fie invidios. Zilnic vor să afle lucruri noi, să descopere o lume fascinantă, iar pentru asta are nevoie de activități specifice. Spre exemplu, orele de după grădiniță sau școală pot fi urmate de o largă paletă de activități pentru copii extrașcolare, cu ajutorul cărora să își mai consume din energie, dar să învețe și lucruri constructive.

 Deși majoritatea părinților consideră că cei mici trebuie să acorde o mai mare importanță orelor de curs, cei mici au o reală nevoie și de alte activități care să le umple timpul și să completeze cunoștințele acumulate la grădiniță sau la școală.

Ca părinte, ce ar trebui să îți dorești de la o activitate extrașcolară?

În cazul copiilor de 3-4 ani, activitățile extrașcolare nu sunt necesare. Asta pentru că la grădiniță petrece suficient timp cu copii de vârsta lui, alături de care se joacă și socializează, de aceea, după orele de curs, ar fi bine să aibă timp liber pentru joacă.

 În cazul celor de 6-7 ani, este indicată introducerea activităților școlare muzicale sau sportive: pian, vioară, polo, fotbal, baschet. După vârsta de 7 ani, în funcție de preferințele și aptitudinile sale, cel mic poate urma cursuri de limbi străine, înot, dansuri de societate sau chiar judo sau arte marțiale.

 Iar dacă cel mic petrece ore îndelungate în fața calculatorului, a televizorului sau a telefonului, o bună activitate poate fi olăritul. Olăritul este potrivit indiferent de vârstă, dat fiind faptul că ajută la coordonarea ochi-mână, îl ajută să fie creativ și îi pune în valoare răbdarea.

Activități sportive sau artistice?

Activitățile extrașcolare nu sunt reprezentate doar de sport sau activități artistice, ci ce întinde pe o arie vastă. Ca părinte, tot ce trebuie să faci este să vezi ce aptitudini are copilul tău, apoi să-l îndrumi către activitatea potrivită, pe care să și-o dezvolte. 

 Specialiștii în parenting și psihologii sunt de părere că orice activitate i-ai alege, aceasta trebuie să îi placă celui mic. Trebuie să o facă cu plăcere, din pasiune, nu fiindcă îi este impusă. Dacă la vârstele mici e greu să îți dai seama ce înclinații are, după vârsta de 7 ani își va arăta disponibilitatea să încerce tot felul de activități, ca mai apoi să se oprească la ceva ce îi aduce plăcere.

 Ca părinte este foarte important să nu încarci programul copilului, din dorința ca cel mic să știe cât mai multe lucruri. Astfel, este indicată doar o activitate extrașcolară, pentru a-i rămâne suficient timp și pentru teme, și pentru joacă și întâlniri cu prietenii. 

Activități potrivite pentru bebeluși și copii cu vârsta de până la 2 ani

Până la vârsta grădiniței, este greu să stabilești o activitate pentru copilul tău. Cel mai bine ar fi să petreceți cât mai mult timp împreună, jucându-vă. Din punct de vedere al sportului, înotul este cel mai bun. Asta pentru că îl ajută să își dezvolte motricitatea, iar bebelușii care fac înot vor merge în picioare mult mai devreme.

Activitățile copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani

Aici, paleta devine mult mai amplă. Odată cu începerea grădiniței, acestea organizează multe activități extra, în funcție de abilitățile fiecărui copil. De la jocul cu mingea, la mersul pe trotinetă, coloratul și jucatul cu plastilina, toate sunt potrivite pentru această vârstă. 

 Printre activitățile extrașcolare oferite de grădinițe se numără ateliere de pictură, balet, gimnastică, șah sau limbi străine. Pe lângă relaxare, aceste activități îl vor ajuta să se dezvolte armonios, să aibă un program bine stabilit și să ducă un stil de viață sănătos.

Activități potrivite pentru copiii de 6-9 ani

De la 6 ani, paleta de activități potrivite crește, fiind vârsta la care cel mic poate începe să practice majoritatea sporturilor. Pe lângă sporturile menționate mai sus, îl poți încuraja pe copil să își îndrepte atenția către scrimă, echitație, arte marțiale, volei sau judo. 

 Dacă este o fire creativă, atelierele de pictură sau de teatru îi vor dezvolta această abilitate. Dacă preferă să își petreacă timp cu tine în bucătărie și arată o pasiune pentru rețete, poți lua în calcul și cursuri de gătit.

Activități după 7 ani

La această vârstă sigur ți-a spus ce ar vrea să încerce. Aceasta este vârsta la care poate încerca să învețe diverse instrumente muzicale, precum chitară, pian sau vioară, iar după 8 ani poți lua în considerare lecțiile de canto.



 


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5